Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Špatné řazení

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
Mef
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od Mef »

Zdravím,
mám problém (zatím není echt tíživý).
Mám občas problém s řazením. Kvalty nejdou nahazovat úplně lehce. Nedělá to pořád, podle toho jak se tomu chce. Občas se mi ale stane, že před rozjetím zařadím jedničku až napodruhý. Nejdou cítit žádné "zuby" při řazení, jenom prostě v jednom místě musím "přetlačit" odpor.
Jinak, co se týče spojky. Neprokluzuje při jízdě, ale na rozjezd se mi zdá taková tupá.
Bude špatná spojka, nebo v horším případku něco v převodovce?

Díky za info
dsvatos
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od dsvatos »

Máš tam vůbec olej?????
Spajky
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Spajky »

Mně de při prvním startu občas šíleně tvrdě řadit zpátečka, musim opravdu zabrat, abych jí tam narval, olej sem měnil nedávno.. :?
Mef
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Mef »

Máš. Komplet sem měnil oleje v autě na podzim. Loužičky žádný. Převodovka suchá.
cetronix

#5 Příspěvek od cetronix »

já bych to tipoval na spojku 8)
Blahycz
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Blahycz »

cetronix píše:já bych to tipoval na spojku 8)
asi tak nic jinyho
jarda

#7 Příspěvek od jarda »

mně to teď začala dělat jednička v momentě když mi Petr vyměnil spojku za novou Sachs, tak nevim, může to být tím? a jak?
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
ex BMW E38 730d "položiť dozadu súdruha" orientblau on pearl beige
ex BMW E36 318is tmavě modré kupé
elgroso

#8 Příspěvek od elgroso »

Zdravím, na svém voze pozoruji podobný problém co Mef.

Při řazení prvního rychlostního stupně musím překonat jisté místo, kde páka "narazí" na odpor. Po překonání odporu, lze zařadit jedničku a rozjet se. Odporem není myšleno, že by řazení šlo přes zuby. Je to jedno místo na dráze pohybu páky, kde lze jen ztěžka pákou pohnout kupředu.

Bohužel to není zrovna příjemné - "hledat" na křižovatce jedničku.

Řešením je zařadit trojku a pak hnedka jedničku a jde to krásně. To ovšem neřeší příčinu.

Setkal se někdo s podobným problémem a byl by ochotný poradit, co je potřeba prohlédnout nebo vyměnit?

Dočetl jsem se zde na klubu, že by to mohl dělat synchronizační kroužek na prvním rychlostním stupni. Otázka je, jestli bude někdo ochotný se hrabat v převodovce jen kvůli výměně jednoho kroužku nebo jestli mi budou nutit novou (zánovní, případně z jiného auta).

Prosím za informace a názory. Děkuji.
JanHavlicek

#9 Příspěvek od JanHavlicek »

A dělá ti to i po několika kilometrech po zahřátí motoru? Mně se to stává teďka v zimě naprosto běžně, když ještě není zahřátý olej v převodovce. To samé u posilovače.
ironpipi

#10 Příspěvek od ironpipi »

wartes

#11 Příspěvek od wartes »

Já mám problém úplně stejný. Myslel jsem, že pomůže výměna oleje ve skříni, ale je to furt stejný. Jedničku tam teď v zimě musím dávat přes trojku. Hlavně na semaforech fakt hrůza. A vlastně všechny kvalty tam tlačím přes odpor. Když je venku tak +10 a více tak je to o dost lepší. Ale kdyby někdo věděl co to může dělat, byl bych rád za každý nápad či radu.
Brody
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Brody »

Mám to též, ale jen teď při mrazech a prvním zařazení. Jakmile se zařadí tak už bez problému. Jinak jakmile tam jednička ani zpátečka nejde tak pustim spojku, nechám protočit motor a pak skouším po kvaltech. Začínám od pětky. Většinou čtyřka tam klouzne bez problému a to už tam lepnu i jedničky s couvačkou. :wink:
elgroso

#13 Příspěvek od elgroso »

Zdravím, díky za reakce. Bohužel se to stejné děje kdykoliv, i když je motor studený, teplý, po hodině jízdy po dálnici i během popojíždění po městě. Nevím si s tím rady.

S pozicí řadící páky problémy nemám. Stojí uprostřed, po vyřazení se vrací do středu, nikde nevázne a není vychýlená. Všechny ostatní rychlosti jdou řadit pěkně a přesně.

Osobně bych to tipoval na ten synchronizační kroužek na prvním rychlostním stupni. Když trojka jde v pohodě a pak následně i jednička, tak bych řekl, že je problém v postavení "ozubených kol" proti sobě když je potřeba zařadit jedničku. Poškozený kroužek to asi nedokáže srovnat a musí se zařadit trojka, aby se kola proti sobě vymezila. Trojka to srovná a pak už jen dát jinou rychlost.

No bude to ještě sranda, teď jde o to jestli prvně zkusit zpřesnit řízení viz. odkaz výše a nebo někoho přemluvit ať mrkne na převodovku a vymění ten kroužek.

Budu rád za info, díky.
Slavisimo
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Slavisimo »

Taky mam problem :-D Vyskakuje mi jednicka, podle me to bude ten synchron, akorat komu se chce rozdelavat skrin.
noname
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od noname »

Zkusil bych se zaměřit na ten plastový čudlík, který podpírá vypínací páku spojky, hodně často bývá ojebaný a spojka špatně vypíná, proto jde špatně řadit kvalty zejmena 1 a 2...
capri
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od capri »

mam takovej pocit že jednička synchronizovana neni stejně jako zpátečka takže bych viděl že pokud vám vyskakuje rychlost tak bud je někde vůle na páce a nedořazuje se uplně a nebo je už ojetej ozub kterym to zapada do protikusu :)
noname
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od noname »

capri píše:mam takovej pocit že jednička synchronizovana neni stejně jako zpátečka takže bych viděl že pokud vám vyskakuje rychlost tak bud je někde vůle na páce a nedořazuje se uplně a nebo je už ojetej ozub kterym to zapada do protikusu :)

To by byl rachot, kdyby jednička neměla sinchron :D Nemá ho jen zpátečka
capri
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od capri »

j je to možný :) ale ono když si to tak vemeš tak by to rachot nebyl pač když dávám zpátečku tak to taky neni rachot :) krom toho jedniču dáváš jen když se rozjíždíš jinak ne no :)
Slavisimo
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Slavisimo »

noname píše:
capri píše:mam takovej pocit že jednička synchronizovana neni stejně jako zpátečka takže bych viděl že pokud vám vyskakuje rychlost tak bud je někde vůle na páce a nedořazuje se uplně a nebo je už ojetej ozub kterym to zapada do protikusu :)

To by byl rachot, kdyby jednička neměla sinchron :D Nemá ho jen zpátečka
I zpatecka ma synchron :-)
noname
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od noname »

capri píše:j je to možný :) ale ono když si to tak vemeš tak by to rachot nebyl pač když dávám zpátečku tak to taky neni rachot :) krom toho jedniču dáváš jen když se rozjíždíš jinak ne no :)

Já tam párkrat narval jedničku za jízdy kvůli driftu a uplně v pohodě, sice sem měl sprvu strach :D , ale bez problému, samo jsem jel pomaličku :wink: Zpátečku za jízdy jsem zkoušel u Shade :D brrrrrrrrrrrrrrrr
Odpovědět