jo, nedávno jsem to dělal kamarádovi na 316
taky bez klimy
:dali jsme celej ten papundekl i s vrtulí a motorem normálně zepředu na chladič a zapojili na termostat a na baterku.
termostatickej spínač jsem použil z nejakýho fiata na 115°C vzal jsem trubku o průměru vnitřku hadice, která přivádí teplou vodu na chladič, tam našrouboval čidlo.
Hadici jsem rozříznul a vložil mezi rozřízlou hadici tu vložku s termostatem.
dál už jen termostat přez pojistku na baterku a druhou stranu termostatu na mot. chladiče. mot.chladiče ukostřit a jelo to.....
dělali jsme to proto, že visco spojka přestala fungovat a navíc si vrtule bere 6 koní z výkonu... u 316 se hodí každej poník
Já už jezdím dva roky bez vrtule (visco). A zatím bez problémů, žádnej náznak přehřívání. A to jsem zjistil, že před chladičem mám celou dobu papundekl, aby se to líp ohřívalo Ale je pravda, že mám před klima chladičem tu elektro vrtuli.
Aha, mrknu na klima chladic a uvidim, kdyz bude s el. ventilatorem tak jde mech. vrtule dolu. Jinak to chces rict zes tam nedaval misto mechanicke vrtule el. vrtuli a jenom jsi schodil mech. vrtuli?
MadMaxII píše:Aha, mrknu na klima chladic a uvidim, kdyz bude s el. ventilatorem tak jde mech. vrtule dolu. Jinak to chces rict zes tam nedaval misto mechanicke vrtule el. vrtuli a jenom jsi schodil mech. vrtuli?
Pokud máš klimu, tak bys tam ten el. větrák měl mít. Koukni skrz ledvinky. Jó, normálně jsem ji oddělal a hotovo. Ta viscospojka na řemenici zůstala, nešlo to povolit. Plastová vrtule je na 4 šroubcích. Zezačátku jsem ji pro sichr vozil v kufru (namontovaný je to za minutu), ale po roce jsem ji schoval do garáže. A to jsem tekhle bez vrtule v létě jel hory v Jugošce i s tím zapomenutým papundeklem před chladičem
ono, já tam mám na 323 oboje vrtule, jak na klimě tak visco, ale ta visco spojka nesepne (unavená stářim), tak je to pořád jen unášené navolno...
a když se auto přehřeje, sepne se ele. vrtule na klimě na první rychlost...
ta visco spojka je našroubovaná na klikové hřídeli na levotočivém závitu... u jednoho auta se mi ji podařilo sundat, ale u většiny je to strašně nafest.