Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
tipy a zkusenosti na myci a lestici prostredky - zkusenosti
Jake mate kdo zkusenosti a doporuceni?
ze zvedavosti jsem vyzkousel po oplachnuti Wapkou (po 1. rychlem olachu oplachu jsem rozprasovacem velmi lehce poprasil lak zredenym octem s vodou a nasledne jemne houbou rozetrel).
Nasledne druhy oplach wapkou cistou vodou.
Pote lehce poprasil levnym TOPDRIVE HydroWaxem v plastovem spreji z TESCA, ktery se nanasi na jeste mokry lak (takze usetri cas).
Nanesl a rozetrel jsem ho jednoduse cistou mikrouterkou na mokrem laku (obcas se z uterky lehce vyzdimala voda).
Docela mne prekvapilo ze nebylo nasledne potreba vubec nic lestit a lak se docela pekne leskne. Uvidime jak dlouho to vydrzi. V kazdem pripade cela procedura velmi setri cas (kdyby to melo zabrat moc casu tak si radsi zajedu do mycky) a proto mi je sympaticka.
Na skla (samozrejme po umyti zvenku vodou) zevnitr i zvenku se mi velmi osvedcil domaci osvedceny ekologicky levny pripravek: 1L-flaska octa ze supermarketu, spendlikem nahore propichnout vicko, VELMI lehce tim pocurat spis pokapat skla (staci nepatrne mnozstvi) a rozetrit a rozlestit cistou mikrouterkou az do sucha. V podstate staci na jedno sklo par kapek octa, skla jsou cista az nejsou videt.
Opet mi je postup sympaticky protoze jde velmi rychle, zadna spotreba (draheho) cisticiho prostredku a jeste navic pravdepodobne neexistuje zadny mene toxicky a mene chemicky prostredek na okna...
Jak jsem prisel na ocet? Obcas pouziju uplne stejnou proceduru na skla diopt. bryli kde snaci na jedno sklo na kazdou stranu bohate jedna kapka......
ze zvedavosti jsem vyzkousel po oplachnuti Wapkou (po 1. rychlem olachu oplachu jsem rozprasovacem velmi lehce poprasil lak zredenym octem s vodou a nasledne jemne houbou rozetrel).
Nasledne druhy oplach wapkou cistou vodou.
Pote lehce poprasil levnym TOPDRIVE HydroWaxem v plastovem spreji z TESCA, ktery se nanasi na jeste mokry lak (takze usetri cas).
Nanesl a rozetrel jsem ho jednoduse cistou mikrouterkou na mokrem laku (obcas se z uterky lehce vyzdimala voda).
Docela mne prekvapilo ze nebylo nasledne potreba vubec nic lestit a lak se docela pekne leskne. Uvidime jak dlouho to vydrzi. V kazdem pripade cela procedura velmi setri cas (kdyby to melo zabrat moc casu tak si radsi zajedu do mycky) a proto mi je sympaticka.
Na skla (samozrejme po umyti zvenku vodou) zevnitr i zvenku se mi velmi osvedcil domaci osvedceny ekologicky levny pripravek: 1L-flaska octa ze supermarketu, spendlikem nahore propichnout vicko, VELMI lehce tim pocurat spis pokapat skla (staci nepatrne mnozstvi) a rozetrit a rozlestit cistou mikrouterkou az do sucha. V podstate staci na jedno sklo par kapek octa, skla jsou cista az nejsou videt.
Opet mi je postup sympaticky protoze jde velmi rychle, zadna spotreba (draheho) cisticiho prostredku a jeste navic pravdepodobne neexistuje zadny mene toxicky a mene chemicky prostredek na okna...
Jak jsem prisel na ocet? Obcas pouziju uplne stejnou proceduru na skla diopt. bryli kde snaci na jedno sklo na kazdou stranu bohate jedna kapka......
Mně tedy přijde používání wapky silně neekologické, jednak se při jejich výrobě vyprodukuje obrovské množství dioxinů (o spotřebě nesluníčkové energie nehovoře), druhak díky vysokému tlaku opouští voda trysku vysokou rychlostí a pokud mezi trysku "A" a vozidlo "B" vletí nebohá včelka "C", je na místě mrtvá (horší varianta je ta, že ji to jen přizabije a ona se chuděra utopí).
Proto používám zásadně ruční pumpu (prvorepublikovou, bez přítomnosti plastů), vodu pumpuji do plechového kýblu (opět prostého plastů) a auto umývám 100% bavlnou. (Vrahy, používající molitanové houby, bych nejraději střílel, samozřejmě lukem a šípy, protože střelný prach při expanzivním hoření páchá hluk a mohlo by se leknout nějaké zvířátko).
Proto používám zásadně ruční pumpu (prvorepublikovou, bez přítomnosti plastů), vodu pumpuji do plechového kýblu (opět prostého plastů) a auto umývám 100% bavlnou. (Vrahy, používající molitanové houby, bych nejraději střílel, samozřejmě lukem a šípy, protože střelný prach při expanzivním hoření páchá hluk a mohlo by se leknout nějaké zvířátko).
Nic neni treba prehanet. Vcelka neni blba a uleti. Navic v zime vcelky stejne nelitajidogeatdog píše:Mně tedy přijde používání wapky silně neekologické, jednak se při jejich výrobě vyprodukuje obrovské množství dioxinů (o spotřebě nesluníčkové energie nehovoře), druhak díky vysokému tlaku opouští voda trysku vysokou rychlostí a pokud mezi trysku "A" a vozidlo "B" vletí nebohá včelka "C", je na místě mrtvá (horší varianta je ta, že ji to jen přizabije a ona se chuděra utopí).

Jinak ten prispevek jsem psal jako vlastni pozitivni zkusenost ktera muze nekoho zajimat nebo i inspirovat. Smysl pro humor ti samozrejme neupiram

Ale kdyz uz jsme u tech vcelicek. Na plasty palubky atd. ted zrovna testuju DIAVU s vcelim voskem (take v rozprasovaci) za 69,-.
Voni to docela prijemne i se to pekne leskne. Akorat to trochu nechava fleky ktere se hur rozlestuji, bude to chtit jeste asi nejaky trik mozna to necim zredit (lihem? vodou? ironem?) jestli mate nekdo nejaky tip tak sem s nim ....
Voni to docela prijemne i se to pekne leskne. Akorat to trochu nechava fleky ktere se hur rozlestuji, bude to chtit jeste asi nejaky trik mozna to necim zredit (lihem? vodou? ironem?) jestli mate nekdo nejaky tip tak sem s nim ....
Jasne ze to myslis jako vtip a vsichni se ted za bricho popadaji, ale B100 je mastna (mastnejsi nez nafta) a je vhodna max. na nejake mastne fleky ktere nejdou nicim dolu ale pak se blbe odmastuje. Naopak je treba si davat pozor at se nepokape lak a pokud se stane musi se to hned utrit, protoze jinak se to pak normalne v mycce neumeje..Qido píše:Vem na to zázračnou B100 od KM Proma, hezky to maže a bude se to lesknout jako psí kule!
-
- Kontaktovat uživatele:
Já ocet používám max na čištění ledniček protože prý pohlcuje smrad ,nebo spíš přeráží smrad . Jak to voní po tom leštění skel v autě ?
Na tohle téma jsem se těšil protože rád bych zkusil něco jiného možná lepšího . Nicméně zatím jsem zklamán ..
No nic .....
U nás se používá RIWAX Wax Shampoo http://www.vertel.cz/auto-moto-dilna/au ... poo-450-gr
Používá se víčko na kbelík cca 4 - 5 litrů vlažné vody . Na to že to stojí stejně jako ty sra*ky ze supermarketů jsou výsledky super . Hlavní pozitivum vidím ,že udržuje lak po leštění dlouhodobě ve stejným stavu . V podstatě jednou za půl roku auto vyleštím a pak jen udržuji tímto . Na okna taky Riwax clean glass . Kosmetika za málo peněz hooodně muziky.
Na leštění používám Faréclu o 2 hrubostí hrubou G3 a jemnou G10 se strojní leštičkou .
Finální vosk je od Dodo Juice .....
Na tohle téma jsem se těšil protože rád bych zkusil něco jiného možná lepšího . Nicméně zatím jsem zklamán ..
No nic .....
U nás se používá RIWAX Wax Shampoo http://www.vertel.cz/auto-moto-dilna/au ... poo-450-gr
Používá se víčko na kbelík cca 4 - 5 litrů vlažné vody . Na to že to stojí stejně jako ty sra*ky ze supermarketů jsou výsledky super . Hlavní pozitivum vidím ,že udržuje lak po leštění dlouhodobě ve stejným stavu . V podstatě jednou za půl roku auto vyleštím a pak jen udržuji tímto . Na okna taky Riwax clean glass . Kosmetika za málo peněz hooodně muziky.
Na leštění používám Faréclu o 2 hrubostí hrubou G3 a jemnou G10 se strojní leštičkou .
Ocet: Problem neni v octe ale je treba objevit ten spravny trik: nesmis to tam lit po litrech pak to nesmrdistenlie píše:Já ocet používám max na čištění ledniček protože prý pohlcuje smrad ,nebo spíš přeráží smrad . Jak to voní po tom leštění skel v autě ?
No nic .....

Upresnim trik zabranujici octovemu smradu:
Samozrejme ze od hrubych necistot je treba okno umyt vodou napriklad rychle prejet wapkou aby se strhly hrube velke a drsne necistoty (nebo uz horkou vodou v kyblu se stamprlem octa nebo neceho jineho), samozrejme ze si nechces okno nasledne poskrabat...
Nejen na skla/okna ale i na lak se mi osvedcilo na rozdil od pouziti rozprasovace - ktery rozprasi obsah vsude okolo i do vzduchu (a pak to cichas at uz je to chemie ktera je treba 10x skodlivejsi nez ocet a nebo "smradlavy ocet") opravdu jen pripinackem na nastenku 1x propichnot zlute vicko NEOTEVRENE flasky s octem. Pri lehkem zmacknuti flasky strika jen velmi tenky praminek-curek octa ktery strika jen a pouze na sklo, staci ho opravdu jen par kapek. Tim ze je ho malo a ze se nerozprasi do vzduchu al epouze na sklo (lak) tak po jeho rozetreni a rozlesteni cistou mikrovlaknovou uterkou NECITIS VUBEC NIC (jedine kdyz si nasledne lehce od octa vlhkou uterku das na nos). Podobnym zpusobem muzes behem 4-5 sekund "umyt nerezovy drez nebo umyvadlo ale to sem nepatri). Abych to shrnul pri pouziti vyse uvedene metody neni ocet citit ani zevnitr (natoz venku) a jeste na okna pouzijes jen par kapek. Ska se po tom blyskaji tak, ze NENI TREBA pouzivat zadnych dalsich predrazenych pripravku (nejdrazsi jsou na cerpackach).
Jedine snad pokud nekdo chce muze v hodne destivem obdobi pouzit zvenku vodu odpuzujici nastrik a zevnitr pak "protizamlzujici nastrik" ovsem povazuju to za zbytecne.
Autosampon s voskem:
Jsem zjistil ze z duvodu uspory casu i uspory vody (jinak jhe lepsi jet do kvalitni mycky) ze pokud je karoserie trochu vic spinava (mastnota) tak ho pouziju taky. Momentalne se mi doma vali flaska CarPlan Ultra Wash&Wax.
Ovsem nepouzivam ho dle navodu, na vlhkou houbu nebo hadr vzdy primo kapnu koncentrat a velmi lehce opatrne bez tlaceni ho po aute rozetru, takze k tomu nepotrbeuju zadnou vodu. Koncentrat spolehlive rozpusti i silnejsi mastnoty (samozrejme predtim je treba z laku strhnout hrube necistoty wapkou). Nasledne splachnu vse wapkou. Pokud nemam cas anebo vysledek mi vyhovuje (lak je cisty a voda tvori male kapicky ktere rychle stekaji dolu) tak neni treba delat nic dalsiho max. "vysusit vetsi zbyle kapky mikrovlankem" coz je otazka par minut. Pokud jeste s vysledkem nejsem spokojeny (nedostatecny vodo-odpuzujici efekt laku) tak rovnou pouziju v prvnim prispevku zminovany vosk na mokro.
Az spotrebuju ten CarpLAn Ultra Wash+Wax tak rad vyzkousim i ten osvedceny RIWAX Wax Shampoo, protoze udrzeni laku dlouhodobě ve stejným stavu je samozrejme hlavni duvodu pouziti vosku.
Fareclu na lesteni znam.. ale sam si na lesteni laku netroufnu to radsi prenecham profikum....
delsi dobu se zajimam o konzervace laku s dlouhou zivotnosti a=la Liquid Glass. Ovsem stale jsem se pro nic nerozhodl protoze jsem nikde nenasel nejake objektivni srovnani objektivni test ruznych druhu techto pripravku (at uz to ma nejake predlozky NANO ultra a ja nevim co) z hlediska doby ochrany resp. ktery konkretni pripravek za srovnatelnych podminek vydrzi chranit lak nejdele. NA o abych sam postupne vyzkousel vsechny je dle meho nazoru draha a casove narocna sranda.......
UPDATE DIAVA:
Puvodne zminena diava s vcelim voskem muze na nekterych druzich povrchu palubky a plastu zanechavat lehke skvrny ktere se hur rozlestuji - takze asi neni uplne idealni.
Dnes jsem proto na druhem aute vyzkousel modrou DIAVU - proti prachu (multifunkcni 330ml v mechanickem rozprasovaci) stala v Hypernove jenom 24.90,- Kc a vysledek je super a prijemne voni. Vyrabi to TATRACHEMA SK. Na palubku a plasty jsem bohuzel zatim zadny JINY funkcni nechemicky prostredek nenasel.