Zdravím Vás,
Stal jsem se šťastným majitelem 745Li, ale jelikož jsem dříve jezdil Octavií a ještě předtím Mondeem, tak jsem zvyklý mít na páčce ovladač BC... Teď je tam zákeřně umístěno tlačítko P...
Trpím panickým strachem, že se jednoho dne přehmátnu a zmáčknu tlačítko za jízdy....
Má někdo tušení, co se stane, kdyby se mi to povedlo? Je auto dost inteligentní na to, aby tam za jízdy nezarazilo kolik mezi zuby?
jak jsem říkal, v nějaké normální rychlosti ho tam nedá, už jsem to párkrát i za jízdy zmáčkl a nic, ale když pojedeš "krokem" tak ho tam klidně dá, a není to moc přijemny.
No pro převodovku to rozhodně nic příjemného neni, když si představím jaký kolíček musí zastavit skoro dvě tuny v pohybu Jinak za jízdy jsem si taky myslel, že akorát převodovka maximálně vyhodí nějakou chybu ale P tam fyzicky nezařadí
jen tak OT: měli jsme v rodině Peugeot 205 (snad GT?) dvoulitr v automatu (!). Neuvěřitelný autíčko, který se v podstatě urvalo někde z kolotoče na pouti...
No a tohle matka jednou půjčila svýmu bráchovi a ten tam asi v kilu přeřadil z D na R Motor si zaškubal, zacvakal, auto se zastavilo a všichni v autě jakoby aha do píči tak to je v hajzlu, tohle převodovka nemohla přežít. Ale znáte to - Pežot - francouzká kvalita a preciznost - takže se prostě nastartovalo a jelo domu a auto jezdilo dál asi 3 roky než šlo dál do světa
A když nemám řadičku, ale páku (E53).
Tam to bude zablokované? Někde jsem tu četl, že N jde zařadit za jízdy. Také raději nic nezkouším.
Když nestojím na brzdě, tak s tím z P nehnu.
A ještě jeden dotaz.
To se tady také řešilo, že se má dávat ruční brzda, aby se pošetřila převodovka.
Na rovině je to zbytečné, ale dá se specifikovat sklon, kdy už je to potřeba.
Parkuji před garáží, sklon vím, že je 2cm/metr, auto má tendenci pomalu pojet, tak jestli mám radši používat ručku.
Já vždy u automatu zastavím ruční brzdou uvedu vůz do uplneho klidu pak teprve zaradim P myslím že automatů ušetřím minimálně ránu při prerazovani z P na D dělám to i na rovině ale samo že v kopci je to důležitější....