Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E60 vs. E39 - kde se stala chyba?

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 148

#1 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Tak jsem lehce přezbrojil a E46 M3 vyměnil za E60 535d. Nějak jsem časem dospěl k názoru, že ve dvou BMW najednou si prdel vozit nedokážu a po zralé úvaze jsem volil kompromis mezi E39 530d a E46 M3. Logická volba byla E60 535d, protože pětka mě svým charakterem, zejména velikostí, víc oslovuje. Bohužel, s nástupem designu od pana Bangla došlo i k potlačení vynikajících jízdních vlasností, odjakživa spojovaných se značkou s vrtulí ve znaku, prostě došlo přiblížení pětky k autům s hvězdou ve znaku. Předesílám, že obě, minulá i současná generace mají m-paketový podvozek. Jediné, co musím vyzdvihnout, a co je rozhodně krokem vpřed, je ten vylepšený motor s dvěma turby a automatický šestikvalt.
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
RSak
Klubové ID: 624

#2 Příspěvek od RSak »

blahopřeji ti k novému autu, to co píšeš je zajímavá věc, není to třeba jen v tlumičích - pokud vím tak v E39 máš nové tlumiče i pružiny?
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#3 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

E60 má najeto 40 tis. km., celkově se mně zdá podvozek trochu vyšší, tam, kde jsem s E39 lehce škrtal výfukem, tak projíždím úplně lehce. I strmost řízení je taková nějaká divná, ale asi i to je to otázka zvyku.
matal Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 119
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od matal Moderátor »

Nechi rozvádět debatu,zda to či ono je lepší..
V e60 jsem sice nejel,ale zrovna dnes jsem v ní jen seděl,takže nemůžu porovna jízdní vlastnosti, nicméně jsem tento názor již několikrát slyšel a psali to i v několika testech,že e39 je na tom líp co do jízdních vlastností..
Někdo potřebuje auto, já má dvě BMW..
M3maniac Čestný člen
Čestný člen
Klubové ID: 76

#5 Příspěvek od M3maniac Čestný člen »

matal píše:Nechi rozvádět debatu,zda to či ono je lepší..
V e60 jsem sice nejel,ale zrovna dnes jsem v ní jen seděl,takže nemůžu porovna jízdní vlastnosti, nicméně jsem tento názor již několikrát slyšel a psali to i v několika testech,že e39 je na tom líp co do jízdních vlastností..
no nevím mi přijde podvozkově super e60ka....interiér e39ky mi přijde prostě kvalitnější (materiály)a dokonce i hezčí.....to zase jo....z venčí je podle mě e60 moc pěkná...
sklar
Klubové ID: 127

#6 Příspěvek od sklar »

Pro mě teda vychází jako podvozkový vítěz E60. Jezdil jsem 3roky s 530D touring s m podvozkem a je to relativně žebřiňák hlavně přes krátký příčný nerovnosti. Teď 535d touring zase s m podvozkem a stabilita lepší je pohodlnější a je cítit lehčí předek.
Atila

#7 Příspěvek od Atila »

Jasne jak se po vystoupeni z auta jeste pet minut nechvejou speky na prdeli, tak to neni BMW. :-) Ne vazne, petka E39 specialne v Touringu byla dost pekelna s podvozkem neodpovidajici sve tride. Chapu, ze pro zlepseni prodeju ji trosku zmekcili, protoze osobne bych tim dlouhe streky jezdit nemohl a takovych je nas vice.
Jinak to priblizeni k Mercedesu by se melo konat hlavne v kvalite zpracovani. Ted jsem mel moznost project a trosku prolezt novou trojku a myslel jsem si, ze za ty prachy co za to chteji, si delaji u BMW srandu. Chapu, ze setrit se musi, aby meli akcionari radost, ale tohle uz uvnitr vypada jako nove Chevy, akorat to nema tolik drzaku na kafe. :evil:
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 6

#8 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

me prijde podvozkove urcite lepsi e61 vuci e39 (kombi), jednak je poznat celohlinik predek a druhak auto fakt dobre filtruje nerovnosti a sedi jak prilepeny... jedinou vytku bych mel vuci interieru, kterej vypada vuci e39 dost lacine a to i kdyz je ve FULL vybave, e39 ve FULL je imho uplne jina liga, da se divat na spoustu detailne propracovanych drobnosti, zatimco u te e60 se da obdivne hledet max z 0,5m, pak uz je to jen o plochach bez napadu...
“Ability is what you're capable of doing.”
M3maniac Čestný člen
Čestný člen

#9 Příspěvek od M3maniac Čestný člen »

Hanz píše:me prijde podvozkove urcite lepsi e61 vuci e39 (kombi), jednak je poznat celohlinik predek a druhak auto fakt dobre filtruje nerovnosti a sedi jak prilepeny... jedinou vytku bych mel vuci interieru, kterej vypada vuci e39 dost lacine a to i kdyz je ve FULL vybave, e39 ve FULL je imho uplne jina liga, da se divat na spoustu detailne propracovanych drobnosti, zatimco u te e60 se da obdivne hledet max z 0,5m, pak uz je to jen o plochach bez napadu...
jojo...bohužel hodně ubrali na interiéru....s jídlem rostě chuť,co si budem povídat je to jen o vyšších ziscích...ale jízda je v ni suprová
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#10 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Mě teda zatím dostává jenom ten motor a převodovka. Na nějaký fičury, jako elektrochromatický zrcátka nebo jejich sklápění nějak můžu zapomenout.
M3maniac Čestný člen
Čestný člen

#11 Příspěvek od M3maniac Čestný člen »

Vlasta píše:Mě teda zatím dostává jenom ten motor a převodovka. Na nějaký fičury, jako elektrochromatický zrcátka nebo jejich sklápění nějak můžu zapomenout.
co to máš za barvu? titan grau?
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Carbonschwarz
M3maniac Čestný člen
Čestný člen

#13 Příspěvek od M3maniac Čestný člen »

Vlasta píše:Carbonschwarz
jsem slepejš :D máš to dole
milonovo
Klubové ID: 842

#14 Příspěvek od milonovo »

Nechci tady vyvolávat nějakou dlouhou debatu,ale mě nijak nenadchla ani ta všema chválená e39.Ne že by to bylo špatný auto,to vůbec ne,ale kvalitní zpracování a materiály v interiéru se dají čekat automaticky,na výbavu jsem měl kliku,tak je bezesporu lepší než jsem kdy v čem měl,ale na to že to stálo jako cca 4 scorpia II (měl jsem před tím) a 2,5 omegy C (tu sem měl jen chvíli) tak nemůžu říct že by bylo o tolik lepší.Přičemž ta anabáze okolo plnícího tlaku mi taky pije krev,ale to je moje chyba,nemám čas s tím někde lítat a nechce se mi do BMW posílat manželku,aby jí neobložili víc než je nutný.Rozhodně mám v plánu vyzkoušet ještě toho Mercedesa,abych zjistil jestli není chyba ve mě :D
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#15 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

To Scorpio je trochu extrém. Nebylo to špatný auto, obzvlášť s cossworthem, ale to byla designově trochu střela vedle a právě proto, a hlavně díky počtu prodaných kusů, u Forda tahle řada skončila. Je jasný, že ojetiny se prodávají za hubičku, ale v nákupu byl rozdíl do E39 max. 30 %. Mě E39 530d nadchla úplně maximálně, svýho času měla nejlepší diesel, pravda pětikvalt automat průměrnej, ale za hvězdu bych rozhodně neměnil.
milonovo
Klubové ID: 842

#16 Příspěvek od milonovo »

No design byl trochu zvláštní :D Když jsem to poprvý viděl jako nový,tak jsem si klepal na čelo,ale myslím že nadčasovej,začalo se mi postupně líbit a líbí se mi doteď.Automat je naopak věc,která se mi u BMW líbí moc.Oproti scorpiu bomba a s omegou má možná stejnej(GM).Ta ale měla klasickej,ne steptronik.V ceně novýho bych tipoval rozdíl až 100% RSák to bude vědět,ale podle mě stálo scorpio v plný výbavě tak 1,3.To ta e39 v plný byla asi o víc než 30% dražší.Jinak scorpio mě dostalo právě tím podvozkem.Podvozky od Fordu jsou prostě povedený,relativně tvrdý ale ne nepohodlný.e39 mi proti tomu přijde těžkopádná.(Ale to je samozřejmě jen můj názor)
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#17 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

E39 ti přijde těžkopádná kvůli relativně slabýmu motoru. Mě 530d taky postupně přestala vyhovovat, co jsem přesedal z M3. Podvozek Scorpia nebyl vrchol techniky, lepší bylo Mondeo a potom novej Focus. Já měl Mondea 3, V r. 93 jsem měl první Mondeo ve vsi (1,6i), potom 1,8i a ve finále V6 2,5. Potom jsem zkoušel ST 220, ale nakonec jsem se rozhodl pro 530d, i když jsem do té doby byl těžký odpůrce nafty.
RSak

#18 Příspěvek od RSak »

Ahoj Miloši, tak když už jsi mě zmínil, budu reagovat.

Procentový rozdíl E39 a Scorpia je těžké srovnávat v kategorii základ nebo plná výbava. Musel by se srovnat stějně vybavený a motorizovaný model, řekl bych že rozdíl byl byl +- těch 30%.

Se Scorpiem jsem byl spokojen, nakonec když jsem si ho koupil, zainvestoval jsem do něj všechny nové tlumiče, ramena, tyčky stabilizátorů a silembloky. Jízdní vlastnosti nebyly špatné, ale zdaleka nedosahovali jízdních vlastností mé současné E39. Podotýkám, že jsem do E39 koupil nové všechny tlumiče. Právě na tento systém mě přivedl kamarád, který si koupil nového Mercedesa a když měl najeto asi 45 tisíc, půjčili mu úplně nový a on se divil že je tam docela rozdíl v jízdbích vlastnostech. Chvíli koumal a nakonec si koupil všechny nové tlumiče. Jízdní vlastnosti se výrazně vylepšili. Přitom původní tlumiče se jevili jako v pořádku. Já si od té doby vyměnil už u druhého ojetého auta hned po koupi všechny tlumiče a jak praví cimrmanologové, nemohu si to vynachválit.
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#19 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Nejsi ty ten, co předělával automat v škorpíkovi na manuál?
RSak

#20 Příspěvek od RSak »

neee, jsem zastánce automatů
Odpovědět