Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Zatuhlý napínák řemene klimakompresoru E39, 530d

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
PearlJam

Zatuhlý napínák řemene klimakompresoru E39, 530d

#1 Příspěvek od PearlJam »

Zdar, tak jsem se rozhodl, rozhýbat svojí starou E39 530d, 430 tis. po pěti letech spánku (mrtvice v garáži) se mi ji po výměně vstřikovacího čerpadla podařilo nastartovat.

Rozhodl jsem se, že vyměním i vodní pumpu a řemeny, když už to mám rozebrané.

Když jsem chtěl povolit napínací kladku klimakompresoru, tak jsem s ní ani nehnul. Vzal jsem na to kladivo a dřevěnou tyč a zaklepal jsem ji tak, aby se dal shodit řemen. Odšrouboval jsem kladku, napínák (ze předu dva šrouby na torx a vzadu drží fajfka na jednom imbus šroubu v napínáku). Potom jsem vzal klíč 22, trochu rozhýbal fajfku v uložení, následně ohnul směrem pod auto. Rozhýbaní šlo hodně ztuha a prakticky se vůbec nerozchodila. Následně hák, na kterém kladka drží, otočil pákou směrem dolu a vyklepal kladivem po nahřátí horkovzdušnou pistolí. Klepal jsem do té ohnuté části na které byla přišroubovaná kladka větším kladivem, protože jinam se to nedalo. Podařilo se mi ji vyklepat ven z toho uložení, následně vybrousit zkorodované části, očistit, namazat vazelínou a po poskládání je zase funkční, práce na dvě hoďky. Kdyby se to někomu přihodilo, tak tady je má zkušenost.

Auto zvednuto jen na zemi, takže válení se pod autem.
Odpovědět