Zdar, tak jsem se rozhodl, rozhýbat svojí starou E39 530d, 430 tis. po pěti letech spánku (mrtvice v garáži) se mi ji po výměně vstřikovacího čerpadla podařilo nastartovat.
Rozhodl jsem se, že vyměním i vodní pumpu a řemeny, když už to mám rozebrané.
Když jsem chtěl povolit napínací kladku klimakompresoru, tak jsem s ní ani nehnul. Vzal jsem na to kladivo a dřevěnou tyč a zaklepal jsem ji tak, aby se dal shodit řemen. Odšrouboval jsem kladku, napínák (ze předu dva šrouby na torx a vzadu drží fajfka na jednom imbus šroubu v napínáku). Potom jsem vzal klíč 22, trochu rozhýbal fajfku v uložení, následně ohnul směrem pod auto. Rozhýbaní šlo hodně ztuha a prakticky se vůbec nerozchodila. Následně hák, na kterém kladka drží, otočil pákou směrem dolu a vyklepal kladivem po nahřátí horkovzdušnou pistolí. Klepal jsem do té ohnuté části na které byla přišroubovaná kladka větším kladivem, protože jinam se to nedalo. Podařilo se mi ji vyklepat ven z toho uložení, následně vybrousit zkorodované části, očistit, namazat vazelínou a po poskládání je zase funkční, práce na dvě hoďky. Kdyby se to někomu přihodilo, tak tady je má zkušenost.
Auto zvednuto jen na zemi, takže válení se pod autem.
Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.