Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

BMW E90 - prokletá kontrolka filtru pevných částic

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomasmedek
Klubové ID: 2076

#1 Příspěvek od tomasmedek »

Zdravím všechny. Řeším nekonečné problémy s kontrolkou filtru pevných částic. Už opravdu nevím, co dál a nerozumím tomu tolik, abych si sám uměl pomoci. V podstatě jen spoléhám na servis (neoriginální, ale zkušený chlapi, co dělají jen BMW auta, neměl jsem nikdy důvod jim nevěřit; zkušenosti mají, ale evidentně jen omezené - viz. dále). Anabáze konkrétně proběhla zhruba takto:

- v říjnu 2012 se náhle rozsvítí kontrolka filtru pevných částic; v tu dobu mělo auto najeto kolem 132000km
- navštívil jsem servis, kde jako první krok navrhli spuštění samočištění pomocí diagnostiky
- bohužel to nepomohlo; kontrolka se pravidelně rozsvěcovala; vypozoroval jsem, že vždy cca 8 minut po nastartování, nehledě na to, zda byl motor zahřátý nebo ne;
- servis navrhl vyndat filtr z auta pryč natrvalo;
- jako první se udělala softwarová změna (něco se přehrálo v jednotce); pokud jsem to správně pochopil, auto si mělo myslet, že filtr vůbec nemá;
- o 2 dny později byl filtr z auta fyzicky demontován;
- radost trvala 2 dny, pak se kontrolka opět rozsvítila; to už mi samozřejmě mírně řečeno tekly nervy; filtr tam není ani fyzicky ani softwarově a kontrolka svítí...
- v lednu (povzbuzen nějakou diskuzí na zahraničním fóru) jsem zkusil auto pořádně projet - rychle, v otáčkách po delší dobu; kontrolka se skutečně měsíc neobjevila;
- včera se však znovu rozsvítila :-(

Důležité je dodat, že vždy (i nyní, po demontáži filtru), když se kontrolka rozsvítí, tak to poznám na mírně větších vibracích auta a na tupější reakci na plyn. Jsem na tyto věci poměrně citlivý a poznal bych to i bez rozsvícené kontrolky.

Fakta o autu:
E90 325d
145 kW
r. v. 2007
aktuálně najeto 138000km
mara

#2 Příspěvek od mara »

Ahoj.Problemy s dpf jsem si prosel taky u me e60.U tebe si myslim,ze problem bude v nedokonalem nastaveni,vyrazeni dpf v softwaru auta.nic jineho tam neni a ne kazdy to umi na 100%.
Proto si myslim ze kontrolka dpf vyskakuje a auto se chova jako by byl pricpany i kdyz tam neni protoze ti to porad snima hodnoty ktere neodpovidaji stavu cisteho filtru.
Mel jsem totiz podobny problem.
matiz
Klubové ID: 3204
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od matiz »

Delali ti testy zaneseni DPF? Zjistovali kdy probehla regenerace? Vynutili regeneraci? Pokud regenerace neprobihala, zjistovali proc?

Podle mne dodrbana dde tim dpf off. Mas ten vytazeny dpf nebo je fyzicky zlikvidovany?
tomasmedek
Klubové ID: 2076

#4 Příspěvek od tomasmedek »

Ano. Při první návštěvě servisu přes diagnostiku zjistili, že zanesení filtru odpovídá nájezdu 212000km! Čili o 80000 víc, než auto mělo.

Regenerace - tím myslíš to samočistění? Pokud ano, tak jo - tu se pokusili vyvolat manuálně opět přes diagnostiku. Nepomohlo.

"Dodrbaná dde" je co, prosím?

Filtr je nenávratně pryč :-(
matiz
Klubové ID: 3204
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od matiz »

DDE - ridici jednotka motoru. Pozadovane vypnuti dpf neni korektni pro danou jednotku nebo verzi SW co v ni je. Nejsnazsim resenim je poridit novy dpf, nahrat originalni firmware do ridici jednotky a dal spokojene jezdit. Nebo zkouset kdo dokaze dpf z firmware odstranit.

Pokud nechces do toho ty penize investovat, doporucuju nechat prehrat firmware ve vsech jednotkach ktere auto ma na nejaktualnejsi verzi, vcetne jednotky DDE. Obnovi se ti tim pozadavek na regeneraci. Nasledne "zkouset" kdo ji bude umet opravdu korektne vypnout.

Pokud auto nenechas aktualizovat a nechas to nekde vypnout, tak pri potrebe nakodovani, vymeny nejake vadne jednotky budou muset prehrat cele auto a prijdes o to sw vypnuti dpf. Kdyz jej nechas pred tim vypnutim, je velka sance ze prilis novych firmware pro e9x uz nebude a auto nebude chtit aktualizovat cele, ale pujde aktualizovat jen konkretni vadna jednotka.

Ropa je fajn, dokud se nezacne srat... Pak to stoji docela penize...
rooc

#6 Příspěvek od rooc »

hele ta hláška o těch emisích může vyskočit i pokud je dodrbanejegr ventil...,ale pokud ti to přehrál nějakej moula., tak to může bejt i tím
set_
Klubové ID: 2939

#7 Příspěvek od set_ »

v nejhorsim pripade zajet nekde , kde se zabyvaji odstranenim DPF a oni uz by si s tim poradily , stacilo by jen , kdyby ti to nakodovali . U me se prvni odstranilo DPF , smazala se chyba na diagnostice a pote se to nechalo nakodovat u Snejka a auto ted bezi bez problemu.
Odpovědět