Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
730d E65 nebo E66 ? 80tkm/rok..
-
Zdravim, chlapi potrebuju radu, resp. poznatky z provozu.. Mel jsem E34, E36, E38, E39, E46,E60 a E61, ale v E65kach se ztracim.. Vzhledove se mi libi vic po FL ale zas nekdo rika ze vyrobne kvalitnejsi je ta pred FL tak prosim o rady.. Najizdim cca 80tkm/rok, zajima me na co si dat pozor, kolik si papne a pred cim utikat.. Diky za poznatky.. 

Já když jezdil ročně 50 tis. km, tak jsem vůbec neměl odvahu jít do ojetiny a kupoval jsem nový auta
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
to je těžký říct, před čím utíkat.... něco mi říká, že ti tu pár lidí doporučí utíkat před tím dýzlem 
co se týče vzhledu... ten před FL rozhodně vypadá mnohem starší než FL. Taky se mnoha lidem dost nelíbí nicméně můj názor je, že E65 předFL je na obrázcích opravdu celkem nic moc.... když k tomu autu ale přijdeš a vidíš to v těch proporcích na živo tak je to naopak a auto vypadá jako správný bávo.
Vždycky si projíždím fotky svý káry a řikam si, že už bych měl upgradovat na CL nebo A8.... jenže pak k tomu přijdu, vidim tu přerostlou svini, nasednu, nastartuju a už se mi prodávat nechce
jinak pozor si musíš dát asi na 1000 věcí
takže je ve finále nejlepší se tim moc nezabývat a když je to auto dobře vybavený tak ho prostě koupit a neřešit to. Stejně budeš muset hodně servisovat při tom nájezdu takže je to jedno.

co se týče vzhledu... ten před FL rozhodně vypadá mnohem starší než FL. Taky se mnoha lidem dost nelíbí nicméně můj názor je, že E65 předFL je na obrázcích opravdu celkem nic moc.... když k tomu autu ale přijdeš a vidíš to v těch proporcích na živo tak je to naopak a auto vypadá jako správný bávo.
Vždycky si projíždím fotky svý káry a řikam si, že už bych měl upgradovat na CL nebo A8.... jenže pak k tomu přijdu, vidim tu přerostlou svini, nasednu, nastartuju a už se mi prodávat nechce

jinak pozor si musíš dát asi na 1000 věcí

Ja koupil predface, protoze je levnejsi a svezeni stejny, jako pofacelift. Jenom pofacelift ma nejake vychytavky navic. A o tom, co se tam sere nejvic tu je toho mraky. Jarax psal, ze je sedma delana na takovej najezd. Spis bych sel do benzinu a lpg. 745 nebo 750. Ja dalku jezdim za 12 lpg a v prepoctu je to jeste min nez za 6 benzinu. Protoze tankuji za 12,10 kc za lpg.
Jestli najezdíš cca 80tis ročně, tak se vyser na chrochtáta. Nehledě na to, že 730d je opravdu líná. Měl jsem ji a rozdíl proti 750 je dost velký. Nehledě na to, že v chrochtu je opravdu o dost větší hluk.
Jsem sice nepřítel LPG, ačkoliv ho také mám, ale při Tvém nájezdu je lepší koupil 745 / 750 a dát to LPG. Budeš jezdit stejně draze, možná levněji než s naftou. Já mám třeba spotřebu cca 16l lpg / 100km. Další veklý mínus je u chrochta servis, což Ti mohou potvdit Snejk / JaraX a další servisáci. Nehledě na to, že výtvorem chrochtových morotů je fakt puch, že by jeden blil.
edit: ještě jsem zapomněl, pokud by sis hrál na ekologii, tak LPG je na tom nejlépe (CNG nepočítám). LGP má sice "omezení" v podobě zákazu vjezdu do podzemních garáží apod., ale osobně na to seru. Hrdlo pro tankování mám u nádrže a na autě nemám nikde samolepku, takže pouhým okem není nic poznat :mad:
Jsem sice nepřítel LPG, ačkoliv ho také mám, ale při Tvém nájezdu je lepší koupil 745 / 750 a dát to LPG. Budeš jezdit stejně draze, možná levněji než s naftou. Já mám třeba spotřebu cca 16l lpg / 100km. Další veklý mínus je u chrochta servis, což Ti mohou potvdit Snejk / JaraX a další servisáci. Nehledě na to, že výtvorem chrochtových morotů je fakt puch, že by jeden blil.
edit: ještě jsem zapomněl, pokud by sis hrál na ekologii, tak LPG je na tom nejlépe (CNG nepočítám). LGP má sice "omezení" v podobě zákazu vjezdu do podzemních garáží apod., ale osobně na to seru. Hrdlo pro tankování mám u nádrže a na autě nemám nikde samolepku, takže pouhým okem není nic poznat :mad:
AKTUALIZACE VŠECH MAPOVÝCH PODKLADŮ (MKx/CCC/CIC/CIC-HIGH), FSC KÓDY VČETNĚ LIFETIME A ROZUZMNÉ CENY

E65 730d
E61 530xd - stolen
E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex

E65 730d
E61 530xd - stolen

E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex
To je tak nějak folklór většiny plynařů, ohrožovat ostatníhurvajs77 píše:...ale osobně na to seru. Hrdlo pro tankování mám u nádrže a na autě nemám nikde samolepku, takže pouhým okem není nic poznat
Ne nadarmo je to v zákoně: http://portal.gov.cz/app/zakony/zakonSt ... =15#parCnt
Navíc, neoznačeni takového vozidla je nesplněním technických podmínek pro provoz na pozemních komunikacích.
MOD fishmaker : odstraněna zbytečná citace přímo předchozího příspěvku
Navíc, neoznačeni takového vozidla je nesplněním technických podmínek pro provoz na pozemních komunikacích.
MOD fishmaker : odstraněna zbytečná citace přímo předchozího příspěvku
bla bla Vlastíku... Co se tak asi může stát? Znám více aut, kterým plyn utíká, že když stojíš u auta, tak ho cítíš a lidi s tím normálně jezjí, parkují v garážích.Vlasta píše:To je tak nějak folklór většiny plynařů, ohrožovat ostatní
Hlavně že majitelé chrochťáků neohrožují ostatní svým puchem s výfuku a sazemi... :-D
AKTUALIZACE VŠECH MAPOVÝCH PODKLADŮ (MKx/CCC/CIC/CIC-HIGH), FSC KÓDY VČETNĚ LIFETIME A ROZUZMNÉ CENY

E65 730d
E61 530xd - stolen
E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex

E65 730d
E61 530xd - stolen

E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex
hmm, litera zákona je sice daná, ale ukaž mi někoho, kdo se tím řídí... :-D. Brácha je hasič a nepamatuje, že by za 10 let měli zásah kvůli LPG v autěVlasta píše:Ne nadarmo je to v zákoně: http://portal.gov.cz/app/zakony/zakonSt ... =15#parCnt
to netuším a je mi to vcelku jedno. Plynaře jsem se na to ptal a neříkal, že bych musel mít na autě samolepku LPG. Stejně bych ji hned sundal, nejsem kolotočář, abych si voblepil auto samolepkama. Na technickou stejně nejezdím, zařizuji to jen papírověVlasta píše:Navíc, neoznačeni takového vozidla je nesplněním technických podmínek pro provoz na pozemních komunikacích.

E65 730d
E61 530xd - stolen
E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex

E65 730d
E61 530xd - stolen

E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex
Ta nálepka je tam zejména právě kvůli složkám IZS. A o parkování v podzemních garážích ani nemluvím. Už jsem viděl vyteklej plyn v odvodňovacím kanálku. Štěstí bylo, že tam nikdo nehodil vajgla. Tvůj plynař něco montuje a ani nezná legislativu. BINGO
plynaři maj nálepku lepit na sklo (málo kdo to dneska dělá)...na technický to maj kontrolovat (málokdo ti kvůli tomu nedá technickou)
hasičům je to většinou jedno...stejně na nádrží není VENTIL, kterej by se dal ručně otevřít nebo zavřít...je tam automatickej ventil, kterej při vyšším tlaku než je povoleno se otevře a upustí tlak...
a co se týká podzemních garáží
hasičům je to většinou jedno...stejně na nádrží není VENTIL, kterej by se dal ručně otevřít nebo zavřít...je tam automatickej ventil, kterej při vyšším tlaku než je povoleno se otevře a upustí tlak...
a co se týká podzemních garáží
- to je sice pěkný...ale většina jich je stejně "otevřených" takže jsou větraný...a největší stupidita mi přijdou mřížovaný garáže na Čerňáku se zákazem vjezdu LPG viz odkaz https://goo.gl/maps/CW3WzHtqdPH2e) je zakázáno vjíždět do uzavřených skladovacích, garážních a obdobných prostorů, u nichž není výslovně povolen vjezd vozidel poháněných LPG nebo CNG
First EX : BMW e38 740i 6/1995
Second car : BMW e66 745Li 3/2002
Third EX : BMW f01 740i 3/2009
Second car : BMW e66 745Li 3/2002
Third EX : BMW f01 740i 3/2009
Tam nejde o to, že jsou větraný, ale jak jsou větraný. CNG stoupá nahoru, takže tam až tak nebezpečí nehrozí a zákaz by být ve většině případů nemusel, ale aut je zatím málo, tak se to až tak neřeší. LPG se drží u země, takže garáže by musely míst odvětrávání v úrovni podlahy a v tom je právě ten problémfishmaker píše:- to je sice pěkný...ale většina jich je stejně "otevřených" takže jsou větraný...a největší stupidita mi přijdou mřížovaný garáže na Čerňáku se zákazem vjezdu LPG viz odkaz https://goo.gl/maps/CW3WzHtqdPH2
To myslíš vážně? To je normální, že autům s LPG uniká plyn?hurvajs77 píše:Znám více aut, kterým plyn utíká, že když stojíš u auta, tak ho cítíš a lidi s tím normálně jezjí, parkují v garážích.
Hlavně že majitelé chrochťáků neohrožují ostatní svým puchem s výfuku a sazemi...

Jinak co se týče vjezdu do garáží - měl jsem za to, že je to taky kvůli čidlům na plyn v obchoďácích. Taky mám za to, že ta nálepka je povinná, pro splnění podmínek pro provoz na pozemních komunikacích. Hurvajz, tvůj plynař bude asi odborník

Mimochodem, opravdu to netrvalo dlouho a hned je tu flame o LPG

Taky je ale dobrý buttheadovi říct, že při svym plánovanym nájezdu bude sice s LPG jezdit stejně draho jako s TDi, ale bude muset minimálně 4x za rok (ale korektně by měl 8x za rok) na revize systému a jednou za rok bude muset na repasi reduktoru a membrán.
Ale vůbec bych se nedivil, kdyby ty povinnosti revizí a repasů byly jen na papíře a plynaři na to srali stejně jako na nálepky a vjezdy do garáží. Vždyť to jezdí tak proč revize, že.
revize LPG je 1x ročně. Každý servisák, který dělá LPG říká něco jiného s výměnou filtrů a reduktorem. Mě říkal: filtry po 20tis, reduktor 50tis. Když se zeptáš lidí co mají LPG, tak nikdo nemění. Toroid je na 10let, pak se musí měnit, alespoň tak to je v papírech.
Mám LPG cca 1 rok a byl jsem s tím na servisu jen jednou, na prvním doladění po 2tis. Jinak teď až revize za 300,-. Olej se stejně snažím měnit po 10tis. Provoz LPG je v podstatě naprosto stejný jako na samotný benzín, alespoň u mě.
Ano, klidně Ti mohu i napsat, kde najdeš auto s ucházejícím LPG... Stačí u auta stát a cítíš plyn :-D. Normální to rozhodně není, plyn unikat samozřejmě nemá
Mám LPG cca 1 rok a byl jsem s tím na servisu jen jednou, na prvním doladění po 2tis. Jinak teď až revize za 300,-. Olej se stejně snažím měnit po 10tis. Provoz LPG je v podstatě naprosto stejný jako na samotný benzín, alespoň u mě.
Ano, klidně Ti mohu i napsat, kde najdeš auto s ucházejícím LPG... Stačí u auta stát a cítíš plyn :-D. Normální to rozhodně není, plyn unikat samozřejmě nemá

E65 730d
E61 530xd - stolen
E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex

E65 730d
E61 530xd - stolen

E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex
Co se týče nálepky, to je holý nesmysl. Dle mě dostupných informací je plynová nadrž v takové situaci bezpečnější, než klasická benzínová. Jinak samozřejmě, že to má kontrolovat STK, má to kontrolovat i PČR, ale moje zkušenost je taková, že nějaká nálepka nikoho nezajímá, nikdy s tím žádná hlídka neměla problém. Takže za mě zbytečné hyzdění auta.fishmaker píše:plynaři maj nálepku lepit na sklo (málo kdo to dneska dělá)...na technický to maj kontrolovat (málokdo ti kvůli tomu nedá technickou)
a největší stupidita mi přijdou mřížovaný garáže na Čerňáku se zákazem vjezdu LPG viz odkaz https://goo.gl/maps/CW3WzHtqdPH2
A děrované garáže na Čerňáku se zákazem vjezdu, ty jsem taky nikdy nepochopil. Nechce se mi věřit že přirozená cirkulace vzduchu, náhodné úniky (které by se na dobře udělaném plynu stávat neměli) neodvětrá.
:thumbsup:Hoody4 píše:...Takže za mě zbytečné hyzdění auta...
nechtěl jsem to zmiňovat, ale opět se ukazuje je národ čechů je plný dementů. Opět jsme papežštější než papežHoody4 píše:...děrované garáže na Čerňáku se zákazem vjezdu, ty jsem taky nikdy nepochopil...
I já jsem se ptal bráchy, jak velký problém je pro hasiče LPG a i on mi říkal, že je větší problém benzín, že dnes jsou už LPG hodně bezpečné
Ale asi bych se raději vrátil k tématu tazatele. Mám ročně nájezd cca 60tis a naftu bych nechtěl. Všichni lidi kolem mne jen strašili. Ikdyž se mi nikdy nic s chrochtem nestalo, tak už bych ho nechtěl a to z několika důvodů
- vyšší vibrace,
- divnej zvuk motoru, resp. jako trakrotu,
- puch nafty a následně puch z vejfuku,
- časem možnost mnohem vyšších nákladů,
- vyšší možnost, že se posere motor.
Pokud někdy naftu, tak jedinně novou, ojetinu už ne.
Přestavba na LPG se vrátí do 20tis. km a pak jezdíš s benzínem jako s naftou. K tomu jsou samozřejmě plusy jako lepší projevy motoru, lepší akcelerace, nulový hluk (motor slyším jen nad 4.500 otáček). Já měl 730d v před FL, teď mám 750Li a ačkoliv jsem kdysi bránil 730d před útoky JaraXe, tak měl pravdu - 730d je fakt líná a pokud není v pořádné výbavě, což skoro žádná není, tak to není plnohodnotná 7er. V tvém případě bych řešil i pohodlnost cestování, což se 730d rozhodně nebude. Ani ve spotřebě, měl jsem průměr 8.8l. U naft je dost často problém s převodovkou a když k tomu přidám možnost vstřiků, turba, EGR atd. plus vysoký nájezd, může to být likvidační kombinace...

E65 730d
E61 530xd - stolen
E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex

E65 730d
E61 530xd - stolen

E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex
Ne Hurvajsi, revize systému se má provádět 1x za rok NEBO každých 20 tisíc km. Mnoho webů ale říká, že se má dělat 1x za rok nebo každých 10 tisíc km. Tím nemyslím tu výměnu filtrů po 20 tisíc, myslím čistě revizi tzn. pouhou kontrolu. Pokud teda tazatel plánuje 80 tisíc km za rok, měl by nechat systém zrevidovat 4x-8x každý rok! Plus 1x ročně ten repas reduktoru a membrán + ty filtry.hurvajs77 píše:revize LPG je 1x ročně. Každý servisák, který dělá LPG říká něco jiného s výměnou filtrů a reduktorem. Mě říkal: filtry po 20tis, reduktor 50tis. Když se zeptáš lidí co mají LPG, tak nikdo nemění. Toroid je na 10let, pak se musí měnit, alespoň tak to je v papírech.
Nezmiňuju to proto, že by 4-8x 600kč za rok za revize bylo nějak likvidačních, ale je to prostě vopruz to furt řešit.
Že na to vy plynaři serete a šetříte si půlhalíře na kilometru nedodržováním servisních intervalů resp. revizí a že vám to prochází (případně vám nehoří auta) je dáno bordelem v Česku, štěstím, ale zejména mentalitou Čechů všechno vojebat. Platby za benzín LPG bastlem, revize systému jejich ignorováním a tak dále... tím se asi i dostáváme k tomu unikajícímu plynu - to asi někdo chtěl ušetřit pětibábu za revizi.