WizarDEAD píše:Pánové dovolte mi trochu flejmu
Za celou dobu jsem nějak nepronikl do "krás" chiptuningu. Jinak řečeno vůbec nechápu k čemu je to dobré..
Automobilky utrácejí stovky milionů za vývoj motorů, mají na to celé divize lidi, které se snaží, aby ten motor byl co nejlepší spotřebou, životností, zkrátka po všech stránkách.. A vy pak jedete za Frantou Telčem z Buštěhradu, kterej si na Aukru koupil kabel a přečetl na Googlu odbornou literaturu pod názvem "how to be a chipmaster". Ten vám potom doma v garáži hodí jinou, lepší, mapu na turbo a v několika minutách tak společně pošlete celý tým vývojářů z BMW do prdele
Já chápu, že jsou i firmy, který možná dělají dobrý chipy, ale max čemu bych rozuměl, že někdo staví závodní speciál, má upravenej motor a do toho si koupí nějakej spešl čip..
Ale ať je tahle firma sebelepší, tak automobilka určitě umí udělat stejnej chip, ale neudělá ho z nějakého důvodu. Takže jakejkoliv zásah do řídící jednotky vždycky musí mít negativní vliv na motor. Možná se vám podaří jako vedlejší účinek stáhnout pár desetin litru spotřeby, nebo nahonit pár koníků, ale ten hlavní účinek je vždycky kurvení motoru.
Ať je chip sebelepší a od superznámé a maxi profesionální firmy, tak dát si ho do auta mi přijde stejné, jako jet do Mnichova do BMW centra, vysrat se jim před vchodové dveře a řvát "děláte to na hovno, my to umíme líp"
Celej chiptuning je u mě na úplně stejné vlně jako tuning z benzínky. V obou případech je to prasárna, ale když oblepím auto samolepkama a stříbrnejma lištičkama, natáhnu si na volant chlupatej potah, dozadu nalepím Mpower a pověsím na zrcátko obrovský blejskavý kostky, tak aspoň nekurvím motor..
Předem se vám omlouvám za moje názory a přeju pěkný den
Dnesnim automobilkam hazi Brusel apod. tolik klacku po nohy, ze z novych aut proste nedokazi dostat vsechno... Ale jelikoz nas emisni, hlukove a podobne normy, ani nejaka desetinka spotreby az tak netrapi, tak je zde prostor pro zlepseni:)
A prosim nesrovnavat jb4 s nejakyma aukro- uni tuzinkama..
Kazdopadne samozrejme ze narust vykonu o 50% oproti serii motoru urcite neprospeje o tom zadna, pak je imho treba to alespon vyvazit zvysenou udrzbou (oleje, svicky..) a "setrnosti" k autu (hlavne za studena). Prase znici i seriovy n54 za 50k km..
Taky jen muj nazor, treba to je uplne jinak a hned jak meho mazla odzimuju tak motor vyskoci strachem z auta ven:)
A jen pro doplneni, ja osobne samolepky, kostky a chlupaty potah na volant nevedu, i kdyz jinak mam auto zbastlene radne:) original mpaket, original m3 interier, 19" bmw performance a jeste jsem zvazoval na kufr stitek 316i.. Taky spatne?:)