Přečetl jsem všechny dostupné testy a ty se zaměřují především na chování auta na okruhu a jízdu dveřma napřed (ok, přeháním, ale jen trochu). Zajímalo by mě, jestli to auto má někdo, kdo s tím najede třeba 20.000 km za rok a jezdí s tím i delší štreky.
Hledám rychlé a hbité (= ne moc těžké) auto a náhonem na zadek (šestiválec beru jako komfortní plus), které zároveň bude pohodlné. Loni jsem se přestěhoval na Mallorku, tady jezdím s autem spíš kratší vzdálenosti (maximálně 2x denně 20 km), samá zatáčka a serpetýnka, perfektní asfalt. Aktuálně mám Hondu Civic a docela mě s ní tady baví jezdit, jen bych si přál, aby měla o 250 kg míň (aby vážila tak jednu tunu). BMW 1 mi přijde ještě rozumně lehké (1400 kg) vzhledem ke konstrukci, šestiválci a náhonu na zadek, řada 3 už mi přijde moc těžká.
Druhé využití auta bude pro jízdy do ČR (loni jsem jel celkem 5x tam a zpět a letos to bude podobné) a samozřejmě chci něco, co zvládne i takovouhle štreku (14 - 16 hodin) v pohodě bez bolení hlavy. Jezdím autem a nelítám letadlem proto, že s sebou vozím kromě přítelkyně ještě nějakou bagáž co nesmí do letadla a v kufru dva psy (takže hatchback resp. kombi je nutnost). Honda Civic už na tyhle štreky moc není, je hlučná, pomalá a nekomfortní (a přál bych si, aby měla o 250 kg víc v tlumících materiálech

Dalo by se říci, že hledám hatchback ve stylu GT. Něco jsem si vydělal a chtěl bych si dopřát auto, co zvládne průlet přes Evropu (přes Německo ve vysokých rychlostech) v maximálním komfortu a zároveň to nebude těžká kráva abych tady na Mallorce s tím nemusel jezdit jak s autobusem. Na okruh s tím pravděpodobně nikdy nepojedu, jde mi spíš o aktivní bezpečnost při rychlé jízdě, na okruhu si radši zajezdím s něčím, co váží míň než tunu a stojí třetinu.
Mám asi dobrou představu o spotřebě pohonných hmot, už méně o ceně servisu a náhradních dílů (při výše popisovaném použití). Je mi jasné, že to bude dražší než současný stav, ale když provoz nebude 2x nebo 3x dražší, tak mi to nevadí. Diesel nechci.
Máte někdo srovnání, jak je to auto hlučné ve vysokých cestovních rychlostech (v porovnání s jiným autem nižší střední třídy, nebo v porovnání s něčím větším, třeba řadou 3)?
Máte někdo srovnání, jak je to auto pohodlné na delší cesty (resp. co udělat, vyměnit runflaty, hledat verzi s M-kovým nebo právě normálním podvozkem)?
Mám se koukat po jiném autě?
Díky za váš čas, strávený nad odpovědí, opravdu si toho cením.
Pozn.: Nechtěl jsem zakládat novou diskuzi, chtěl jsem se připojit do už existující, je jich ady dost, ale jako nováček jsem něco udělal blbě a teď už to tady neumím smazat.