Mám doma sice poněkud postarší modely, než je tady tázáno, ale zase můžu přímo srovnávat - A6 C4 2,5TDi Quattro 1997 vs E39 530dA Tour.
Začnu jízdními vlastnostmi, protože tady jsou největší rozdíly: Na
suchu určitě vede BMW, je až k neuvěření s jakou lehkostí těch 1800kg zvládá zatáčky. To Audi je hodně nedotáčivá (motor má více vepředu).
Ale situace se zcela změní jakmile zaprší, nebo nedej bože nasněží, dokonce nejhůř když je na silnici břečka. Tady naopak podstatně líp funguje Audi, zcela jistě na tom má velký podíl pohon 4x4. Z BMW se stává vrtkavá ustřelující potvora, se kterou je třeba najíždět do zatáček s velkou rozvahou.
Poprvé mě to těžce překvapilo už za podzimního sychravého počasí, když jsem s manželkou a 2ma dětmi v autě projel zatáčku bokem aniž bych o to nějak usiloval. Vůbec třeba v rozježděném sněhu musím být u bawora neustále ve střehu. To s Audi je to za zhoršených podmínek jiné kafe, auto je pěkně čitelné a funguje jak po kolejích.
Ale zase mě překvapilo, že bawor na sněhu v horách vyjede docela obstojně.
Na obou autech mám stejný model gum (Nokian WR2)
Další kapitola je přejezd nerovností: U bawora je cítit každý kamínek nebo dírka(mám nové tlumiče i uložení) - to mi na tom trochu vadí. Audi, i když má 2x více najeto, toto pobírá citelně komfortněji.
Dílenské zpracování a výbava: Tady si myslím, že bude mít v obou případech mírně navrch BMW (a to u starších i novějších modelů), asi ne nějak výrazně, ale některé prvky výbavy u Audi nejsou a třeba odřené vypínače světel u BMW na 150tkm taky nelze vidět. Výbava bude záležet samozřejmě na konkrétním kusu.
Design: Je to věc názoru,ale pro mě, co se týče exteriéru, určitě vede BMW, ale zase třeba interiér konkrétně u E60, mírně řečeno, není vůbec dle mého vkusu
Servis a spolehlivost: Jak je obecně známo, tak čím novější model, tak tím dražší servis a menší spolehlivost a to obou značek nevyjímaje.
Hlavně třeba přechod z C4 2,5TDi na C5 2,5TDi - první spolehlivý dělník s rozumnou spotřebou, pro kterého není problém 500tkm, druhý jeden velký problém a kasička s pořádně velkou dírou.
C6 co se týče 3,0TDI na tom je lépe než C5 2,5TDi, ale dětských nemocí má také dost (napínáky rozvodů, klapky sání, regulátor alternátoru, elektrická ručka atd.)
Novější BMW nemůžu subjektivně soudit, ale dá se tu dočíst spousta zajímavých příběhů...
U ojetého auta o spokojenosti rozhoduje vždycky více faktorů, ale kdybych si měl vybrat nové auto bylo by to asi velké dilema, každé má svoje výhody, ale u Audi je pro mě velký magnet to Quattro, mám s tím jen výborné zkušenosti - je to jednoduchý, spolehlivý, bezúdržbový a hlavně dobře fungující systém.