Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Jak funguje 4x4 v E46?

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
libovka

#21 Příspěvek od libovka »

Protože mu to vždy přibrzdí kolo který se protáčí a zkuší to jestli se nějaký kolo nechytne.
Andre2

#22 Příspěvek od Andre2 »

Pokud to co je v tom videu je normální projev, tak to ve mě moc důvěry nepůsobí... Asi to budu muset zkusit někde v praxi.

4kolka je o trakci, je hezké že to má pohon všech kol, ale pokud se ta kola střídají a nejdou najednou, tak docela o ničem.

Nechci tu kluci rozpoutávat nějaký války, ale pokud toto chcete povyšovat nad haldex a stavět na úroveň quattra, tak mám velmi silné pochybnosti jestli jste něco takového někdy řídili.
honza

#23 Příspěvek od honza »

tady quattro třeba nic moc:

http://www.youtube.com/watch?v=HvqQuC_8VrM
Andre2

#24 Příspěvek od Andre2 »

Je pravda že torsen potřebuje na obou výstupech nějaký odpor, aby byla zajištěna svornost, ale kolikrát v životě pojedeš s autem do 30% stoupání přez válce?
Já běžně jezdím v zimě v 10 i více cm sněhu a tohle by mě prostě nebavilo:
http://www.youtube.com/watch?v=N_RVaFXsu9U

Věřím, že x-drive to má vychytané líp, ale toto je ten samý problém jako u té E46.
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Klubové ID: 80
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Dnešní řidiči jsou dobří u hry na Playstaion, ale necítí auto "pod zadkem", spoléhají na elektroniku. Zvolí D na automatu, sešlápnou plyn na podlahu a myslí si, že 4x4 pojede i s ojetýma nízkoprofilovýma letníma ekopneu z tvrdé smesi. To, co je na postovaných videích, by zvládla v pohodě zadokolka obutá do zimních a s řidičem co umí ovládat plyn a spojku.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
Andre2

#26 Příspěvek od Andre2 »

To má určitě taky zásadní vliv, ale jako řidič neovlivníš ani plynem a ani spojkou to, že se ti budou střídat jednotlivá kola v prokluzu.

Asi nejlepší bude praktická zkušenost, třeba to i v té E46 funguje rozumně.
pinki

#27 Příspěvek od pinki »

Tady v tom odkaze jsou nějaké fotky rozebraného mezinápravového difu z e30 325ix

http://www.e30tech.com/forum/showthread.php?t=76761
libovka

#28 Příspěvek od libovka »

Andre2 píše:Pokud to co je v tom videu je normální projev, tak to ve mě moc důvěry nepůsobí... Asi to budu muset zkusit někde v praxi.

4kolka je o trakci, je hezké že to má pohon všech kol, ale pokud se ta kola střídají a nejdou najednou, tak docela o ničem.

Nechci tu kluci rozpoutávat nějaký války, ale pokud toto chcete povyšovat nad haldex a stavět na úroveň quattra, tak mám velmi silné pochybnosti jestli jste něco takového někdy řídili.
Na tom videu je zoufalec. Vjet do mokrého a přemrzlého sněhu na letnákách a ještě když to jsou takový salámy může jen magor.To sou takový ty typy co si myslej že maj 4x4 a že ona za ně všechno udělá.Je jasný že když ta guma nemá jak zabrat tak systém pořád dokola zkouší dokud se nějaký kolo nechytne.Osobně jsem E46 4x4 měl a v zimě na zimákách to jen lehce zachroupe a vystřelí to jak raketa.Je to pro normální zimní ježdění uplně dostačující čtyřkola která poslouchá a sedí jak přibitá.Co se týče quattra tak je na tom uplně stejně jak ten bawor.
pragdejf

#29 Příspěvek od pragdejf »

bych tady snad udelal odbocku a otazku na francise. jakej je rozdil mezi tema drivejsima a pozdnima E34 iX? dost premejslim, ze si k my (jo ted o vikendu se to odehraje) 525i poridim jeste 525iX na blbnuti a pomalu se zacinam rozhlizet. o kompletaci sbirky pomoci M5/540i pouvazuju casem...
libovka

#30 Příspěvek od libovka »

Co si pamatuju tak starší modely měli špéru v zadním diferáku ovládanou hydraulicky a novější už měli klasickej samosvor.
Rejchy Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 510

#31 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

A ještě jsem někde četl že je rozdíl mezi manualem a automatem.Ten automat měl ještě nějak jinak řešený mezinápravový diferenciál,ale ať se k tomu vyjádří zkušenější :)
Andre2

#32 Příspěvek od Andre2 »

Jinak ještě k tomu testu na válcích: Jsem 100% přesvědčený, že Golf2 syncro s obyč viskozou by to taky přejel (měl jsem jich několik a odjezdil jsem s nimi asi 6 zimních sezón), ale v reálu to quattro funguje o poznání líp. Na to svoje jsem sehnal zadní dif z V8, který má torsen i tam a to auto zvládne neskutečný věci (na břichoplaz).

Tyhle propagační videa nejdou brát samozřejmě vážně - a to platí i o výjezdech skokanských můstků a sjezdovek s quattrem a pod. Tomu může věřit opravdu jen sklaní fanda značky.
honza

#33 Příspěvek od honza »

Asi tak no. Každopádně pokud auto budu používat jako člověk a né jako ten vypatlanec s x5, tak si myslím, že je jedno, jestli to bude xdrive nebo quattro, fungovat bude obojí. Další věc je faktor zábavy a tam si myslim, že u tý 46 je to o něco lepší než u jinejch protože je pořád mírně přetáčivá, což prej už pravej xdrive neni, ale to vím jenom z doslechu.
Poldav6

#34 Příspěvek od Poldav6 »

Mám zkušenost s E46 330xi, A3 quattro (1. haldex), Xdrive.

Podle schopností na sněhu ledu je řadím takto: 1. Xdrive, 2. Haldex, 3. E46 x.

Haldex je opravdu o mnoho lepší než E46. U E46 je těžké se rozjet na kluzkém povrchu nějak plynule, v hlubokém sněhu to je ještě horší. Haldex oproti tomu funguje o dost lépe, na jakémkoli kluzkém povrchu. Auto je předvídatelnější (v životě jsem se nedočkal zákeřného chování Haldexu, pravda.. rally nejezdím), přenos točivého momentu bezproblémový. Vyjel jsem s autem věci, na které bych s E46 ani nepomyslel.

E46 X není ale úplně špatná. DSC je většinou naprd. Hodně omezuje výkon motoru až ke chcípnutí (rozjezd na sněhu do kopce....), takže často se musí vypínat. V hlubokém sněhu se zase rozjedete jen tak, že pořádně přidáte plyn, auto sebou háže ze strany na stranu (62% na zadní nápravě...).. ale většinou se vyhrabe. Když necháte DSC on, ani si neškrtnete. Xdrive a haldex je v takovém případně výrazně klidnější.

S trochou snahy vyjedete skoro vše co vyjede quattro / Xdrive. Ale opravdu je potřeba se snažit, není to tak samozřejmé. O to větší zábava je potom na prázdné uklizené silnici, kdy auto radostně rozhazuje prdelkou, ale pořád má i trakci :-)

Pro rejpaly, A3 jezdím 11let, E46 330xi asi 6 let, Xdrivy cca 4 roky. Do hor pravidelně..

EDIT: úplně bezkonkurenční pro rozjezdy je Xdrive + automat. To se rozjedete v podstatě bez prokluzu kol i do prudkého zledovatělého kopce. S manuálem téměř nemožné..

Osobně výraznější rozdíl při běžném použití mezi Haldexem a Xdrive moc nevidím. Xdrive je trošku přetáčivější a asi bude lépe reagovat na rozdílnou adhezi jednotlivých kol, auta mají "tlačítko" pro kontrolované sjíždění svahů.. fakt dobrá věc.

Minulou zimní sezónu jsem na A3 1.8T quattro obul nové užší Nokiany. Od té doby říkam autu v zimě "kamzík". Musíte se opravdu snažit, aby se auto na sněhu utrhlo, trakce je velká. Ve sprintu 0-70 na sněhu-ledu jsem dal kamarádův X-trail o několik délek.

TAKŽE: při normálním použití, kdy je potřeba zaparkovat do zasněženého místa, vyjet kopec, projet hlubším sněhem... Fungují všechny systémy. Nedostatky ale budete pociťovat jen u E46 X. Jenže ona vám to vrátí zase jinde...
libovka

#35 Příspěvek od libovka »

Já teda na funkci čtyřkolky v E46 nedám dopustit.Jednou jsem spadl do bokem škarpy.Sníh na boku auta byl až po okna a do této výšky byl sníh i před a za autem. A dostal jsem se z toho jako prd.
StepanMatl
Klubové ID: 2455

#36 Příspěvek od StepanMatl »

libovka: A pak jsi ještě tahal stejně zapíchlej kamion ne? :D
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

pragdejf píše:... jakej je rozdil mezi tema drivejsima a pozdnima E34 iX? ...
libovka píše:Co si pamatuju tak starší modely měli špéru v zadním diferáku ovládanou hydraulicky a novější už měli klasickej samosvor.
Starší, do modelu 93, měly vzadu elektrohydraulicky řízený lamelový, pak, od modelu 94 běžný nesvorný diff (edit: a místo řízeného samosvoru ASC+T).
Mezinápravový jsem rozebraný neměl, ale měl by tam být planetový diff s elektromagnetickou dvoustavovou spojkou = otevřeno nebo zavřeno bez prokluzu, elektronikou řízená "uzávěrka".
323ti stock condition
ajfel
Klubové ID: 321

#38 Příspěvek od ajfel »

ten konec patri k zadnimu, ne?
mezinapravovy zadne zavirani si myslim nemel. uzavera byla jen vzadu.
proto je i v manualu psano, ze na vyhrabani staci nouzove retezy na jedno zadni kolo :)
rozebrane to mel vsecko kupca ...
uz si ale nepamatuju, co vsecko k tomu psal ... kazdopadne jsem nikdy v okoli nenasel v servise nikoho, kdo by tomu rozumnel ... dycky jsem vedel (nastudovany od francise a kupci) vice nez servisaci ... :(

kazdopadne mi uzavera vzadu vyhovovala vic nez dsc ... aspon na rozjezd, vyjezd kopce, vyhrabani se nekam ... nebo odnekud apod ...

ja bych to za sebe seradil jako
nejlepsi - ixo (e34)
potom subaru (legacy bez elektroniky na pohon - 2006), na tohl efajne, ale slabe (121kW bylo malo)
pak X5 (trvalych 4x4 - bez x-drive)

(wrx jsem v zime jeste nejezdil ... )
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Uzávěra byla myšlena k mezinápravovému.

Ještě lepší průchodnost sněhem než E34 má E30, která má vprostřed i vzadu viskozní spojku.
323ti stock condition
pragdejf

#40 Příspěvek od pragdejf »

a jeste jedna otazka na francise, jak je ovladana ta hydraulicka uzavera? bere to info z abs cidela a podle toho otvira solenoid?
Odpovědět