Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 
Geometrie-přední náprava
-
- Klubové ID: 951
Mám tento problém:
Při výměně kol za zimní jsem si všimnul, že se mi na letních blbě sjíždí levé přední kolo.
Je smetené na vnitřek gumy (tedy tendence do A).
Pravé se sjíždí normálně. Volant to netahá. Vůbec žádný náznak problému.
Najel jsem cca 17tis km.
Podložky tam nemám.
Auto nebylo bourané.
Je dá se to na něčem doštelovat?
Čím by to mohlo být?
Doporučení kde nechat opravit + změřit geometrii --> autoservis (Brno, Prostějov, Olomouc) ?
Při výměně kol za zimní jsem si všimnul, že se mi na letních blbě sjíždí levé přední kolo.
Je smetené na vnitřek gumy (tedy tendence do A).
Pravé se sjíždí normálně. Volant to netahá. Vůbec žádný náznak problému.
Najel jsem cca 17tis km.
Podložky tam nemám.
Auto nebylo bourané.
Je dá se to na něčem doštelovat?
Čím by to mohlo být?
Doporučení kde nechat opravit + změřit geometrii --> autoservis (Brno, Prostějov, Olomouc) ?
-
- Klubové ID: 951
Ad. seštelovat:dsvatos píše:Tak jasně že to jde seštelovatSbíhavost, celková geometrie. Podmínkou jsou v cajku čepy, silentbloky.. Jinak tě z geometrie vyhodí..
Měl jsem na mysli v podmínkách slušně vybavené domácí dílny.
U starších aut se to řešilo podkládáním a točením excentrickými šrouby (pokud to šlo povolit)

U taťkovýho služebáku Peugeot Partner se geometrie nějakým štelováním neřeší (není na čem).
Prostě musíš koupit nový odlitek ramene, čepy atd. a pak je to ok.
Pokud to nepomůže máš smůlu.
Spolehá se prostě už jen na přesnost dílů a kotvení v kastli.
Dá se někde sehnat tabulka se správnými odklony, sbíhavostmi atd.?
-
- Klubové ID: 1407
tak tak, taky ti můžu poslat svoje hodnoty a tolerance (318i sedan, rok 94, sériovej podvozek)....
Jinak na přední nápravě šteluješ pouze sbíhavost, odklon je pevnej, tak se modli, aby byla rozhozená jen sbíhavost i odklony byly stejné (v toleranci), pokud ne, tak můžeš shánět celou nápravu... Ale myslím že to bude jen sbíhavost, pevnej odklon se nemůže jen tak rozhodit...
No a na domácí geometrii bych rychle zapoměl, nebo nevím jak chceš štelovat kola v mm a v minutách..
Určitě jdi na geošku a nejlépe k někomu známému, aby jsi přesně viděl, co ti na tom dělají, oni totiž většinou rádi u starších aut na to kašlou... Jinak sbíhavost vepředu nastavujěš vedle manžety
Hodně štěstí
Jinak na přední nápravě šteluješ pouze sbíhavost, odklon je pevnej, tak se modli, aby byla rozhozená jen sbíhavost i odklony byly stejné (v toleranci), pokud ne, tak můžeš shánět celou nápravu... Ale myslím že to bude jen sbíhavost, pevnej odklon se nemůže jen tak rozhodit...
No a na domácí geometrii bych rychle zapoměl, nebo nevím jak chceš štelovat kola v mm a v minutách..

Hodně štěstí
... ve vetsine znackovych servisu to neprehlednou, protoze to je na jednom z prvnich screenu ... bohuzel je pravda, ze pri plne zatizenem aute ... to sem videl snad jen u opla ... ma byt plna + 5 lidi v aute ... tak nez pojedete na geomku, koukejte po dobrovolnicich co vam v tom budou sedet a nezapomente natankovataskul11 píše:Jinak hoši bacha!na Bmw se geometrie měří při zatíženym autě!Většina neznačkových servisů to bohužel neví takže to není tak přesný

Taktak.když sem byl jěště v Německu tak nato u BMW maj takový spešl panáky který se plněj vodouT.o.m. píše:... ve vetsine znackovych servisu to neprehlednou, protoze to je na jednom z prvnich screenu ... bohuzel je pravda, ze pri plne zatizenem aute ... to sem videl snad jen u opla ... ma byt plna + 5 lidi v aute ... tak nez pojedete na geomku, koukejte po dobrovolnicich co vam v tom budou sedet a nezapomente natankovataskul11 píše:Jinak hoši bacha!na Bmw se geometrie měří při zatíženym autě!Většina neznačkových servisů to bohužel neví takže to není tak přesný

... a vypadaj jako bombarder ... do auta potom staci dat jenom jednoho a pak ale upustit benzinaskul11 píše:Taktak.když sem byl jěště v Německu tak nato u BMW maj takový spešl panáky který se plněj vodouT.o.m. píše:... ve vetsine znackovych servisu to neprehlednou, protoze to je na jednom z prvnich screenu ... bohuzel je pravda, ze pri plne zatizenem aute ... to sem videl snad jen u opla ... ma byt plna + 5 lidi v aute ... tak nez pojedete na geomku, koukejte po dobrovolnicich co vam v tom budou sedet a nezapomente natankovataskul11 píše:Jinak hoši bacha!na Bmw se geometrie měří při zatíženym autě!Většina neznačkových servisů to bohužel neví takže to není tak přesný

-
Cože?askul11 píše:Jinak hoši bacha!na Bmw se geometrie měří při zatíženym autě!Většina neznačkových servisů to bohužel neví takže to není tak přesný

Než jsem šel na geošku tak jsem se tady na foru ptal co a jak, co se šteluje, na co dát majzla, ale nikdo mě neupozoril...

Protokol z geometrie

Já jsem to tady psal už několikrát. 2 x 75 kg na předních sedadlech a 50 kg v kufru. Na novějších geometriích co mají v BMW servisech a strkají hlavy do těch pěti dírek v elektronech (nejsou uchyceny za okraj ráfku) lze udělat geometrii i bez zátěže (mají přepočítaný hodnoty).
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
-
Hmm. to je paráda...
Myslíš že to je velkej průser, když jsem tam tu zátěž neměl? Stejně jezdim z 80% procent sám (z 19% ve dvou, z 1% ve více než dvou), tak by to nemuselo až zas tak vydit ne?
Je fakt že po třech hodinách jsme to seštelovali, ale příjde mi od oka, že zadní mám áčka, ale laserová geoška ukazovala správný hodnoty, je to možný, že minimální áčka na zadku mají bejt? Je možný že se mi to jen zdá, ale když kouknu do protokolu, tak mají být kola vychýlená o 1 - 1,5 stupně, takže by to tak mohlo bejt. Otázka ale je, jestli ty áčka nemají bejt při zatíženém kufru, protože pak by se bez zátěže srovnali...
Tak nevim, přez zimu to nechám bejt, snad nesjedu úplně nový zimáky a na jaře nebo vlétě uvidím jak se to bude vyvýjet...

Je fakt že po třech hodinách jsme to seštelovali, ale příjde mi od oka, že zadní mám áčka, ale laserová geoška ukazovala správný hodnoty, je to možný, že minimální áčka na zadku mají bejt? Je možný že se mi to jen zdá, ale když kouknu do protokolu, tak mají být kola vychýlená o 1 - 1,5 stupně, takže by to tak mohlo bejt. Otázka ale je, jestli ty áčka nemají bejt při zatíženém kufru, protože pak by se bez zátěže srovnali...
Tak nevim, přez zimu to nechám bejt, snad nesjedu úplně nový zimáky a na jaře nebo vlétě uvidím jak se to bude vyvýjet...

-
No nahoď jsem ten protokol...Killca píše:kdyz tudle zimu budes jezdit a bude fakt zima tak ty zimaky moc nesjedes, aspon na jare uvidis jestli to mas v hajzlu nebo ne
hele ja sem soupnu obrazek me geosky, je to primo z BMW AUTOBASE ve strasnicich, tak by to melo bejt OK, je to i barevne

- Killca
- Klubové ID: 1648
tak to sem soupu, nejdriv zadni naprava, vsechny hodnoty cervene, protoze tam sem nemenil zadny silenty tak to jen zmeril, pokusil se trochu to poopravit a poslal hodnoty a predni cela zelena po vymene silentu,cepu...
jo, a nevim jestli to zatizili, nebyl sem u toho no, zkusim se zeptat, ale rek bych ze jo kdyz to delali v profi prostredi pro bmw
pri zoomu je vsechno ciste citelne

jo, a nevim jestli to zatizili, nebyl sem u toho no, zkusim se zeptat, ale rek bych ze jo kdyz to delali v profi prostredi pro bmw
pri zoomu je vsechno ciste citelne

vlevo je matal
a vpravo Killca