mike525 píše:To bylo reci o plancich a kde nic tu nic... fakt to najednou nikdo nema?
nejsem člen bmw klubu a taky se nemůžu dívat do technické sekce.plánek dám za úplatu. mě stálo taky nějaké úsilí ho vyrobit. takže se na mě nezlobte.
nic proti, ale připadá mi to ubohý nechat si za to platit:) Neřeknu, kdyby Tě to stálo prachy, ale takhle.
No jo, jsou takovy lidi. Kdyz vydrzite, tak v září bych měl dělat zadní nápravu na E34, tak nejaky pripravek udelam a hodim sem pak na nej navod zdarma. Pro vsechny.
zdravim všechny.... zkouknul sem tu nazory co se tyče vyměny silenbloku na zadní nápravě... a chvili mi to trvalo to vymyslet ale pak sem si v železarstvi koupil dlouhej lupinek do šukalky a silenblok byl za 10 minut venku... (musí se dávat pozor aby ste nerizli do napravy)... zpět sem ho tam napral heverem (samozrejmě namazanej).. nemusel sem nic sundavat... cela vyměna trvala cca 2 hodiny..
Podle TIS se u e39 silebloky vytahují normálním univerzálním dvouramenným stahovákem, který má posuvné opěrné nohy a střední šroub, který jde prodloužit nastavením. Nohy stahováku se opřou o přírubu nápravnice, dírou se prostrčí střední prodloužený šroub a na jeho konec se našroubuje kus plechu. Zpátky se silenblok má nalisovat šroubem a dvěma podložkama. Chystám se na výměnu, tak uvidím, jestli to tím stahovákem půjde.
Žádnej přípravek nepotřebuješ.Na autě se to dá udělat.Dělal jsem v autecu a kolikrát nešli ven ani přípravkem takže se vypalovaly.Ja je ohreju a pak vytlacuju.
Stejně tak to dělám na E39 a E46.
libovka píše:Žádnej přípravek nepotřebuješ.Na autě se to dá udělat za hodinu a půl a stačí k tomu horkovzduška a pár ořechů na golu a vyjedou mi váhou auta.Dělal jsem v autecu a kolikrát nešli ven ani přípravkem takže se vypalovaly.Ale já to dělám tak jak jsem psal výše a je to uplně v poho. Stejně tak to dělám na E39 a E46.
můžeš ten svůj postup trochu lépe popsat.. vyjedou váhou auta..? to jako že ten SB podkládáš těma ořechama a nápravnici přitlačuješ ke kastli..?
1. Povol dole tu velkou matku toho slintbloku a dvě třináctky.Pak vyklepni ten dlouhej šroub co prochází silentblokem.
2. Nápravnice popadne dolů(bacha na brzdové hadice)
3. mezi silentblok a kastli vlož třeba velkej ořech z goly a pod nápravnici dej hever a zvedej.Váha auta pak tlačí na silentblok a ohřej ten domeček silentbloku(jde to horkovzduškou)
Silentblok začne vyjíždět dokud bude stačit ten ořech z goly.Pak povolíš hever a na ten orech dáš další a opakuješ to dokud to nevypadne.
4. domeček nech vystydnout a vnitřek vyčisti.
5. Nový silentblok namaž krémem na ruce.Dej kus dřeva mezi nápravnici a kastli a silentblok hevirkem natlač do domečku váhou auta.
Bacha:silentblok má na sobě dvě drážky a domeček dva výstupky.