skautik umi zazrakympacket píše:GeorgosAc píše:nj.. ale ta nejezdi za 5l naftyBaxon píše: udělej to jako já, na zimu si kup prostě X5 4.4i
a 325 Tds jezdí za 5 litru nafty??? od kdy?? a jeste v zime...!

Príma nezávisle-závislé přídavné topeníPivson píše:zamrzá vám auto?
Co jít na to takhle
http://www.autohificlub.cz/index.php?bo ... 41&begin=0
čau, no třeba jsme testovali že V-power benzin se vyplatí, nejen že čistí motor, ale spotřeba je o tolik nižší že se vyplatí rozdíl ceny.marek26 píše:Zaserou trisky? Ja pouzivam Stopogel aj ten zasere trysky? Ja tankujem OMV Alpin diesel. Chces povedat ze u shelky Diesel V-power nie je len marketingovy trik? Nato si nepomyslel ze to moze byt nafta do kterej davaju tie prisady mozno podobne co si davame my ako bezny maly zakaznici v malych flaskach s tym rozdielom ze oni namixuju 500 hl a mi iba tu nasu malu nadrz? Nemoze to tak byt? Alebo sa absolutne mylim. Racej by som prijal tu druhu moznost, a to ze mozno maju prepracovanejsie tie prisady.JaraX píše:cau, ty prostredky urcite zabrani zamrzani nafty, ale zaserou trysky, radsi si kupte kvalitni naftu, ja beru jen na shëllce a Diesel V-power ma jeste snizenu teplotu tuhnuti.
čau. no, mě to říkalo hodně lidí, je pravda že není aditivum jako aditivum ale žádný nebude asi jako nafta, asi bych to ředil jen čistým petrolejem, ale seru na to, beru kvalitní naftu a startuje to furt.major píše:A tuhle informaci máš odkud? Nezlob se, ale pokud tomu moc nehovíš, tak takovéhle bejkárny nepiš.JaraX píše:cau, ty prostredky urcite zabrani zamrzani nafty, ale zaserou trysky, radsi si kupte kvalitni naftu, ja beru jen na shëllce a Diesel V-power ma jeste snizenu teplotu tuhnuti.
Pro ostatní na vysvětlenou.
V ČR, ale i v ostatních státech EU se dle norem a zákonů používá více druhů MN, u nás to jsou celkem čtyři druhy, které jsou mimo jiné odlišeny teplotou filtrovatelnosti(CFPP) a teplotou vypadávání parafínů (CP).
U nás v ČR je to takto:
MN třídy B(tzv.letní) se vyrábí v termínu 15.4-30.9 a CFPP je 0 C, CP se neudává
MN třídy D(tzv.přechodová) se vyrábí v termínu 1.10-15.11 a 1.3-14.4. a CFPP je -10 C, CP se neudává
MN třídy F(zimní) se vyrábí v termínu 16.11-28.2. a CFPP je -20 C, CP je -8 C
Dále se pak vyrábí při dlouhodobých venkovních teplotách překračujícíh cca -15 C ještě MN třídy 2(tzv.arktická) a ta má CFPP -32 C a CP -22 C
Ta poslední se ale vyrábí opravdu pouze při dlouho trvajícíh nízkých teplotách kdy je potvrzuje i předpověď počasí, zhruba tak 7-14 dní dopředu. Výroba je totiž nákladnější a v případě náhlého poklesu teplot by se z cenových důvodů neprodala.
CFPP znamená zhruba min teplotu při které je ještě MN schopna projít paliv. filtry vozidel.
CP je teplota při níž se z MN začnou vylučovat parafíny a MN se stává kalnou a plavou v ní takové bílé šlemy.
Pro majitele vozidel s přímím vstřikem(common rail,PD) je hlavně důležitá hodnota CP, neb již malé množství parafínu je schopno ucpat vstřikovače těchto motorů, které mají podstatně menší otvory než klasické atmosférické diesly a TD(TDS).
Zapomeňte na to, že MN při tankování obsahuje v případě třídy F dostatečné množství aditiv, tzv."zlepšovače tekutosti". Je to totiž značně nákladné a zvýšilo by to cenu MN a tedy i snížilo zisk . Některé společnosti samozřejmě něco používají (většinou petrolej), ale to při teplotách pod -20 většinou nestačí. Pokud tvrdí že ano, nechte si ukázat produktový list od dodávky, kterou mají zrovna v nádržích. Pak se snimy v případě zamrznutí můžete handrkovat. Nikdy totiž nevíte jakou MN tam měli před tím a hlavně kolik. Protože v případě, že do třídy F nalejou arktiku tak se pochopitelně snižují hodnoty té arktické MN přímo úměrně k poměru smísení.
Tudíž jak už jsem to tu v minulosti psal, jenže vy jste hlavy skopové a nepamatujete si to,používejte "zlepšovače tekutosti". Vždy si před nastávající zimou kupte lahvičku zlepšovače tekutosti( ARAL má opravdu výtečný) a v případě nastávajícíh nízkých teplot ho aplikujte do nádrže. Ale POZOR, VŽDY PŘED TANKOVÁNÍM. Je to z důvodu kvalitního promisení aditiva s MN.
Já prostě v zimě přidávám aditivum před každým tankováním a mám už hodně let klid.
Ještě jedna věc: dejte si také pozor kam na noc stavíte auto pokud nemáte naaditivováno. I v případě, že venkovní teplota nedosáhne hraničních hodnot CFPP a CP MN ve vaší nádrži nemusíte, ráno nastartovat. Stačí když je venku třeba -14 a foukne sem tam vítr. V poryvu se totiž teplota vzduchu vlivem proudění místy rapidně snížuje. No a z -14 ,máte -25 až -30 a je po žížalkách. Takže parkovat v závětří. Fakt věřte, často toto řešíme u čerpaček, které mají nádrže nad zemí a stojí v otevřené krajině.
Jinak v případě nutnosti můžete do MN jako prostředek proti zamrzání použít i obyč. petrolej (asi tak do 20% obsahu).
Tak doufám, že to už chápete hadi.
Toydolls píše:No znamej mi vcera rikal, ze mel problemy se startovanim,nerikam primo,ze mu to zamrzlo s HDI Peugeotem, tak tam neco dumal a pribehl za nim soused (automechnik) a rika mu, ze on natankuje plnou coz bylo nejakych cca. 40l a prida tam tak 2deci benzinu
Udajne se tam pak cosi nevytvari a nerikam,ze to nezamrzne,ale lepe to startuje. Nevim, berte to s rezervou,ale on to tak udelal a kdyz to ma studeny, skorem vubec ted neceka az to nazhavy a sup chyta jako das.
===
Druhymu znamymu vcera zamrznul nakladak, nenapadlo ho nic chytrejsiho,nez ze to letlampou zahreje - jenze odbehl do garaze a nes se vratil auto v plamenech, dost barvite popisoval jak to placal rukama:)) samosebou tam cosi odeslo...dneska to odkahnou do servisu
to ze se ma v zime redit nafta naturalem je i v origo manualu k e34...JaraX píše:Toydolls píše:No znamej mi vcera rikal, ze mel problemy se startovanim,nerikam primo,ze mu to zamrzlo s HDI Peugeotem, tak tam neco dumal a pribehl za nim soused (automechnik) a rika mu, ze on natankuje plnou coz bylo nejakych cca. 40l a prida tam tak 2deci benzinu
Udajne se tam pak cosi nevytvari a nerikam,ze to nezamrzne,ale lepe to startuje. Nevim, berte to s rezervou,ale on to tak udelal a kdyz to ma studeny, skorem vubec ted neceka az to nazhavy a sup chyta jako das.
===
Druhymu znamymu vcera zamrznul nakladak, nenapadlo ho nic chytrejsiho,nez ze to letlampou zahreje - jenze odbehl do garaze a nes se vratil auto v plamenech, dost barvite popisoval jak to placal rukama:)) samosebou tam cosi odeslo...dneska to odkahnou do servisu
No nam taky zamrzlo vito 115CDI, rok stary auto, najeto 14000km, nakonec to nastartovalo, ale tak minutu jsme tocili starterem, v origo servisu to svedli na spatnou naftu z shellky, a prej máme do nádrže nafty (80L) pridat cca 3litry naturalu.
JaraX píše:čau, no třeba jsme testovali že V-power benzin se vyplatí, nejen že čistí motor, ale spotřeba je o tolik nižší že se vyplatí rozdíl ceny.marek26 píše:Zaserou trisky? Ja pouzivam Stopogel aj ten zasere trysky? Ja tankujem OMV Alpin diesel. Chces povedat ze u shelky Diesel V-power nie je len marketingovy trik? Nato si nepomyslel ze to moze byt nafta do kterej davaju tie prisady mozno podobne co si davame my ako bezny maly zakaznici v malych flaskach s tym rozdielom ze oni namixuju 500 hl a mi iba tu nasu malu nadrz? Nemoze to tak byt? Alebo sa absolutne mylim. Racej by som prijal tu druhu moznost, a to ze mozno maju prepracovanejsie tie prisady.JaraX píše:cau, ty prostredky urcite zabrani zamrzani nafty, ale zaserou trysky, radsi si kupte kvalitni naftu, ja beru jen na shëllce a Diesel V-power ma jeste snizenu teplotu tuhnuti.
Diesel V-power ještě otestovanej, ale beru naftu výhradně na shellce, a mám doporuceni i od myho cerpadlare, aby to nevymrdalo cerpadlo, nejaka shit nafta.
pěkně jsi popsal .. to jsem nevěděl Díkymajor píše:Tam se hodnoty CP a CFPP pochopitelně neuvádějí. U BA záleží hlavně na obsahu vody. Pokud je jí tam dostatekxsun píše:a u benzinu to je jak?, zamrzne taky. Normálně by samozřejmě zamrznout při těchto venkovních teplotách neměl.
ja to vim delam tam taky unas to pouzivaj vsichni co maj diesel i reditel a mistr atd. fakt to pomaha a nicemu to neuskodikosh píše:Si myslíš že když se někdo pyšní titulem autorizovaný servis tak je automaticky ten nejchytřejší? BLBOSTBulda píše:unas v praci tam davaj do dieselu 2 panaky benzinu a sou max spokojeny a je to autorizovany servis tak otom neco vedi
By ses divil jací šílency dělají v servisech.
Jestli to nebude tím že těch 5 km ujeli na naftu z čerpadla a tu zmrzlou jim to už nenatáhloHuska píše:pěkně jsi popsal .. to jsem nevěděl Díkymajor píše:Tam se hodnoty CP a CFPP pochopitelně neuvádějí. U BA záleží hlavně na obsahu vody. Pokud je jí tam dostatekxsun píše:a u benzinu to je jak?, zamrzne taky. Normálně by samozřejmě zamrznout při těchto venkovních teplotách neměl.
Jen s tím parkováním v závětří je to není úplně košer, protože většinou zamrzneš při jízdě... viz moji kolegové z práce zamrzli po 5km jízdy![]()