Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E36 prevodovy olej

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
Keviiin
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od Keviiin »

ahoj jaký olej mám šupnout do převodovky E36 318Is? srry dostanu bombardaci za to, ze to je ve faq ale nemam tolik casu to hledat
sa-tan666
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od sa-tan666 »

lehni pod auto a na prave strane u vyfuku na prevodovce by meal bej nalepka je but oranžova nebo zelena a zluta
nebo zadna podle toho se lisi druhy oleje

faq
-Olej-manualni prevodovka:
---oranzova samolepka-----------------------------------"(ATF) Dexron IID" a "(ATF) Dexron III
---zluta samolepka-----------------------------------------"MTF LT1" a "MTF LT2" a "MTF LT3(GS6-17BG)"
---zelena samolepka---------------------------------------olej BMW číslo 81 22 9 407 305 - Oil for manual gearbox sae 80(For exchange gearbox BMW no. 1 220 515)
---bez samolepky-------------------------------------------"API GL4 SAE80W"
martas11

#3 Příspěvek od martas11 »

Taky je možnost,že jsi tam měl samolepku a časem se sloupla.Takže jestli nevíš,tak zajeď do BMW a tam ti podle vinu řeknou :wink:
Keviiin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Keviiin »

me tam uz nejaky dolivali, protoze mam v haji gufero prevodovky a potrebuju ted zase dolit...pres zimu to gufero dam dokupy ale ted musim jeste par tydnu jezdit nez napadne snih... nemuzu tam dat nejaky co se da koupit kdekoliv ??
martas11

#5 Příspěvek od martas11 »

Zjisti si co ti tam dolívali :wink:
Jurmi

#6 Příspěvek od Jurmi »

Mám dotatz.Pří hledaní převodového oleje jsem narazil na menší problém a potřebuji to vysvětlit.Podle označení na mé převodovce(M50) tam mám nalít (ATF) Dexon IID,nebo (ATF) Dexon III.Hledám a nacházím,ale všude píšou,že je to pro automat.Vysvětlí mi to někdo?Mám manual s oranžovím štítkem,barvoslepej nejsem.
paca

#7 Příspěvek od paca »

To neva že je to pro automat :wink:
Já tam nalil tohle a vpoho
http://www.merol.cz/merol-cz/eshop/1-1- ... -TA-bal-1L
mequi

#8 Příspěvek od mequi »

Jo, nalej tam ten olej do automatu. BMW to tak má. http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... ic&t=68243
Seka
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Seka »

paca píše:To neva že je to pro automat :wink:
Já tam nalil tohle a vpoho
http://www.merol.cz/merol-cz/eshop/1-1- ... -TA-bal-1L

Cus.. Tak uz sme sa usadili..konecne!! :)

No, ja som tiez chcel menit olej v prevodovke, mechanik ma od toho odradzal.. ze netreba do toho babrat, ked je vsetko ok. A jak som cital inde, chlapik to menil a po case sa mu skrv predovovka..takze ju musel menit.. Ako to je..kedy menit ak vobec treba...??

Dik..
blesk666

#10 Příspěvek od blesk666 »

to je blbost, nebabrat plati - tam kde chces len auto lepit s minimalnymi nakladmi. Pokial sa tam naleje spravny olej tak vsetko bude ok. do beznych prevodoviek kde sa nejazdilo s autom napr na okruhu staci dat to co odporuca vyrobca (viz vyssie) alebo ekvivalentnu nahradu tak aby splnala kvalitativnu triedu (API, SAE...) a viskozitnu triedu (u prevodovky dolezitejsie dodrzat ako u motora). tam to v najhorsom pripade neuskodi ani nepomoze. Ak to je pre auto ktore je predpoklad ze mu bolo aj nakladane (318is a vyssie) tak tam je silne pravdepodobne ze ak este nebola robena vymena naplne ze to pomoze viac ci menej vzdy kedze byva uz prepaleny(tmavy az cierny olej po vypusteni) a tym su v haji jeho aditiva. Opotrebene synchrony ale sebelepsi olej nezachrani a prevodovka nezacne zrazu radit bez skobrtania, moze sa to ale ciastocne zlepsit.
Pre vykonnejsie auta mam velmi dobre skusenosti (nielen ja, kedze vyrabaju aj cisto Racing produtkty) s vyrobcom Motul:

http://www.motul.com.au/product_line_up ... ear05.html
paca

#11 Příspěvek od paca »

Seka píše:No, ja som tiez chcel menit olej v prevodovke, mechanik ma od toho odradzal.. ze netreba do toho babrat, ked je vsetko ok. A jak som cital inde, chlapik to menil a po case sa mu skrv predovovka..takze ju musel menit.. Ako to je..kedy menit ak vobec treba...??

já měnil olej v převodovce a difecu ve 200tis km a auto jsem prodával, když mělo nějak 241tis km a vše bylo v pořádku :wink:
radekc

#12 Příspěvek od radekc »

Měl bych dotaz k oleji MTF LT-2, dá se koupit jen originál v BMW nebo je nějaká alternativa?
zsteiner

#13 Příspěvek od zsteiner »

Abych nezakladal nove tema zas, tak se zeptam tady. Chci vyměnit prevodovy olej ve sve E36 323i 12/96 ale stitek jsem proste zadny nenasel. Tzn. ze jsem ho bud ztratil, nebo tam nebyl. Je nejake pravidlo, ktere prevodovky byly bez stitku? Pripadne reknou mi v BMW po telefonu co tam dle VIN mam? Diky
KKarlos111

#14 Příspěvek od KKarlos111 »

nevite nekdo jaky olej do prevodovky(manual)a do diferencialu?e90 325i
Keviiin
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Keviiin »

co ze chces menit olej v prevodovce v novy kare ?:D
libovka

#16 Příspěvek od libovka »

A co je na tom.To že je to E90 neznamená že nemůže mít najeto třeba 150000km.
zsteiner

#17 Příspěvek od zsteiner »

poradi mi nekdo prosim? mam e36 323i 12/1996 s prevodovkou bez stitku (nebyl nebo ztratil?) a nevim jakej olej tam nalejt. volal jsme do BMW, dle VIN to prej zjistit nejde. mam si prej trosku odpustit a dle barvy koupit. hnedy olej je prej MTF a cerveny ATF. po ,,maknuti,, dovnitr bych rekl, ze olej je cervenej. bude tam tedy ATF? trida Dextron IID nebo III? jak jsem to porovnaval, tak prevodovku mam tuhle. ma nekdo zkusenost? Diky
Netopyr
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Netopyr »

on tam není štítek papírovej, kterej by se mohl sloupnout, ale je tam nastříkanej... blbý je, že víc neporadim, páč jsem to kontroloval na převodovce co byla venku a nějak si neuvědomuju jak byla otočená, ale mam za to /snad špatně/, že to bylo nějak zhora... tzn. když si lehneš pod auto, tak snad leda zrcátko - opraví mě někdo?

Net.
zsteiner

#19 Příspěvek od zsteiner »

co jsem cetl, tak by to oznaceni melo bejt na prave strane prevodovky vedle napousteciho sroubu. ale ze by to bylo nastrikane, to slysim poprve. ta nalepka se dokonce da dle ETK koupit :D zkousel sem to i hadrem otrit, ale nic jsem nenasel :(
BMWIIIPower

#20 Příspěvek od BMWIIIPower »

zsteiner píše:poradi mi nekdo prosim? mam e36 323i 12/1996 s prevodovkou bez stitku (nebyl nebo ztratil?) a nevim jakej olej tam nalejt. volal jsme do BMW, dle VIN to prej zjistit nejde. mam si prej trosku odpustit a dle barvy koupit. hnedy olej je prej MTF a cerveny ATF. po ,,maknuti,, dovnitr bych rekl, ze olej je cervenej. bude tam tedy ATF? trida Dextron IID nebo III? jak jsem to porovnaval, tak prevodovku mam tuhle. ma nekdo zkusenost? Diky

Já lil červený....už nepamatuju třídu,atp.Je jasný,že dextron III bude kvalitnější....

A další věc,nechápu,proč řešíte furt takový sr*čky...dextron II,nebo III..Myslím,že na životnost manuální převodovky to má pramalý vliv..
Odpovědět