Lucifer píše: Navíc automobilky přecházely na přední náhon už jenom pro to, protože řidičák začalo dostávat čim dál tim víc lidí a ty lidi toho tolik za volantem neuměli a neměli tolik najeto. Proto neuměly ovládat zadokolku a tak automobilky vymyslely přední náhon u kterýho ti v zimě při přidání plynu prdel neustřelí. Jak krásnej marketingovej tah.
A přesně proto automobilky vymyslely přední pohon, děkuji za vysvětlení
Zajímavá demagogie... Koncept motoru vepředu a poháněné přední nápravy je výhodnej pro automobilky (kromě lepší trakce za horších adhezních podmínek) hlavně z důvodu výroby a montáže. Což je vidět na výrobních linkách, kdy se do skeletu pleskne kompletní sestava motoru a převodovky i s nápravou a akorát se to zašroubuje do kastle. Krom toho díky absenci kardanu má ten koncept lehce vyšší účinnost díky menším ztrátám. S rostoucím výkonem pak samozřejmě roste nevýhoda díky odlehčování nápravy během akcelerace, ale to dnes řeší buď protiprokluz (kterej ovšem položí na oltář záběru notnej kus výkonu, kterej při hrábnutí prostě ustřihne od kol) nebo varianta 4x4 (bežný u koncernu, kterej sype furt stejný motory a plácne k nim buď obyčejnou špajzku a nebo skříň s rozvodovkou a haldexem - ten je sice spíš pseudo AWD ale budiž...). BMW tak masově FWD nevyrábělo, má už svůj zaběhnutý koncept a tak nemají důvod to měnit ani u slabších modelů. Přinejmenším zatím, páč už jsem před lety slyšel spoustu keců o tom, jak je řadovej šestiválec BMW klasickej a nikdy ho nic nenahradí a překvapivě ho nahradila V8. Potom následovala vlna vyznavačů atmosfér co tvrdila, že by BMW nikdy nepoužilo přeplňování (nehledě na historii) a plesk ho, BMW mají turba (což bylo před pár lety na Supraklubu zdrojem pobavení, neboť se BMW po mnohaletém úsilí podařilo vyvinout kopii Japonského motoru s objemem tři litry a dvojitým přeplňováním, který měl kupodivu stejný výkon jako ten 10 let starý Japonský... ). Takže osobně bych se neodvážil tvrdit, že by BMW nemohlo do výrobního programu nějké to FWD někdy zařadit
Tak pokud vezmu v úvahu to že koncernovky, mají těžkej čumák tak potom to takovej problém není. Ta trakce v tomhle případě může bejt lepší než mít poháněnou lehkou prdel. Ale zase na úkor jizdních vlastností, sám jsem si odjezdil něco s passatem a kombík 98 rok. 1.9 81kW jelo tak nějak normálně, ale když jsem vybíral zatáčku tak se auto hrozně bořilo do předních tlumičů. A nadlehčovala se mi prdel. Tim že udělaj těžkej čumák tak je to auto možná stabilnější protože nedochází při zrychlení k odlehčení čumáku. Ale u báwka když zrychluješ tak jednak e36 a většina BMW jsou vyvážený 50:50 a tim ta váha letí na zadní nápravu a tim se zvýší účinost trakce.
Automobilkám ani tolik nejde o to aby to bylo kvalitní. Oni jen řeší to aby to co nejlevněji vyrobili aby toho co nejvíc ušetřili a za co nejvíc to auto prodali.
Řadovej šestivál je pro BMW klasickej, podívej se kdo jinej dělá R6 a dává je podélně. Ještě k tomu se znaží ty motory nacpat co nejvíc za kola kvůli vyvážení a ovladatelnosti. Kdežto koncernovka má těžkej V6 kterej nacpe před kola. To je pak auto nedotáčivý.
A kdy ho nahradila V8 ? V8 se dávala do e34 e38 a alpina ho nacpala i do e36 pak samozřejmě do novějších ale vždycky do vyšších tříd aut kde prostě malý motory nestačily. Ale víc aut bylo vždycky s R6. A s těma turbínama ono jim v podstatě nic jinýho nezbylo. Museli postavit výkonej motor s co nejmenší spotřebou. A co nejmenšíma CO2 aby to bylo přece "ekologický".
A když by jsme se podívali na Alpinu a né BMW tak Bi-Turba stavěli už v 80 letech. Jen tak mimochodem BMW je první automobilka na světě která použila první sériově vyráběný auto s turbínou (1973)
A když by jsme se podívali na Alpinu a né BMW tak Bi-Turba stavěli už v 80 letech. Jen tak mimochodem BMW je první automobilka na světě která použila první sériově vyráběný auto s turbínou (1973)
Jojo vyráběly se 1979-1986 M102 a nafoukalo to tlak 10psi
A ještě k původnímu dotazu jestli kupovat 318i. Pokud jezdíš hodně dálnice šel bych do 2.0 2.3 a když by si chtěl opravdu už silnější tak 2.5/2.8 jsou to už 6ti válce s lepší pružností a na dálnici se s tim bude mnohem líp jezdit. A spotřeba je podle nohy. Pokud ale by si uvažoval i o nafťákovi tak bych koupil 2.5 v naftě sám jí mám a na dálnici to auto je jako ryba ve vodě
318i M43 jsem mel a muzu doporucit ale po te co jsem koupil 323i tak jsem spokojenej... ve meste si to veme asi o litr az dva vic a na dalnici min jestli resis spotrebu tak bych bral asi 323i s plynem
mam e36 s touto motorizaci prumerna v zime 7,8l na 205/60r15 a vlete 8,4 na 225/50r16 jinak spolehlivost dobra ale je to jen 4hrnek a jak uz bylo 100krat receno do bmw patri 6hrnek
Tompo píše:A když by jsme se podívali na Alpinu a né BMW tak Bi-Turba stavěli už v 80 letech. Jen tak mimochodem BMW je první automobilka na světě která použila první sériově vyráběný auto s turbínou (1973)
hele já už jsem se nejednou dočetl, že první bylo Porsche, ale to je stejná písnička jako která automobilka na světě je nejstarší...která druhá nejstarší atď. Mnoho z nich na začátku výrobny, nebo vzniku jména obchodního jména nevidělo ani kočár, natož pak ještě auto...většinou to byli kola, nebo kde jaká jiná mechanika.
Sorry musel jsem přilít olej do honě... kluci, tady se řeší, zdali koupit...4vál není ono...je to dobrý motor, ale je tam to ale, pracant je to dobrý, ale není dostatečně dochucení...
pěkné čtení a smutná politika. Nevím co měli za právníka, ale něco nebylo v pořádku...co italské stodoly které s obdobným výkonem přišli mnohem dříve. Navíc každý zákazník měl určitě možnost takový stroj otestovat, ale co... teď se k té komresi vrátili, otázka zdali je to posun v před, ale atmosféra asi už velké výhledy s malým obsahem neměla. Nebo jsou to možná spíš marketingově zbytečně velký držáci s "brutálním" obsahem...ať žije HTP
Oh, zadní náhon na zimu je snad to nejlepší co existuje
Je ale pravda, že když člověk chce, tak se s tím dá jet úplně stejně jako s předním, je to jen o malém zvyku.. A občas bych si troufnul tvrdit, že je dokonce zadek lepší než předek v zimě..
Zadní náhon rozhodně není to nejlepší na zimu, ale jezdit v zimě se s tím samozřejmě dá. Nejlepší je permanentní čtyřkolka, optimálně s uzávěrkou středovýho diferáku (další uzávěrky samozřejmě nejsou na škodu). Zadek bude mít vždycky při nešetrném zacházení s plynem snahu se přetočit a předek zase vycestovat ven ze zatáčky nehledě na polohu volantu. Na druhou stranu obojímu lze předcházet - stačí když řidič není dement
Taky mě fascinuje jak každej říká že se tomu plivne pod kola a stojí to, je to pěkná kravina. E36 320i jsem všehovšudy tlačil jednou, a to akorát když se slečně povedlo zajet zadníma kolama do stružky plný ledu, s E34 525i(+samosvor)jsem v zimě naprosto v klidu vyjel tam kam jsem potřeboval a bez sebemenšího problému. Zadohrab na zimu je prostě paráda, vyjede to stejně jak předohrab ale je s tím neporovnatelně větší prdel.. A ty katastrofický scénáře jako že to neudržím v rovným směru se taky netovrdily, logicky to ujíždí víc jak předohrab, ale je to krásně čitelný a dají se korigovat už i sebemenší náznaky, vážně to není něco zákeřnýho nebo tak něco. A když už to člověk urve tak se to dá krásně vodit bokem, na to člověk nepotřebuje nějakej extra talent, jde to samo. Takže jestli přemýšlíš o BMW tak se zimy vážně neboj..