Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Přehřívání 320i

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jimi85

#1 Příspěvek od Jimi85 »

Ahoj, mám problém dnes jsem jel v koloně a přehřála se mi voda v chladici.. :-(

Domu (cca 20km) jsem pak jel na nekolik etap (dokud to nevychladlo), pac se to po cca 5ti km dycky vylitli do cervenejch ukazatelu.. :-( Co to muze byt?

Jo a kolik se do toho vejde destilky? pac za tu cestu mi to sezralo cca 12l... :-/ Nevim jestli se toho tolik muze vyparit ale prijde mi to divny... :-/
Cert
Klubové ID: 2238

#2 Příspěvek od Cert »

viděl bych to na zaseklej termostat= koupit novej
Jimi85

#3 Příspěvek od Jimi85 »

Díky mrknu na to :-)

Hele a kam mizí ta voda? přijde mi fakt nereálný aby se mi odpařilo cca 12l... :-/
Jediný co jsem se tu dočetl ještě k tomuhle je, že jak se to přehřálo, tak se přepálilo těsnění hlavy (popř že by praskla ale to se modlím aby ne... :-/)
libovka

#4 Příspěvek od libovka »

Cert píše:viděl bych to na zaseklej termostat= koupit novej

Pokud mu to dělá v koloně tak má v háji viskovrtuli.
Jimi85

#5 Příspěvek od Jimi85 »

to libovka: No poprve to bylo v kolone.. A pak uz i pri jizde 50+ km/h :-(
Jimi85

#6 Příspěvek od Jimi85 »

Takže pokud jsem to správně pochopil, tak viskovrtule by měla být ve vodním čerpadle..? Dá se měnit samostatně nebo se musí koupit celý čerpadlo?
Dál se chci zeptat co by se mělo měnit současně s tim, nějaký těsnění nebo tak?
Co jsem se tak dočetl tak do 320i motorů se až do rv 93 dávali ty vrtule plastový (který se občas taví) a od roku 93 kovový.. Může se měnit ta plastová za kovovou? (samozřejmě mám rv 91)
Našel jsem si na eliteshopu tyhle dve čerpadla a chtel bych se zeptat v čem se tak zásadně liší že mají tak rozdílné ceny..

http://www.eliteauto.cz/vodni-cerpadlo- ... adlo-2054/
http://www.eliteauto.cz/vodni-cerpadlo- ... rpadlo-24/

A co se týče těch termostatů tak tam jsu ceny na elitu vzásadě podobný takže pohoda a s nim by se melo menit i tesnění u hlavy co?

Jsem úplný začátečník co se tohohle týče... Tak na mě buďte prosím hodný... :oops: :lol:

Jinak nevíte někdo o nějakým dobrým manuálu na 320i? Jsem původně chtěl pořídit ze serie "Jak na to.." ale nekde jsem četl že to neni moc dobrý, tak nevím... :?
Brody
Klubové ID: 1772
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Brody »

visco spojka je na vrtuli kterou máš před chladičem. :wink:
Ty plastové nebo kovové lopatky máš ve vodním čerpadle. :wink:
xSAFA
Klubové ID: 1477
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od xSAFA »

Tohle pouze viska nebude... Je možný, že to přehřátí v koloně zavinila z části špatná viskospojka (moc tomu při těchto teplotách nevěřím) ale myslím že to přehřívání po 5km bude dělat pumpa s částečně ulámanými lopatkami. Je možný že už před tím byla v horším stavu a to popojíždění v koloně a přehřátí jí ještě napomohlo k úplné destrukci. Je to jen můj tip... ;)
mequi

#9 Příspěvek od mequi »

Taky by jsi mohl mít děravý chladič, když se ti tak moc zrtácí voda.
Jimi85

#10 Příspěvek od Jimi85 »

Děravej chladič nevím nevím.. páč z toho nic neteče... spíš mi přijde že to víc kouří... :-/
xSAFA
Klubové ID: 1477
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od xSAFA »

Jimi85 píše:Co jsem se tak dočetl tak do 320i motorů se až do rv 93 dávali ty vrtule plastový (který se občas taví) a od roku 93 kovový.. Může se měnit ta plastová za kovovou?

Jinak nevíte někdo o nějakým dobrým manuálu na 320i? Jsem původně chtěl pořídit ze serie "Jak na to.." ale nekde jsem četl že to neni moc dobrý, tak nevím... :?
1) Mám r.v. 11/95 a taky sem měl plastovou. Teď tam mám ocelovou SKF. Ta palstová se mi celá rozletěla. Takže být tebou bych okoukl tu pumpu a pokud nebude lopatkový kolo vcelku tak kup novou ocelovou. Jinak termostat se prodává vč. těsnění.

2) "Jak na to" sice není bůhví jakej manuál pro mechaniky ale všechny základní i náročnější opravy tam najdeš a v češtine nic lepšího není. Problém je leda, že něco je poměrně laicky popsané a pokud se jedná už o náročnější opravu tak pravděpodobně stejně budeš muset konzultovat s někým kdo to dělal. Naopak některé banality jsou zbytečně rozepsané. Beru to jako takovou základní kuchařku, když se pouštím do něčeho nového přečtu si co a jak a na co dát pozor a pak to stejnak dělám podle sebe případně dám na rady zkušenějších... Ber to tak, že je to lepší jak nic ale je k tomu potřeba ještě používat selskej rozum. Za ty peníze možná pro někoho zbytečná knížka, ale pokud dobře pohledáš na netu... :Ehm:
FiliposII
Klubové ID: 1332
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od FiliposII »

Pokud se ti porad ztraci voda, ale nikde netece, a auto vice kouri (bily kour), tak to vypada na tesneni nebo hlavu. Voda jednoduse tece do valce. Vareni v teto situaci zpusobuje zavzdusnovani vodniho okruhu od vzduchu, ktery jde do okruhu od valcu.
Pri volnobehu se postupne zavzdusnuje motor a prestava cirkulovat voda obvykle, teplota vyleti z prudce nahoru (ze zacatku sa tvari jako stabilni cca az par minut). Pokud rucicka vyleti nahoru, mozes zkusit zvysit otacky tak na 5000 a motor by sa mel behem chvilky ochladit. (Vetsi tlak vody od cerpadla vyzene vzduch).
Pokud tvoje priznaky nejsou takove jak jsem napsal na zatku,
tak to bude bud termostat a nebo cepradlo.
Odpovědět