Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Stahovačky okna E36 coupe

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 1705
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Hledal jsem tu, ale nenašel nic, co by bylo adekvátní k mému problému:

Předevčírem v noci mě začalo zlobit stahování okna E36 coupé rok 96 (tj. jednotka ZKE IV). Problém je následující: Zničeho nic mi přestal fungovat dojezd okna, dolů jede v pohodě, nahoru ale musím po kouskách. Nevypadá to, že by se to někde kousalo, protože to by to potom sjelo i o kousek dolů. Spíš to vypadá jako u některých aut po odpojení baterky, když se jednotka učí, kde má začátek a konec dojezdu. Po vyjetí nahoru se okno zastaví a pak se chvíli ozývá drnčení, jako by někde přeskakovaly zuby.

Totéž se týká dojezdu okna o ten kousek nahoru po zavření dveří.

Sundal jsem tapec, abych se na to podíval, při stahování dolů není žádný problém, při stahování nahoru se ty nůžky trochu hýbou v nýtech, kde jsou přidělané ke dveřím, je to otázka cca půl milimetru.

Při stahování nahoru se odněkud ozývá takové trochu "chroupání", je velmi slabé, takže přes tapec to není slyšet, připadá mi to, jako by někde byly trochu oholené zuby. Zuby na nůžkách stahování vypadají OK.

Když už jsem se v tom ryl, aspoň jsem to trochu promazal. Po nandání tapecu zpátky jde okno v pořádku nahoru cca do půlky, ale ne na dojezd, ale na držení tlačítka. Od půlky nahoru se mu vůbec nechce, k tomu jsem musel použít několikeré stlačení dveřního spínače. Okno jde nahoru pouze při otevřených dveřích, při zavřených pouze pokud je víc jak polovina nahoře.

Kde mám hledat chybu jako první? Napadá vás něco? Je už celkem zima, asi bych na to přišel i sám, ale před panelákem se s tím dělá dost blbě. Je to celkem otravné, tak bych to chtěl mít co nejdřív vyřešeno.

Moje podezření padá na oholené zuby na motorku stahování, jen nevím jak ho sundat - jestli je potřeba to roznýtovat a pak zas snýtovat, jsem tak trochu v háji, náčiní na to nemám.
castro
Klubové ID: 633
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od castro »

abys sundal motorek, musíš sundat celou stahovačku - takže odvrtat (pokud to neumíš jinak)

já u toho zlomil asi 3vrtáky než jsem si šel koupit kvalitní asi za 350,-

když sundáš celou stahovačku, ten motorek zezadu odšroubuješ s hvezdičkovym nástavcem.

Kde je příčina problému nevim, kdyžtak se mi válí v garage jeden motorek, ale neni tak uplně vpohodě, tak nevim jestli by šel použít.

kdyžtzak mi zavolej ;-)
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

castro píše:abys sundal motorek, musíš sundat celou stahovačku - takže odvrtat (pokud to neumíš jinak)

já u toho zlomil asi 3vrtáky než jsem si šel koupit kvalitní asi za 350,-

když sundáš celou stahovačku, ten motorek zezadu odšroubuješ s hvezdičkovym nástavcem.

Kde je příčina problému nevim, kdyžtak se mi válí v garage jeden motorek, ale neni tak uplně vpohodě, tak nevim jestli by šel použít.

kdyžtzak mi zavolej ;-)
Díky za info, tobě jsem chtěl volat, když jsem měl sundanej ten tapec. Možná by bylo ideální, kdybych se někdy stavil a mrkli jsme na to oba... Stejnak musim Lence vrátit ty CD... Do tý doby budu asi drandit druhým autem, abych to při každým zavření dveří neposlouchal, jak se to víc a víc kurví :lol:

BTW jak to pak dát zpátky, když se to odvrtá? To je stejně na nýtovačku, ne? Tu taky nemám... Aspoň ne tady v Praze. Zeptám se, jestli ji nemáme na dílně...

EDIT: Teď jsem koukal do ETK a vypadá to, že stejně na tom motorku jako takovém žádné zuby nejsou, vypadá to, že jsou na nůžkách... Tak nevím, kde hledat. Asi nezbude nic jiného než to odvrtat a podívat se pořádně, takhle dokud to je na dveřích, stejně tam není skoro nic vidět.
castro
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od castro »

Lupíkova nýtovačka se mi válí už přes půl roku doma :oops: :roll: :lol:

mno co on to ví ;-)

takže mužem klidně nýtovat :D já ale koupil šrouby se samojistícíma matkama a pořádně to utáhnul a drželo to - na iSu ;-)

mam i nějaký nýty takže to mužem zkusit ;-)
Slavisimo
Klubové ID: 1127
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Slavisimo »

U nas je to podobne, pri dojezdu se to v pulce zastavi a pak musime tlacitkem dojizdet pomalinku nahoru. :roll:
Spajky
Klubové ID: 1147
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Spajky »

Taky tak,jen bez těch zvuků,prostě se v půlce sekne a pak musim čudl držet :roll:
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Tak zejtra na to jdem, tak jsem zvědavej :lol:
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Takže jsme to nakonec nerozebrali úplně do mrtě, protože jsem si všiml, že na ozubení stahovačky, které hýbe nůžkami, jsou oholené některé zuby. A jelikož náhradní stahovačku nechám, musím napřed sehnat jinou a pak budu koumat dál...
D-E-J-V
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od D-E-J-V »

Já mám podobný problém...mám iS kupé a při vyjíždění okna nahoru u řidiče se mi to asi ve 4 polohách sekne a sjede zase o kousek dolů....takže když tlačítko držím tak se to v první sekací poloze zastaví a sjede kousek dolů a víc nic...takže musím tu polohu překonat vyjížděním po kouskách a to samé platí u dalších poloh.....takže když zavírám okno uplně od spodu tak to musím celé pomalu vycvakat navrch.....okno od spolujezdce funguje normálně

nevíte někdo co tomu je?..podle mě elektronika....možná zmateně reaguje senzor co vám brání přivření prstů jestli tam ůbec nějaký je:)
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

D-E-J-V píše:Já mám podobný problém...mám iS kupé a při vyjíždění okna nahoru u řidiče se mi to asi ve 4 polohách sekne a sjede zase o kousek dolů....takže když tlačítko držím tak se to v první sekací poloze zastaví a sjede kousek dolů a víc nic...takže musím tu polohu překonat vyjížděním po kouskách a to samé platí u dalších poloh.....takže když zavírám okno uplně od spodu tak to musím celé pomalu vycvakat navrch.....okno od spolujezdce funguje normálně

nevíte někdo co tomu je?..podle mě elektronika....možná zmateně reaguje senzor co vám brání přivření prstů jestli tam ůbec nějaký je:)
Sundej tapecírunk a mrkni na silonový (plastový?) uložení nůžek v liště pod oknem. Cena nového v BMW kolem 50 Kč, nezruinuje tě to.
D-E-J-V
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od D-E-J-V »

Fx píše:
D-E-J-V píše:Já mám podobný problém...mám iS kupé a při vyjíždění okna nahoru u řidiče se mi to asi ve 4 polohách sekne a sjede zase o kousek dolů....takže když tlačítko držím tak se to v první sekací poloze zastaví a sjede kousek dolů a víc nic...takže musím tu polohu překonat vyjížděním po kouskách a to samé platí u dalších poloh.....takže když zavírám okno uplně od spodu tak to musím celé pomalu vycvakat navrch.....okno od spolujezdce funguje normálně

Sundej tapecírunk a mrkni na silonový (plastový?) uložení nůžek v liště pod oknem. Cena nového v BMW kolem 50 Kč, nezruinuje tě to.
to mě fakt nezrujnuje :) ale nevim jestli to bude tím...to by třeba drhlo pořád nebo se to sekalo občas...ale to dělá pravidelně a zdá se mi že ve tejných místech...ale ten tapec asi rozdělám abych se podíval na střeva a pořádně to vyčistil a zrepasoval...
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

V těchhle plastech se to zadrhává, protože tam je ještě po zasunutí čepu nůžek závlačka a "rantl", na kterém drží, je dost tenký. Pokud to praskne v tom místě, je možnost zadrhávání i o závlačku. Mně to teď dělá vlastně to samé a ten plast jsme praskli při výměně, kupoval jsem ho v pondělí, cena byla 112 Kč za dva kusy (tj. pro jedny dveře) v Renocaru. Doporučuju pak kolejnici pod oknem pročistit a nově namazat, aby se to nezadrhávalo na prachu nachytaném na původní vazelině.

Můj původní problém byl jiného rázu, při dojezdu po zavření dveří v tom rachtalo a po otevření se objevily ohoblované zuby na ozubeném oblouku stahovačky. To tvůj problém nebude, tipuju buď tohle, nebo zkřížené nůžky. Jak to otevřeš, doporučuju zkusit ručně protočit nýty na stahovačce u dveří. Pokud se budou točit volně, doporučuju odvrtat nebo jinak odstranit a nahradit samojistícími maticemi. Za tento recept i pomoc při výměně děkuji Castrovi :twisted:

Nejjednodušší varianta je fakt sundat tapec dveří a kouknout se, rady na foru jsou bez toho k ničemu.
Killca
Klubové ID: 1648

#13 Příspěvek od Killca »

FX: takze uz sito nejak poresil? mozna mame vsichni stejny problem, takze se nekdy stavim na pokec, musiáme to vyresit, protoze ja sem ty plastovy srace vymenil, nasral sem tam tunu vazeliny a seka se to uplne stejne ve dvou polohach jako predtim a oholeny zuby na tom pulkruhu mam taky, takze?
vlevo je matal Obrázek a vpravo Killca Obrázek
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Jestli jsem to pořešil se uvidí po víkendu, teď tam právě budu dávat ty plastíky, zas nebyl přes týden čas vůbec na nic...
castro
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od castro »

jsem na to zvědavej.... ;-)
thomaswilliams
Klubové ID: 750
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od thomaswilliams »

to mjsem taky zvědavej minulej týden se mi někdo asi loupal do auta a okno bylo vypáčený ale né rozbytý a oba plasty byly rozlomený tak jsem je zdrátoval do kupy už jsem v renocaru koupil nový...takže to budu rozdělávat takyokno se mi totiž nedovře až nahoru... a navíc je to nějaký pokřivený :cry:
D-E-J-V
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od D-E-J-V »

taky sem zvědavý jak to dopadne a hlavně jaký problém tam budu mít já
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Takže dneska jsme vyměnili to silonové smykadlo a u mě problém byl jinde. Při výměně stahovačky se mi povedlo při nacvakávání konektorů k motorku ohnout jeden pin z dolního konektoru, který právě hlídá dojezd... Naštěstí šel narovnat a nepraskl, takže už stahuju bez problémů :)
castro
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od castro »

Fx píše:Takže dneska jsme vyměnili to silonové smykadlo a u mě problém byl jinde. Při výměně stahovačky se mi povedlo při nacvakávání konektorů k motorku ohnout jeden pin z dolního konektoru, který právě hlídá dojezd... Naštěstí šel narovnat a nepraskl, takže už stahuju bez problémů :)
congratulation mi nigga ;-)

:Pohar:
D-E-J-V
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od D-E-J-V »

chtěl bych trochu obnovit toto téma protože sem zjistil novou věc.....pořád mi blbne okno u řidiče...ale tedka sem musel odpojit baterku na pár hodin a po zapojení mě okno jednou nebo 2x vyjelo bez problémů..dokonce to šlo i otočením klíčku bez problémů nahoru....ale při dalším pokusu se to vrátilo do starých kolejí...takže podle mě problém určitě nebude v pojezdech které jsem promazal a nic ale spíš v řídící jednotce oken..
Odpovědět