Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

e38 - lze vyresit antishock u CD changeru ?

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Zpráva
Autor
Filozof
Klubové ID: 1044

#21 Příspěvek od Filozof »

Jardo- ale já to poznám fakt zkoušel jsem pouštět stejnou písničnu MP3 a pak audio CD. 3 rozdíly kvality výšky a basy byly ořezané a některé hlasy a když je více nástrojů tak jsem slyšel jak byly potlačené a některé detaily jsem prostě neslyšel....

Beru to že profesionální audio osobně nemám v autě ale mohl jsem to poslouchat na kvalitní sestavě a tam jsem pochopil význam CD kvalita a proč prostě MP3 si na tom nikdy nepustí.
jarda
Klubové ID: 1426

#22 Příspěvek od jarda »

Výsledky těch testů také říkají, že uživatelé, kteří jsou o sobě přesvědčení, že to rozeznají, jsou zvyklí na dražší hardware, atd., nemají o nic vyšší pravděpodobnost, že to rozeznají, než ostatní, jenom dokáží mnohem lépe popsat rozdíly, které "slyší", i když jsou úplně mimo.

Hodně lidí si myslí, že slyší rozdíl, ale nikdo to není schopen potvrdit v testech, které vyloučí placebo.

Já myslím, že to o čem mluvíš ty a proč je to tak rozšířený mýtus, je způsobeno velkým rozšířením hodně špatných MP3 na internetu. V minulosti to bylo tím, že lidé používali velmi špatný software na kopírování hudby z CD a další spatný software na komprimování do MP3, který zároveň neuměli nastavit. Dnes je to tím, že polovina MP3 které najdeš na netu jsou původně z youtube a s nižším datovým tokem, než deklarují.

Když si vezmeš audio CD, stáhneš si ho do počítače pomocí EAC se zaplou detekcí a korekcí chyb a zkomprimuješ ho pomocí LAME MP3 do VBR ~256 kbps, rozdíl nepoznáš ani když se postavíš na hlavu... Za žádných podmínek.
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
ex BMW E38 730d "položiť dozadu súdruha" orientblau on pearl beige
ex BMW E36 318is tmavě modré kupé
jarda

#23 Příspěvek od jarda »

Mimochodem větší rozdíl je mezi nahrávkou na Audio CD která je zmršená už ze studia a nahrávkou třeba na Super Audio CD, u které se nepřihlíželo na to, aby byla co nejvíc nahlas (protože většina lidí označí hlasitější nahrávku za kvalitnější i když je to naopak). Když to Super Audio CD vezmeš a uděláš z něj MP3, pořád to bude znít líp než Audio CD, protože to prostě není použitou technologií, ale tím, že cestou někdo něco podělal.

A do třetice - nahrávky na CD vs. nahrávky na desce. Tohle jsou lidé opravdu schopní rozeznat a hodně lidí preferuje nahrávku na desce. Problém je, že když tu desku nahraješ na CD, tak už to nikdo nerozezná. Lidé preferují nedokonalosti které deska způsobuje, ale CD nemá žádný problém je zaznamenat a zreprodukovat úplně stejně... akorát na něm nevzniknou samy od sebe.

To jsou všechno příklady, které by měly ilustrovat, že mnohem větší rozdíl bývá v něčem jiném než v tom, jakou technologii použiješ na uložení zvukové stopy..
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
Filozof

#24 Příspěvek od Filozof »

v pořádku vyzkouším sám. Já to prostě dostal na vyzkoušení a měl jsem k tomu jak MP3 z toho CD v několika kvalitách tak originál CD a poznat to šlo.
Ale to jsou zařízení za desítky tisíc. Jen sluchátka stáli asi 15k. A tam ten zvuk byl taky úžasnej, jak z jiného světa.
Je možné že jsem měl v ruce SA-CD ale to jsem v tu chvili nestudoval.

Osobně s nahrávkama SA-CD nemám zkušenosti. Je tam takovej velkej rozdíl oproti CD?
jarda

#25 Příspěvek od jarda »

Ne, jsem přesvědčený, že člověk rozdíl mezi SACD a CD nepozná, pokud je na něm stejná nahrávka. Rozdíl je v tom, že na SACD jsou často nahrávky s větším dynamickým rozsahem, protože je při masteringu někdo nezmršil tak, jak to cca od roku 2000 dělají s CDčkama.

Více třeba tady

http://www.audiodrom.cz/recenze/jak-to- ... -hell.html

http://diit.cz/clanek/road-to-hell-aneb ... litu-hudby

http://musicserver.cz/clanek/36553/Hudb ... z-ni-hluk/

http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... B4392%5D=1

http://www.echoes-zine.cz/ozveny/loudness-war-uvod
Atila

#26 Příspěvek od Atila »

Jak uz tu padlo, kvalitni hudba v aute je v podstate oxymoron. Auto je nepritel hudby, je to uzavrena plechovka spatneho tvaru s vedenim plneho interferenci, s nepredikovatelnou hlucnosti z ruznych mist a to vsechno v silne dynamickem prostredi, ktere se neustale meni.
Spickove audiosoustavy do auta se tudiz ani nesnazi o vernou reprodukci, ale spise pracuji s ruznymi filtry, equalizery, prostorovosti tak aby vysledny zvuk byl co mozna nejvice libivy za nejsirsiho spetra okolnosti, coz jde primo proti verne reprodukci. Kdyby se pustil do car audia digitalne preneseny a nasledne neupraveny signal, tak by ho paradoxne vetsina poslouchacu oznacila za nekvalitni, bez barvy a plochy, protoze v prostredi auta by proste nefungoval. Resit v takovych podminkach jestli je zdroj signalu na CDcku nebo je to MP3 je naprosto irelevantni.

Faktem je, ze kvalitni poslech v aute je v podstate neresitelny problem. Ja treba nejsem schopen v aute poslouchat vaznou hudbu, protoze bez ohledu na kvalitu audiosystemu je vysledek do te miry zkresleny, ze neni pro mne poslouchatelny. Na strane druhe u spousty jinych zanru si toho clovek ani nevsimne.
Atila

#27 Příspěvek od Atila »

jarda píše:souhlasím, než kupovat nový changer, to bych radši místo něj koupil krabičku na paměťové karty a MP3ky..
Mne se nejvice osvedcily ruzne IPOD konektory a pripojit k nim nejaky IPOD Classic 160GB nebo neco podobneho a clovek ma hudbu i na nejdelsi cestu. Vyhodou proti "krabickam na pametove karty" je, ze clovek neni zavisly na kvalite firmware te krabicky, ktery je casto velmi pofiderni, protoze vlastni reprodukci provadi IPOD, ktery ma firmware v dokonale Apple kvalite. Takze pak clovek neresi takove ty problemy, ze nahral 30GB hudby a najednou se to vsechno neskutecne zpomalilo nebo ze krabicka zapomene co prehravala posledne po vypnuti zapalovani, coz je sice nepochopitelny, ale velmi casty problem i znackovych audio systemu vcetne tech zabudovanych od vyrobce (zdravime japonske automobilky a Francouze :mad: ).

Co se tyce konkretne BMW at jsem v intencich tohohle fora, tak existuji kvalitni aftermarket IPOD konektory pro v podstate vsechna radia co se kdy do BMW montovala od prvni poloviny devadesatych let az na par zanedbatelnych vyjimek. To je velka vyhoda techle nemeckych premiovek, podpora tretich stran je pro ne uplne nekde jinde nez treba pro Japonce nerkuli pro nejake jeste obskurnejsi znacky typu Jaguar.
Filozof

#28 Příspěvek od Filozof »

Takže místo krabice raději kabel a připojit IPOD - nebo něco podobného ?
Těch řešení je docela hodně. Chtělo by to něco konkrétního co je nej pro E38 za přijatelné peníze.
Apple nevlastním takže to budou další náklady...
Origo krabici od BMW za 10tis kupovat určitě nebudu.
Filozof

#29 Příspěvek od Filozof »

Jarda: Díky za ty odkazy. Nastuduji si to, vypadá to hodně zajimavě.
Docela zajimavé zjištění ohledně toho dynamického rozsahu, jak se to mrší poslední dobou i na CD. 8O

Tady jsem narazil na stránky kde se tomu věnují a dávají odkazy na dobře udělanou hudbu pro audiofily :P

Asi si něco pořídím a vyzkouším pak s MP3 jakej to bude rozdíl.

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =19&t=4006
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 148

#30 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Hlavně, dnes ty multimediální náhrady dokážou přehrávat i soubory "wav", což je klasickej nekomprimovanej formát na CD, 5 min skladba má cca 50 MB. Je to náročnější na kapacitu úložiště, ale je to kopie 1 : 1 z origo CD
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Atila

#31 Příspěvek od Atila »

Filozof píše:Takže místo krabice raději kabel a připojit IPOD - nebo něco podobného ?
Těch řešení je docela hodně. Chtělo by to něco konkrétního co je nej pro E38 za přijatelné peníze.
Apple nevlastním takže to budou další náklady...
Origo krabici od BMW za 10tis kupovat určitě nebudu.
Zalezi jak moc od toho chces. Pokud ti staci jenom pripojit krabicku a prepinat songy pomoci tlacitek na volantu, tak ti staci XCAR Link co stoji neco pres dva litry bez HF s tremi litry s HF a je osvedceny, ze funguje bez problemu. Co se tyce IPODu, tak starsi IPOD Classic sezenes na Aukru taky nekde lehce pres dva litry a mas neomezene mnozstvi hudby na furt. Ja stale vozim v aute staricky IPOD pate generace, ktery ma uz skoro deset let a slape jako hodinky.

Komplikovanejsi situace je pokud pozadujes i zobrazovani nazvu pisnicky z ID tagu nekde na radiu, pak potrebujes Dension, ktery je drazsi a byvaji u nekterych kombinaci radii problemy s kompatibilitou. Nicmene vzhledem k tomu, ze mas jeste E38 tak ti staci zakladni Dension 300 za 4000Kc a nemel by jsi mit problem. Nakladnejsi je zabudovani do novych iDrive systemu, tam ta krabicka stoji pres deset litru, protoze je to narocnejsi interface. U starych radii se jenom emuluje changer plus pripadne posilaji ID tagy jakoby to byl CD text z CDcka a je po problemech, u novych se musi slozite napojovat na opticke sbernice a stoji to pak raketu.
jarda

#32 Příspěvek od jarda »

pokud ty id3 tagy fungují přes emulaci cd textu, tak je na to potřeba aspoň rádio modul bm53, což v e38 stejně skoro nikdo nemá a stojí docela dost..
Filozof

#33 Příspěvek od Filozof »

co říkáte na toto zajimavé řešení ?
Mohu tak používat jak CD changer tak krabici s plno vstupy - dole je nakreslené schema ...

http://www.aliexpress.com/item/USB-SD-A ... 23371.html
Atila

#34 Příspěvek od Atila »

Filozof : To ze muzes pouzivat i puvodni CD changer je u krabicek normalni, maji rozdvojku a umi to prepinat. Na druhou stranu kdo by pouzival CD changer, kdyz ma na krabicce tricet dni hudby. 8)

MOD fishmaker : odstraněna citace
Odpovědět