Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Řachtavý zvuk m50

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Karfi

#1 Příspěvek od Karfi »

Ahoj,

objevil se mně u auta tenhle zvuk a nejsem schopný ho identifikovat. Jedná se o m50 z 92roku.
Vím, že to může být z více zdrojů, ale uvítám jakoukoliv radu.
http://www.youtube.com/watch?v=9AmeEI9aIRQ

Nejvíce je tento zvuk znatelný při 1500ot a na volnoběh. Při vyšších otáčkách vůbec. Ve skutečnosti není zvuk tak hodně slyšet jako na videu.
fizzer

#2 Příspěvek od fizzer »

podle toho videa toho moc poznat není... možná některá kladka.
Maysner

#3 Příspěvek od Maysner »

Co rozvody? Nekterej napinak. Je tam jeden na malej retez mezi vackama a druhej ze strany svodu, ten velkej sroub v hlave
Dabler

#4 Příspěvek od Dabler »

taky bych to videl na nejakou napinaci kladku remenu
Karfi

#5 Příspěvek od Karfi »

Jedna z kladek docela "vibruje" takže by to teoreticky mohla bejt ona. Taky si myslím, že to bude někde z prostoru od řemene.

Nejvíce je to slyšet při zrychlení. Kdyby se potvrdilo, že to jde od napínací kladky, tak se musí vymenit celej napínák nebo by stačila jenom kladka, ktera vibruje?
pragdejf

#6 Příspěvek od pragdejf »

me takhle rachtal napinak horniho retezu, na volnobeh to bylo hnusny, jak se zvednul tlak oleje nekde kolem 1200/min tak to ztichlo. ale jako zacatek bych shodil viskozu, remeny a zatocil si kladkama a vodni pumpou, je to mensi opruz, nez shazovat ventildekl. jinak pokud napinak napina, tak staci kladka.
Karfi

#7 Příspěvek od Karfi »

Jak sundam remen? Bohuzel nemam moznost si auto nikde zvednout, ale nemel by bejt problem se tam dostat zespodu pokud bych si ho trochu prizvedl heverem ne?
noname
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od noname »

ten hluk je docela velký možná bych to viděl i na rozvod, ale zkus kladky, řemen povolíš tak, že sundáš víčko z kladky a najdeš tam šroub, myslím na 17 ořech, dostaneš se tam zhora je vedle altíku, nasadíš a budeš buď povolovat,nebo utahovat a kladka uvolní řemen, už si to nepamatuju, ale jde to poměrne lehce uvidíš, další nešvár je ložisko altíku, než se zahřeje a v nízkých ot dokáže dělat zvuk přehlušujcí motor...
Karfi

#9 Příspěvek od Karfi »

Díky za radu ... hnedka jakmile se k tomu dostanu tak to vyzkousim. Ten zvuk není tak hlasitej a kdyz se na nej nezamerim tak je slyset hodne malo. Akorat jak jsem to nahraval pres mobil tak to zkresluje. Nejvíc to jde slyset pres ledvinky ... nezda se ze by to slo primo z motoru.
Paty

#10 Příspěvek od Paty »

čau, hele mám to taky a dělá mě to vodní pumpa, je to takovej plácavej řechtací zvůk, asi nevím jak bych to popsal líp :D Jinak dělá mě to zastudena jak se auto ohřeje tak je to tichý.
Sundej řemen tady máš postup:
http://jpr.rajce.idnes.cz/Jak_na_to_BMW ... 9_az_r.99/
a vyzkoušej vůle na kladkách altíku a vodní pumpě.
Kdyby to byl řetěz nebo něco v motoru tak by to byl hodně kovový a řetiskující zvuk a to vypadá že není.
Karfi

#11 Příspěvek od Karfi »

Ja bych to popsal jako kdyz dáš plastovej pásek do ventilatoru, kterej ma nizký otáčky. Jako vyloženě kovovej zvuk to není.
Ještě mám jednu otázku. Můžu nahodit motor bez řemene? abych případně zjistil jestli to dělá něco co pohání řemen?
Paty

#12 Příspěvek od Paty »

jo přesně jako by tam o něco mlátil plast ;) takovej zvuk mám taky. Jde to ale zaleko s tím nejezdi protože ti nepůjde dobíjení, chlazení a servo :D tak a t to neuvaříš a nebo nevymlátíš baterku :D
Sundej řemen a nastaruj a uslyšíš jestli to jde z motoru...
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od xSAFA »

Přesně tak nahoď to bez řemene, nic se za tu chvíli nestane... je to nejrychlější způsob jak zjistit jestli je chyba vně nebo uvnitř motoru.
Karfi

#14 Příspěvek od Karfi »

Při cestě domů jsem to tak nějak zkoušel a zjistil jsem, že nejintenzivnější zvuk je při rozjezdu tzv. než se dostane třeba nad 2000ot. a že když se zařazenou rychlostí vyšlápnu spojku, tak se zvuk postupně snižuje až není skoro nebo spíš vůbec slyšet. Co by to mohlo znamenat?
Paty

#15 Příspěvek od Paty »

převodovka
Karfi

#16 Příspěvek od Karfi »

To jsem si myslel prvně, když jsem přišel na to se spojkou, ale ten zvuk z převodovky vůbec nejde. Možná to bude spíš poklesem otáček při vyšlápnuté spojce.
Nedalo mně to a šel jsem to zkusit znova a ten zvuk nezmizi uplně, ale pouze se stiší. A je slyšet stejně jako při volnoběhu
Karfi

#17 Příspěvek od Karfi »

Myslite si že by takovej zvuk mohla dělat převodovka? Spojka neprokluzuje, všechny stupně jdou řadit v pohodě jak za studena tak za tepla. A setrvačník snad takovej zvuk nedělá.
Kdyby to bylo neco v převodovce tak by to dělalo v celym spektru otáček ne? Tady to dela vylozene nejvic jenom mezi 1500-2000ot.
Jsem z toho jelen.
Karfi

#18 Příspěvek od Karfi »

Potvrzeno ... Jedná se o vadnou vodní pumpu.
Díky Paty ;)
Paty

#19 Příspěvek od Paty »

nemáš zač rád poradím když to vím...
Odpovědět