Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Vosk
-
- Kontaktovat uživatele:
Mám vyzkoušeno hodně různých vosků na několika autech a můj závěr je, že nejde doporučit univerzální vosk na všechny auta (laky). Na různě starý lak jsou potřeba různé vosky.
Ale jestli to bude na nové auto tak se Sonaxem neuěláš chybu (origo BMW jsou právě Sonax). Na starších autech nic moc ale na kvalitních lacích (BMW, Mercedes) max. spokojenost.
Momentálně používám Želvu s příměsí barvy, která pěkně kryje drobné škrábance. Nános opakuji tak do 6ti týdnů, což je možná zbytečné ale když auto se potom tak pěkně leskne. Letos ještě vyzkouším klasické tuhé vosky. Je s nima sice větší námaha ale ochrana by měla být kvalitnější.
Ale jestli to bude na nové auto tak se Sonaxem neuěláš chybu (origo BMW jsou právě Sonax). Na starších autech nic moc ale na kvalitních lacích (BMW, Mercedes) max. spokojenost.
Momentálně používám Želvu s příměsí barvy, která pěkně kryje drobné škrábance. Nános opakuji tak do 6ti týdnů, což je možná zbytečné ale když auto se potom tak pěkně leskne. Letos ještě vyzkouším klasické tuhé vosky. Je s nima sice větší námaha ale ochrana by měla být kvalitnější.
Dave píše:Mám vyzkoušeno hodně různých vosků na několika autech a můj závěr je, že nejde doporučit univerzální vosk na všechny auta (laky). Na různě starý lak jsou potřeba různé vosky.
Ahoj Dave a co bys doporučil na 11 let starej černej lak?

-
- Kontaktovat uživatele:
najvi píše:Ahoj Dave a co bys doporučil na 11 let starej černej lak?
Přesně to by mě taky zajímalo

Mám oblínenou značku TurtleWax, takže vyzkouším ten černej. Zatím sem na svým černým laku zkoušel modrou želvu-je sice na metalicky laky, ale neměl jsem doma nic jinýho. Ale fungovala parádně-rozleštilo to pěkně mikroškrábance a barva se pak leskla jak zrcadlo.
-
- Kontaktovat uživatele:
najvi píše:Dave píše:Mám vyzkoušeno hodně různých vosků na několika autech a můj závěr je, že nejde doporučit univerzální vosk na všechny auta (laky). Na různě starý lak jsou potřeba různé vosky.
Ahoj Dave a co bys doporučil na 11 let starej černej lak?
Podle míry oxidace bych použil prvně čistič laku (pěkně odstraní ten našedlý nadech)

a potom vosk s příměsí barvy, oživí to dost starší laky a zakryje škrábance (jak jsem psal výš).
Od Želvy
http://www.automax.cz/produkty-detail.php?item=98 nebo od Sonaxu prakticky to stejné

Někdo může mít něco proti ale mně se tahle kombinace na starších lacích vždy osvědčila. Jinak jsou tu i kluci co se renovací laků živí a dělají to moc dobře. Viz Pavel z Podivína
-
- Kontaktovat uživatele:
Od Sonaxu používám hodně prostředků, jsou Supr!!!
ALE, zrovna tenhle černej jsem si koupil taky a je to strašná práce a špiní to jak prase!!! Potom to celé rozleštit je taky na palici...
Jako vosk se mi opravdu nejlépe osvědčila Želva, nešpiní, může se ti dostat i na sklo a plasty a výsledek byl na mém 9let starém laku ze všech prostředků nejlepší...
Tak nevím, každému vyhovuje něco jiného, je to především ale o vyzkoušení...
Držím palec...
ALE, zrovna tenhle černej jsem si koupil taky a je to strašná práce a špiní to jak prase!!! Potom to celé rozleštit je taky na palici...
Jako vosk se mi opravdu nejlépe osvědčila Želva, nešpiní, může se ti dostat i na sklo a plasty a výsledek byl na mém 9let starém laku ze všech prostředků nejlepší...
Tak nevím, každému vyhovuje něco jiného, je to především ale o vyzkoušení...
Držím palec...
taky nesnasim rozlestovani..rad bych neco co se nanese necha zavadnout-zaschnout a pak jen stahne hadrou. Pouzil sem v lete nejakej Motip tusim nanesl nechal zaschnout ze sem mel cely auto sedej mat
a pak sem to stahl...ve stinu parada,zadany lesteni jen opadal ten uschlej vosk. No ale na slunku byly hrozne videt ty tahy jak sem to nazacatku roztiral a musel sem to delat cely znovu..nenechat zaschnout a hned lestit = strasna pakarna.

-
- Kontaktovat uživatele:
používám nejdražší želvu z tý klasiky, nevim přesne ten název, ale píšou, že to má na autě vydržet rok - na tech jiných to nepíšou... Auto se leskne a uplně krásne pak klouže když optom človek přejede prstem. Práce docela dobrá. Až dojde tenhle, chci zkusit tu barevnou želvu. Voskuju tak za jeden až dva měsíce. I když to má vydržet rok, tak to radši stejně přetáhnu...
-
- Kontaktovat uživatele:
Za sebe, mohu doporučit pouze toto:
Plus ten Micro hadr který se zachytává i za kůži... Rozleštíš to tím hadrem úplně v pohodě, jenom to strhneš a může být vosk klidně i suchý...
Ještě si ale pomáhám kartáčkem na zuby, místa jako jsou blinkry, nebo těsnící gumy, kam se ti vosk dostane, jinak nevyčistíš...

Plus ten Micro hadr který se zachytává i za kůži... Rozleštíš to tím hadrem úplně v pohodě, jenom to strhneš a může být vosk klidně i suchý...
Ještě si ale pomáhám kartáčkem na zuby, místa jako jsou blinkry, nebo těsnící gumy, kam se ti vosk dostane, jinak nevyčistíš...
-
- Kontaktovat uživatele:
Panaque píše:Od Sonaxu používám hodně prostředků, jsou Supr!!!
Držím palec...
Já osobně používám barevnou želvu a v pohodě. Kámoš měl ten černý od Sonax a nestěžoval si.
Co se týče nanášení nesmí se nanášet moc, potom se to blbě leští. Po nějaké době to budeš mít to správné množství v ruce. Jinak Rivax (jeden z kvalitních ale né moc známých výrobců kosmetiky) dělá nějaký vosk co se prý moc dobře stírá.
-
- Kontaktovat uživatele:
Panaque píše:Za sebe, mohu doporučit pouze toto:
Jj kartáček na zuby je nenahraditelný pomocník třeba kolem gum oken atd.
Sousedi prvně nechápali, že pobíhám kolem auta s kartáčkem na zuby ale už si zvykli.

-
- Kontaktovat uživatele:
Dave píše:Panaque píše:Ještě si ale pomáhám kartáčkem na zuby, místa jako jsou blinkry, nebo těsnící gumy, kam se ti vosk dostane, jinak nevyčistíš...
Sousedi prvně nechápali, že pobíhám kolem auta s kartáčkem na zuby ale už si zvykli.
No tos měl vidět kamaráda, když chtěl vyleštit káru a já na něj vytasil kartáček na zuby

Je pravda, že jsme si oba hned vzpoměli na vojnu a pisoáry s nastříhaným metrem a chodby kartáčkem na zuby...
Zpátky k těm voskům, ono já si nemyslím, že rozdíl ve vosku bude tak markantní, ale určitě bude hodně dělat ten hadr krterým to rozlešťuješ...
Dříve jsem to bral obyč bavlněným a ať jsem se snažil sebevíc, vždy jsem tam měl čmouhy... Tady s tím z microvlákna to jen lehce přejedu (strhnu), párkrát vyklepu a za pár min mám vyleštíno...
Dave píše:Mám vyzkoušeno hodně různých vosků na několika autech a můj závěr je, že nejde doporučit univerzální vosk na všechny auta (laky). Na různě starý lak jsou potřeba různé vosky.
A jaký tvrdý vosk by jsi mi doporučil. A jak je to pak z rozleštováním tvrdého vosku?
Díky
-
- Kontaktovat uživatele:
Panaque píše:Dave píše:Panaque píše:Ještě si ale pomáhám kartáčkem na zuby, místa jako jsou blinkry, nebo těsnící gumy, kam se ti vosk dostane, jinak nevyčistíš...
Zpátky k těm voskům, ono já si nemyslím, že rozdíl ve vosku bude tak markantní, ale určitě bude hodně dělat ten hadr krterým to rozlešťuješ...
Dříve jsem to bral obyč bavlněným a ať jsem se snažil sebevíc, vždy jsem tam měl čmouhy... Tady s tím z microvlákna to jen lehce přejedu (strhnu), párkrát vyklepu a za pár min mám vyleštíno...
Jj a hlavně nechat pořádně zaschnout mimo slunko. Jak to necháš na slunci tak se můžeš snažit sebevíc a budeš to mít čmouhatý.
-
- Kontaktovat uživatele:
kosh píše:Dave píše:Mám vyzkoušeno hodně různých vosků na několika autech a můj závěr je, že nejde doporučit univerzální vosk na všechny auta (laky). Na různě starý lak jsou potřeba různé vosky.
A jaký tvrdý vosk by jsi mi doporučil. A jak je to pak z rozleštováním tvrdého vosku?
Díky
S tím tvrdým zatím nemám zkušenosti takže neporadím. Tuším že Castro ho používá. Výsledek je prý stejný jen to dýl vydrží. Je to spíš pokud chceš voskovat 1, max 2x za rok. Pokud budeš voskovat po 2 měsících (jako hodně lidí tady) tak je podle mě tekutý vosk dostačující.
Tady je jakž takž nějaký postup. Zajímavé hlavně to přidávání olejů. Ale k tomu bych byl skeptický. Silikon prý naopak narušuje lak. http://www.mazdaclub.cz/article_detail. ... 0&lang=cze
Jinak na uplně nové auto by se měl vosk aplikovat až lak pořádně vytvrdne.