Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

jak na zlodeje?

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
LOPOLO Čestný člen
Čestný člen

#1 Příspěvek od LOPOLO Čestný člen »

Tohle je na strankach AR klubu a zni to pomerne dobre.

Účinné zabezpečení automobilu za pár korun.

Vždy, když se ke mě donese příběh o nějakém odcizeném automobilu, je mi díky drzosti zlodějů zčásti zle a rovněž přemýšlím, jak pokud možno dokonale zabezpečit své auto před krádeží, případně minimalizovat následky počínání zlodějů. Z různých zdrojů se ke mě dostávaly různé nápady a tak bych zde chtěl prezentovat jeden pro mnohé z Vás možná ne neznámý způsob efektivního a v rozumných cenových relacích řešitelného zabezpečení vozu.

Co budeme k němu potřebovat?

1. Auto zabezpečené jakýmkoliv alarmem - v nouzi nemusí být ani ten, k tomu se vrátím na konci článku :-)

2. GSM telefon s tzv. zkrácenou volbou, tj. vytáčení určitého čísla podržením jediné klávesy, autonabíječku k němu

3. SIM kartu T-Mobile s aktivovanou službou Locator

4. 12V relé

5. Kus drátu

6. Mikropájku, pevné ruce, dobrý zrak

V zásadě se jedná o dva způsoby zabezpečení, kdy jeden může pracovat bez druhého, ale když už se nabízí možnost udělat něco téměř dokonalého, byla by škoda toho nevyužít.

Pokud máme GSM telefon se zkrácenou volbou (takový je i první Alcatel OT, nebo Siemens S10, což jsou prehistorické kusy, které se dají sehnat za hubičku), tak můžeme začít s jeho odkrytováním. Zkrátka a dobře, kryt potřebovat nebudeme, klávesnici taky ne, displej a konektor nabíječky je na základní desce.

Pod klávesu zkrácené volby si uložíme číslo svého mobilu. Když se koukneme na desku a na vnitřek klávesnice, tak si uvědomíme, že klávesnice není nic jiného, kus něčeho vodivého, co nám spojuje dva kontakty v místě konkrétní klávesy, buď to jsou dvě protilehlé plošky, nebo je plošný spoj vyleptán do tvaru "zkrouceného hada", ale při pozorném zkoumání zjistíme že se vždy jedná o dva kontakty, které lezou hlouběji do desky a plocha tlačítka je propojí. Teď příjde na řadu mikropájka, pomocí níž napájíme na každý protipól tlačítka nějaký vodič. Druhé konce těchto drátů napájíme na výstup 12V relátka (běžné relé, které spíná třeba palivové čerpadlo). Schéma zapojení je vespod na relé nakreslen, případně není problém relé odkrytovat, nejsme přece antitalenti, že ano :-) Takže jsme se dostali do stádia, kdy si můžeme vyzkoušet, že po manuálním stisknutí kotvy relátka začne telefon vytáčet námi zvolené číslo. Pokud tomu tak je, můžeme pokračovat. Vy, kteří máte alarm jste ve velké výhodě, nebo? vstupní napájecí kontakty cívky relé zapojíme paralelně va sirénu alarmu, případně rovnou na výstupní relé alarmu. Co z toho plyne? Ano, jakýkoliv poplach způsobující ryk sirény aktivuje telefon, který vytočí naše číslo. Jednu věc máme vyřešenu, ale s mobilem jde dělat i další kouzlo....

Myslím si, že bude vhodné, abyste si přečetli stránku o službě T-Mobile Locator, která se nachází ZDE.

http://t-mobile.cz/cms/default.asp?menu=119

Pokud si pořídíte SIMkartu a to i TWISTku (ověřeno na prodejně TMO), máte možnost si tuhle službu aktivovat, a to zdarma. V momentě, kdy se Vám ozve auto-mobil, s tím, že něco není v pořádku a ejhle, auto nenajdete na místě, kde jste jej odstavili, nepanikařte, ale po zaslání speciální SMS (přesný postup je na výše uvedeném odkazu) Vám za 4 koruny české (ano, to je jediný poplatek operátorovi) příjde zpráva o přesné zeměpisné šířce vozu, ověřený je okruh cca 200 metrů a to už je podle mě solidní pravděpodobnost, že donutíte k zásahu naši Policii, případně za pár piv najaté rowdies, kteří nejdou pro ránu daleko, nemyslíte?

Zbývá už jen doladit kosmetické záležitosti. Mobil napíchněte na svůj akumulátor, abyste se pojistili proti případu odpojení baterie ve voze. Ideální je napíchnout jej na autonabíječku, takže se permanentně dobíjí z palubní sítě, a v případě odpojení od zdroje 12V běží na svou baterii. Telefon vhodně ukryjte, nejlépe tak, aby splynul se zmatkem v motorovém prostoru, tady už je to na fantazii každého z nás.

Na začátku jsem psal, že nemusíte mít ani alarm. Ano, není to nutnost a dá se to obejít, i když řešení není úplně elegantní. A sice místo na výstup alarmu napojte napájení relátka pro mobil na vnitřní osvětlení vozu, které se rozsvítí po každém otevření dveří. Tady je však nutno ošetřit situace, kdy do vozu jdete vy sami a to asi nejlépe nějakým tajným spínačem, kterým relé aktivujete. Při výstupu z auta Vás to sice ještě jednou vytočí, hovor však odmítnete a další poplach už nebude planý.

Věřím, že můj návod pochopili všichni, opravdu není skožitý na realizaci a už vůbec ne na peníze. Starý telefon koupíte za pětistovku, 400 stojí SIM karta, stokorunu relátko, kus drátu doma najdete a za tisícovku máte zabezpečení srovnatelné se sledovacími satelitními službami, jejichž provoz stojí desetitisíce měsíčně. Bylo by sice lepší takové věci neprovádět a žít s klidným pocitem, že se auta nekradou, ale sami víte, že tomu tak bohužel není.

Hodně radostných kilometrů a minimální strach před zloději přeje

Rado
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#2 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

No tak to je vec!! Fakt :super: A mozna by do zacatku (pro mene zkusene jedince) stacilo jen ten mobil v aute schovat a napojit na autonabijecku a "az" auto zmizi, tak poslat sms kde je.
S tim alarmem je to samozdrejme vychytanejsi, jen me tak napada, ze bude-li to krast nekdo fakt "od fochu" ,tak ten alarm treba ani nezpusti. Ale stejne by melo jit porad zjistit polohu pres sms.
Kazdopadne je to bomba!

PS: Taky by se to dalo vyuzit i jinak. Treba ne na kontrolu sveho auta, ale auta sve mile... :-D Duveruj ale proveruj :-D
Lukas H. Čestný člen
Čestný člen

#3 Příspěvek od Lukas H. Čestný člen »

Super vec, jen si myslim ze ty karty na Tmobile potrebujes dve, pokud mas Eurotel nebo Oskar tak to asi fachat nebude...
N54 PWR
LOPOLO Čestný člen
Čestný člen

#4 Příspěvek od LOPOLO Čestný člen »

to je mozny .. ale je to furt nekolikrat lacinejsi nez cokoli jinyho :-)
Pavel 528
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Pavel 528 »

jo,je to jednoduse genialni...mam tady N5110,tak to asi udelam..
Fil
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Fil »

tý wole....hmmmm..nezní to špatně,....tak kdo to prubne jako první???:)
Lukas H. Čestný člen
Čestný člen

#7 Příspěvek od Lukas H. Čestný člen »

A asi bych se taky na nejaky propojovani a pajeny vy*ral, proste tam schovas tel s autonabijeckou a kdyz chces tak si to auto zkontrolujes... Teda pokud to nenechavas stat prez noc na ulici. To by jsi se rano mohl probudit a kara by mohla byt rozebrana na vrakaci a tel v bazaci... :)
N54 PWR
Pivson
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Pivson »

To vypadá gut, jen bych se bál tý nabíječky na tel.

S el. není problém tu někde natáhneš, ale ta nabíječka pořád pod proudem.
To už si člověk koleduje
Lukas H. Čestný člen
Čestný člen

#9 Příspěvek od Lukas H. Čestný člen »

Proc myslis, jako aby Ti nevybila baterku?
N54 PWR
Jawak Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Jawak Člen Klubu »

No jo, je tady ale jeste jeden problem, je sit t-mobile pokryta v kazdem koutu republiky (evropy) nebo v podzemi (podzemni garaze, atd) ? Tim si nejsem tak jistej, protoze jestli neni signal, tak neni mozno ten mobil najit...
Ta corka urcite nebude stat na ulici :D
Ale jinak :super:
patras Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od patras Čestný člen »

Originál zaslal Pivson
[B]To vypadá gut, jen bych se bál tý nabíječky na tel.

S el. není problém tu někde natáhneš, ale ta nabíječka pořád pod proudem.
To už si člověk koleduje

nabijecfka zas tolik nezere, musej bys to nechat tak mesic stat aby ti to vycuclo baterku..... ideal foun by asi mohla bejt fakt 5110, vydrzi na baterku bez volani tak dva tejdny (s baterkou lion 1200 za 200,-)
BMW E39 530i Topazblau - MPaket - I///M Jebat PAKET
skautik Čestný člen
Čestný člen

#12 Příspěvek od skautik Čestný člen »

vida, prece jen to take nekoho napadlo :-) ja nad tim uvazoval hned jak se ta sluzba sprovoznila a krom vyse popsaneho jsem si rikal, neni spatne jeste do toho auta pres ten mobil dodelat priposlech ;) at take slysis co se tam deje
Pivson
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Pivson »

Originál zaslal Lukas H.
[B]Proc myslis, jako aby Ti nevybila baterku?

Ne o baterku tolik nejde. málokdo stojí měsíc a kdyžtak to vypojíš.

Jen o to, že ta autonabíječka nemůže být pořád pod proudem.
na to fakt nejsou stavěný, zahřívá se to a tak.
Nejákej čas vydrží, ale bál bych se aby to třeba neblaflo.
Top by chtelo pojistku, časový vypínání apod...

zase se v tom tolik nevyznám, ale už jsem viděl roztavenou nabíječku na mobil z auta.Samozřejmě když ji má člověk normál v místo zapaovače tak pohoda, to se s klíčkem vypne.
Lukas H. Čestný člen
Čestný člen

#14 Příspěvek od Lukas H. Čestný člen »

ja mam nabijecku s pojistkou, myslel jsem ze ji maji vsechny...
N54 PWR
Pivson
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Pivson »

Originál zaslal Lukas H.
[B]ja mam nabijecku s pojistkou, myslel jsem ze ji maji vsechny...

já mám tu z makra za cca 129,- Kč jestli má pojistku nevím.
Rozebraný jsem to neměl

Jestli tam pojistka je tak pohoda
Lukas H. Čestný člen
Čestný člen

#16 Příspěvek od Lukas H. Čestný člen »

No ja jsem za ni taky vic jak 150 nedal a mam ji tam, jednou se mi to rozpadlo samo... :) Jinak mas stejne pojistku v kare, pochybuju ze by to nekdo pripojil primo na baterku... :)
N54 PWR
Pivson
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Pivson »

Originál zaslal Lukas H.
[B]No ja jsem za ni taky vic jak 150 nedal a mam ji tam, jednou se mi to rozpadlo samo... :) Jinak mas stejne pojistku v kare, pochybuju ze by to nekdo pripojil primo na baterku... :)

Tak to budu muset rozebrat :peace: a zhlídnou vnihřnosti

Jasně přes pojistku, ale stejně bych z toho neměl dobrej pocit
Vena
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Vena »

No zní to dost dobře, fakt čumim, akorat by mě zajímalo jestli musiš mít i svůj normalní telefon u T-Mobile... No a to přehřívaní by mě taky asi trochu strašilo, abych nepřišel ráno k autu a nebyl tam jen ohořelej vrak.
Jawak Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Jawak Člen Klubu »

Originál zaslal Lukas H.
[B]Super vec, jen si myslim ze ty karty na Tmobile potrebujes dve, pokud mas Eurotel nebo Oskar tak to asi fachat nebude...

To je snad jasný...
RuDoSh
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od RuDoSh »

a to pripojeni na vnitrni osvetleni je asi u BMW blbost......aby mi to zvonilo pokazde kdyz nekdo sahne za kliku to b me asi sralo :) jeste na ten mobil hodit nejaky zesilovac signalu bo tak neco by to chtelo jinak napad dobry :)
Odpovědět