Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 
Jaký olej do Z3 1,8 r.v. 96 ?
-
PavelJandak
- Klubové ID: 2044
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj lidi,tak jsem si pročetl kompletně sekci s oleji, ale nejsme z toho moc chytrej.Mám Z3,r.v.96,motor 1.8,nalítáno 180000km a v zimě nejezdím.Nevím čím se mám řídit při výběru oleje.Někde je napsané BMW special oil pak zase BMW long lifea nebo LL-98.Původně tam byl dáván Shell 10W-40,letos v létě jsem tam dal Total 10W-40 na který jsem najezdil 5tis.V zimě ho chci vyměnit za 5W-40 z důvodu celkem častých studených startů a krátkých cest.Myslel jsem, že bych tam dal Mobil Syst S 5W-40,ale nechám si poradit.Díky moc
V první větě máš, že v zimě nejezdíš...
5W-40 maže líp za studena jak 10W-40, ale taky záleží na stavu motoru, může se totiž stát, že ti to začne brát olej (ten 5W-40)...Jinak já jezdím Aral high tronic 5W40, někde jsem našel, že byl dáván do prvovýroby starších ročníků. V dnešní době je podle mě jedno, jestli tam naleješ Castol, Valvoline, Aral, Shell...všechno je to beztak na jedno brdo, jen jinej obal popřípadě barva...
- Huska
- Klubové ID: 200
- Kontaktovat uživatele:
Tak jak píše Libovka ... do tohoto motoru dej jakýkoli 10W-40 a neřeš nesmysly ... respektive pokud na současném máš najeto jen 5tis Km tak to neřeš vůbec. Výměny se dělají po cca 10-15tis km podle kontrolek.
-
Fx
- Člen Klubu
- Klubové ID: 1705
- Kontaktovat uživatele:
Interval výměny je 10-15tis. km nebo rok. Ani jedno z toho jsi nenajel, pokud nemáš časté studené starty či auto výrazně nevytáčíš (pořád v červeném), není nutné interval zkracovat. Čerpatelnost oleje za studena je sice významnou položkou při výběru oleje, ale v našich podmínkách si 5W-40 až tolik nepomůžeš.
Pár technických údajů:
Olej 10W-40
Hraniční teplota -30°C, maximální viskozita při -25°C
Olej 5W-40
Hraniční teplota -35°C, maximální viskozita při -30°C
Olej 5W-40 je tedy potřeba hlavně při tuhé zimě. Pokud ho máš v autě celoročně, je to o něco lepší, nicméně s 10W-40 nemáš v našich zeměpisných šířkách příliš co zkazit.
Pár technických údajů:
Olej 10W-40
Hraniční teplota -30°C, maximální viskozita při -25°C
Olej 5W-40
Hraniční teplota -35°C, maximální viskozita při -30°C
Olej 5W-40 je tedy potřeba hlavně při tuhé zimě. Pokud ho máš v autě celoročně, je to o něco lepší, nicméně s 10W-40 nemáš v našich zeměpisných šířkách příliš co zkazit.
-
PavelJandak
- Kontaktovat uživatele:
-
PavelJandak
- Kontaktovat uživatele:
no já bych tam teda taky nechal tu 10W-40, ale jse mi o to, že te'd tam dávám Total ale na etiketě není doporučení BMW a jediný který jsem našel byl Shell a ten zase u nás nemůžu sehnat.Vetšinou mají doporučení oleje 5W-40.Jediný co jsme našel, tak je Q8 Formula,ale nikdy jsem o něm nelyšel, tak nevím co je zač.Díky za radu
-
Fx
- Člen Klubu
- Klubové ID: 1705
- Kontaktovat uživatele:
V manuálu máš doporučen patrně Castrol, a to proto, že je to prvotní náplň při výrobě auta a BMW má s Castrolem smlouvu. S kvalitou oleje to nemá nic společného. U motoru M43, který tam (předpokládám) máš, je pro tebe směrodatná specifikace API a viskozitní třída. Třídou 10W-40 opravdu nic nezkazíš a dnešní moderní oleje (nebavím se o nejlevnějších z Lidlu) mají specifikaci API vyhovující.PavelJandak píše:no já bych tam teda taky nechal tu 10W-40, ale jse mi o to, že te'd tam dávám Total ale na etiketě není doporučení BMW a jediný který jsem našel byl Shell a ten zase u nás nemůžu sehnat.Vetšinou mají doporučení oleje 5W-40.Jediný co jsme našel, tak je Q8 Formula,ale nikdy jsem o něm nelyšel, tak nevím co je zač.Díky za radu
Něco jiného jsou potom longlife oleje, kterých zrovna příznivce nejsem. Tam jsou různá aditiva pro různé značky a opravdu je třeba hlídat, zda je olej s normou LL4 a určen pro BMW/Mercedes.