xnovic píše:code píše:Škoda že stáčení není trestným činem, politici to řešili nedávno ale jaksi se jim to nechtělo schvalovat

Když koupíš auto se stočeným tachometrem, tak je to trestný čin podvodu. Díky tomu, že auto mělo podstatně nižší cenu a tím, že ti stočili tachometr tě vlastně obrali o peníze.. Teoreticky to tak je, ale jaká bude realita?
Hlavně, než to soud vyřeší, tak to je na 5 let..
Ale, pokud si majitel auta hleděl, tak i 500000km nemusí být problém..
Tak to rozhodně nemáš pravdu...
Jak mu prokážeš, že km stočil on ?? Já být zmrd bazarník, tak řeknu že ty km už na voze byly, když jsem auto od pana XY vykoupil a nebyl jsem s tím seznámen.
Museli by tě chytit za ruku, když ty km stáčíš, tím snižuješ hodnotu vozu a kupujícího uvádíš v omyl.
Dále je třeba rozlišovat :
a.) - ujeté reálné km
b.) - stav km na tachometru
Je to sice slovíčkaření, ale v reálu je to velmi důležité. Tyhle triviální spory se dávno neřeší 5 let, není to kauza Kajínek. Kdyby bylo vše prokázané, čili bazarník by byl věrohodně zaznamenán
že km stáčí a kupující uvádí v omyl (foto, video, svědectví), věc se povede v ZPŘ ( zkrácené přípravné řízení ), - podmínka je škoda do 500 tis kč,
šetřit se to může max. 24 dní (lhůta), poté se to posílá za OSZ (okr. st. zastupitelství), kde SZ sepíše jen návrh na potrestání a spis jde rovnou k soudu.
Ode dne oznámení, je dotyčný do cca 1,5-3 měs. potrestán.