Normálně bych si nedovolil zakládat nové vlákno, protože po celém fóru je k olejům napsáno asi bambilión sedum příspěvků, ale nikde jsem nedohledal odpověd na to, co teď řeším…
Co byste doporučili jako "nejlepší" olej do 645Ci? Všechny mazací plány velkých značek říkají 5W-30, ale popravdě já bych to viděl spíš na Total Quartz 5W-40 nebo takněco (viděl jsem i zmínku Mobil One 0W-40). Nápady? Díky!
BTW co udělá s takovýmto starším motorem (najeto 150tkm…) výměna ne–úplně–100pro–syntetiky Castrol za plnou syntetiku Total? Může být nějaký problém?
Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Olej do 645Ci (N62B44A)
janbrasna píše:Normálně bych si nedovolil zakládat nové vlákno, protože po celém fóru je k olejům napsáno asi bambilión sedum příspěvků, ale nikde jsem nedohledal odpověd na to, co teď řeším…
Co byste doporučili jako "nejlepší" olej do 645Ci? Všechny mazací plány velkých značek říkají 5W-30, ale popravdě já bych to viděl spíš na Total Quartz 5W-40 nebo takněco (viděl jsem i zmínku Mobil One 0W-40). Nápady? Díky!
BTW co udělá s takovýmto starším motorem (najeto 150tkm…) výměna polosyntetiky Castrol za plnou syntetiku Total? Může být nějaký problém?
Tys tam snad měl do teď polosyntetiku? (i blbej Magnatec je syntetika pokud vim) To snad ne. Patří tam longlife BMW (tzn. Castrol EDGE) 0W-30, při větším nájezdu 5W-30. Něčim lepším (0W-40, 5W-60) asi nic nezkazíš...

Do teď tam byl tovární BMW/Castrol co mají dealeři. Koukal jsem na specifikace a nepřišlo mi to jako 100% kvalitní syntetika, spíš takovej Castrol marketing a skutek utek, proto jsem chtěl přepnout na něco lepšího, aspoň papírově ten Total Quartz 9000 vypadal lépe… (Možná jim jen křivdim…)
Otázka možná spíš je, jestli teď po pár letech nebude změna oleje spíš kontraproduktivní, pokud při stávajícím složení a viskozitě vše drží, tak aby to jinak namíchaný olej nějak "nerozházel"…?
Jaký je vůbec praktický rozdíl mezi 5W30 a 5W40? (Je můj úmysl správný, když chci dát 5W40 místo 5W30 protože si občas dáváme okruhy atp. … ?)
Otázka možná spíš je, jestli teď po pár letech nebude změna oleje spíš kontraproduktivní, pokud při stávajícím složení a viskozitě vše drží, tak aby to jinak namíchaný olej nějak "nerozházel"…?
Jaký je vůbec praktický rozdíl mezi 5W30 a 5W40? (Je můj úmysl správný, když chci dát 5W40 místo 5W30 protože si občas dáváme okruhy atp. … ?)
Proč jsem se vlastně ptal… Nahlodalo mě toto:
http://oleje.cz/index.php?left=main&page=clanky_mytus3
«[…] Já si dovoluji při plném vědomí tvrdit, že v maloobchodním prodeji neexistuje ani jeden plně syntetický motorový olej. Každý olej má menší či větší podíl minerální složky, i když je na etiketě napsáno "syntetický" nebo "plně syntetický". Některý výrobce na etiketě alespoň uvede např. "vyrobeno syntetickou technologií","vyrobeno HC technologií", "vyrobeno HT syntézou" či nějak podobně, jiný stále trvá na plně syntetickém oleji. Vím spolehlivě minimálně o jednom případu oleje SAE 5W-40 známého výrobce, ve kterém není ani stopa syntetického oleje, přesto se na etiketě skví text "plně syntetický". […]»
http://oleje.cz/index.php?left=main&page=clanky_mytus3
«[…] Já si dovoluji při plném vědomí tvrdit, že v maloobchodním prodeji neexistuje ani jeden plně syntetický motorový olej. Každý olej má menší či větší podíl minerální složky, i když je na etiketě napsáno "syntetický" nebo "plně syntetický". Některý výrobce na etiketě alespoň uvede např. "vyrobeno syntetickou technologií","vyrobeno HC technologií", "vyrobeno HT syntézou" či nějak podobně, jiný stále trvá na plně syntetickém oleji. Vím spolehlivě minimálně o jednom případu oleje SAE 5W-40 známého výrobce, ve kterém není ani stopa syntetického oleje, přesto se na etiketě skví text "plně syntetický". […]»