Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
X5 Alu na E70 - rada
Ahoj panove,
prodal jsem E53 a poridil E70. Bohuzel, jen se zimni sadou na alu.
Z E53 mi zbyla letni sada na alu. Co jsem pochopil a nasel, alu z E53 na E70 kvuli stredove dire nedam.
Resim tedy, ze se alu z E53 zbavim a poridim na E70.
Chtel bych pouzit stavajici letni gumy : 255/18
Jake mohu poridit rozmery alu. V TP je uvedeno 8,5Jx18 ET46. Asi je o 5x120. Co musi 100% presne splnovat nova kola. 5x120 a r18? A zbytek? ET ma nejake rozmezi, co se mi tam vleze?
Diky
prodal jsem E53 a poridil E70. Bohuzel, jen se zimni sadou na alu.
Z E53 mi zbyla letni sada na alu. Co jsem pochopil a nasel, alu z E53 na E70 kvuli stredove dire nedam.
Resim tedy, ze se alu z E53 zbavim a poridim na E70.
Chtel bych pouzit stavajici letni gumy : 255/18
Jake mohu poridit rozmery alu. V TP je uvedeno 8,5Jx18 ET46. Asi je o 5x120. Co musi 100% presne splnovat nova kola. 5x120 a r18? A zbytek? ET ma nejake rozmezi, co se mi tam vleze?
Diky
-
dekuju, prosim jeste o pomoc.
OK, budu se o origo asi nejspis snazit. Ale BMW origo nove mi prijdou celkem zbytecne drahe a ve finale se mi asi ani nelibi tolik, jako jine, nove neorigo. No, ale rad si necham poradit. OK, tedy shrnu, jak chapu :
- pneu 255/55 R18 je jasne a nemenne (MAM JE DOMA)
- 8,5x18 (sirka rafku 8,5 musi byt presne 8,5, nebo treba i 8 apod.)? 18 jasne-nemenne.
- 5X120 asi chapu tez nejde uhnout (udava pocet sroubu a prumer roztecne kruznice, tedy i stredovou diru? Tedy proste musim mit 5x120.
- Co ET45, tam se drobne +- nejaky ten mm lisit muzu? Predpis je ET46. Napr ET 45 neni probl?
A z ceho z vyse uvedeneho vyctu stredovou diru?
Divam se na E53 a to ma 5x120 stejne, jako E70, ktera ma 5x120. Obe maji ale jinou stredovou diru :
e70 má 74,1mm
e53 má 72,6mm
a z toho jsem tedy zmateny..
Kde tenhle udaj najdu?
OK, budu se o origo asi nejspis snazit. Ale BMW origo nove mi prijdou celkem zbytecne drahe a ve finale se mi asi ani nelibi tolik, jako jine, nove neorigo. No, ale rad si necham poradit. OK, tedy shrnu, jak chapu :
- pneu 255/55 R18 je jasne a nemenne (MAM JE DOMA)
- 8,5x18 (sirka rafku 8,5 musi byt presne 8,5, nebo treba i 8 apod.)? 18 jasne-nemenne.
- 5X120 asi chapu tez nejde uhnout (udava pocet sroubu a prumer roztecne kruznice, tedy i stredovou diru? Tedy proste musim mit 5x120.
- Co ET45, tam se drobne +- nejaky ten mm lisit muzu? Predpis je ET46. Napr ET 45 neni probl?
A z ceho z vyse uvedeneho vyctu stredovou diru?
Divam se na E53 a to ma 5x120 stejne, jako E70, ktera ma 5x120. Obe maji ale jinou stredovou diru :
e70 má 74,1mm
e53 má 72,6mm
a z toho jsem tedy zmateny..

5x120 je rozteč šroubů, ta je, pokud se nemýlím, u všech pětišroubých BMW stejná.
A ne, s tou nehneš.
Se středovou dírou nemá rozteč nic společného, její rozdílný průměr ale nepředstavuje neřešitelný problém v případě, že je otvor v disku větší, než osazení na autě, existují laciné a funkční plastové vymezovací kroužky.
Ideální je samozřejmě volba disku se stejnou středovou dírou jako má auto. Jestli narazíš na 74,1 nebo 74mm nezáleží, jedná se o stejný rozměr.
Přesně, pokud mají ale disky z E53 menší středovou díru, než má E70 osazení, tak je tam prostě nedáš
ET volíš předepsané, jinak může kolo příliš "vyčuhovat" z blatníků nebo naopak při plném rejdu brousit zevnitř podběh. Vše by jsi měl najít ve velkém technickém průkazu....
Pro šířku pneu 255mm už je asi lepší volit disk o šířce 8,5palce
http://www.bmwstylewheels.com/X/X5-E70
na E70 je poměrně velké množství pěkných disků. Ano jsou dražší, ale pokud budeš hledat, určitě seženeš od někoho jeté. Navíc budeš mít jistotu, že budou sedět a budou i legální
A ne, s tou nehneš.
Se středovou dírou nemá rozteč nic společného, její rozdílný průměr ale nepředstavuje neřešitelný problém v případě, že je otvor v disku větší, než osazení na autě, existují laciné a funkční plastové vymezovací kroužky.
Ideální je samozřejmě volba disku se stejnou středovou dírou jako má auto. Jestli narazíš na 74,1 nebo 74mm nezáleží, jedná se o stejný rozměr.
Přesně, pokud mají ale disky z E53 menší středovou díru, než má E70 osazení, tak je tam prostě nedáš

ET volíš předepsané, jinak může kolo příliš "vyčuhovat" z blatníků nebo naopak při plném rejdu brousit zevnitř podběh. Vše by jsi měl najít ve velkém technickém průkazu....
Pro šířku pneu 255mm už je asi lepší volit disk o šířce 8,5palce
http://www.bmwstylewheels.com/X/X5-E70
na E70 je poměrně velké množství pěkných disků. Ano jsou dražší, ale pokud budeš hledat, určitě seženeš od někoho jeté. Navíc budeš mít jistotu, že budou sedět a budou i legální

super. Diky moc, vse co pises jasne...
Ze stredova dira nesouvisi s poctem 5 der na srouby a rozteci 120 jsem si domyslel, ale pak nevim, z ceho tedy proste poznat spravny rozmer prave te stredove diry. Nerad bych neco noveho koupil a pak zjistil, ze to nenasadim kvuli stredovce.
ad ET - spis jde o to, if musi byt opravdu presne 46 dle TP. Spousta vyhledavacu dle typu vozu mi cpe napr 8,5x18, 5x120, R18, ET45. Ale opet, nikde z toho nepoznam velikost stredove diry.. Coz mi prijde divne..
Ale jak rikam/s, zkusim preferovat origo z E70.

Ze stredova dira nesouvisi s poctem 5 der na srouby a rozteci 120 jsem si domyslel, ale pak nevim, z ceho tedy proste poznat spravny rozmer prave te stredove diry. Nerad bych neco noveho koupil a pak zjistil, ze to nenasadim kvuli stredovce.
ad ET - spis jde o to, if musi byt opravdu presne 46 dle TP. Spousta vyhledavacu dle typu vozu mi cpe napr 8,5x18, 5x120, R18, ET45. Ale opet, nikde z toho nepoznam velikost stredove diry.. Coz mi prijde divne..
Ale jak rikam/s, zkusim preferovat origo z E70.
- vlastnemec
Mrkni na bazoš a najdeš od 10 do 20tis. Každopádně ber jen origo a 18palců moc jich nebude jelikož každý na e70rval velký kola. Ten originál je důležitý hlavně v kvalitě, jestli koupíš nějakou jinou značku budeš třikrát do roka rovnat alu - některé kola se dělali i kovaná. Dál je IS celkem dost důležité kvůli životnosti náprav.
Tady máš všechny stailing které šli na e70: http://felgenkatalog.auto-treff.com
Tady máš všechny stailing které šli na e70: http://felgenkatalog.auto-treff.com
Je to možnost, ale špatná:Dolfus píše:PS pak je jeste moznost, co na to rikate, nechat vysoustruzit stredovou diru na mych stavajicich origo z E53.. .. ve finale, neni to spravna, nejjednodussi cesta..? Pokud se to udela spravne. Nez je prodavat a kupovat nove. jsou origo, overene. Jedine co, je tech par mm na stredu....
a) nemusej to udělat správně
b) bude to vypadat blbě
Prodej je a kup "nové", co tam patří i vzhledově.. Já řešil přesně totéž..
-
-
tady máš třeba zajímavou nabídku:
http://auto.bazos.cz/inzerat/51642259/A ... 677020.php
http://auto.bazos.cz/inzerat/51642259/A ... 677020.php