Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

zaseklá vodní pumpa

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
castro
Klubové ID: 633
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od castro »

Ahojte,

nemáte někdo zkušenost s vyndaváním vodní pumpy u M43?

Mam podezření že odešla do věčných lovišť. Auto po běžným ježdění celý den začlo zničeho nic vařit. Ručička v červenym ale žádná zběsilá pára z expanzky. Můj odhad byl na vodní pumpu.

Odstrojil jsem visku s vrtulí a vyndal všechny šrouby z té pumpy, tahám za ni jak za řepu a ani se nehla. Cloumal jsem s tim jak o život a je tam nějak kouslá. Všiml jsem si že jsou na ni 2 vyvrtané závity pro zašroubování šroubu jako stahováku. Tak jsem utahoval utahoval, až se kus té ALU pumpy odlomil a pumpa se nehla ani o mm ( v červeném kolečku na obrázku ).
Vyrobil jsem si na to universální stahovák (na obrázku) z tlustýho železa ale ten se mi po utahování ohybal jak máslo a pumpa samozřejmě ani o milimetr.

Nevíte někdo jestli je možný aby se tam takhle kusla? Třeba pokud by se odlomily ty lopatky ale nezdá se mi to. Mlátil jsem do toho kladivem 2dny, nahříval plamenem 10minut, chladil vodou ale pumpa drží jak přivařená.

Vyměnil jsem i termostat kdyby to bylo náhodou v něm ale hadice jsou sice horký ale měkký. Takže to bude asi fakt tou pumpou.

Díky za každou radu jak ji vyndat…

Obrázek
tds

#2 Příspěvek od tds »

máš určitě povolený všechny šrouby? drží to jen na O kroužku nechápu to.ten stahovák si udělej z nějakého vinklu jakmile ti to přuží tak to nevytáhneš.
castro
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od castro »

tds píše:máš určitě povolený všechny šrouby? drží to jen na O kroužku nechápu to.ten stahovák si udělej z nějakého vinklu jakmile ti to přuží tak to nevytáhneš.
o tom jsem se ujišťoval asi 10x abych nebyl za debila. Málem jsem sundal všechny šrouby v okolí 0,5m :lol:

ten stahovák ještě zesílím a zkusim znovu a lépe, ale je mi divný že i po asi 100ran kladivem to nehlo.
tweety
Klubové ID: 575

#4 Příspěvek od tweety »

Sundaval sem jí taky a tancoval na tom jak vopičák, než sem si přečet návod Jak na to .V místech kde si odendal šrouby, který vedou do bloku jsou ještě dvě díry ve kterých je vyřízlý závit - sou proti sobě . Do nich dáš dostatečně dlouhý šrouby a postupně přitahuješ jeden a pak druhej až tu pumpu z bloku vytáhneš .
Jakmile sem věděl co s tím ta sem to měl během 15 min hotový . :D
Pavel H
Klubové ID: 98

#5 Příspěvek od Pavel H »

tweety píše:Sundaval sem jí taky a tancoval na tom jak vopičák, než sem si přečet návod Jak na to .V místech kde si odendal šrouby, který vedou do bloku jsou ještě dvě díry ve kterých je vyřízlý závit - sou proti sobě . Do nich dáš dostatečně dlouhý šrouby a postupně přitahuješ jeden a pak druhej až tu pumpu z bloku vytáhneš .
To zkousel viz Všiml jsem si že jsou na ni 2 vyvrtané závity pro zašroubování šroubu jako stahováku. Tak jsem utahoval utahoval, až se kus té ALU pumpy odlomil a pumpa se nehla ani o mm ( v červeném kolečku na obrázku ).

Bude tam asi poradne zarostla. Jeste jsem se s tim nesetkal, ze by az takhle nesla.
Maikl
Klubové ID: 644
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Maikl »

tweety píše:Sundaval sem jí taky a tancoval na tom jak vopičák, než sem si přečet návod Jak na to .V místech kde si odendal šrouby, který vedou do bloku jsou ještě dvě díry ve kterých je vyřízlý závit - sou proti sobě . Do nich dáš dostatečně dlouhý šrouby a postupně přitahuješ jeden a pak druhej až tu pumpu z bloku vytáhneš .
vzdyt pise, ze tam zasrouboval 2 srouby a utahoval az to nevydrzelo..
Maikl
Klubové ID: 644
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Maikl »

Pavel H:
byl si rychlejsi, mam pomalej net.. :D
castro
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od castro »

tak jsem včera zesílil konstrukci toho svýho stahováku a konečně ji vyndal. V samym zápalu už jsem zapoměl dát pod auto lavor, takže se mi udělalo rovnou pod nohy ale tak hlavně že je to venku.

Pumpa byla relativně ok, škoda že nešla vyndat snáz a musela se takhle "vom*dat".

problém byl nejspíš v termostatu... :? tak aspoň jsem zjistil že je zpuchřelej řemen a bude tam všechno nový takže klid do dalších km.
Pavel H
Klubové ID: 98

#9 Příspěvek od Pavel H »

castro píše:tak jsem včera zesílil konstrukci toho svýho stahováku a konečně ji vyndal. V samym zápalu už jsem zapoměl dát pod auto lavor, takže se mi udělalo rovnou pod nohy ale tak hlavně že je to venku.

Pumpa byla relativně ok, škoda že nešla vyndat snáz a musela se takhle "vom*dat".

problém byl nejspíš v termostatu... :? tak aspoň jsem zjistil že je zpuchřelej řemen a bude tam všechno nový takže klid do dalších km.
No a na cem to tak drzelo? Alespon budes mit na par desitk tisic km klid, ze pumpa je ok
castro
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od castro »

Pavel H píše:
castro píše:tak jsem včera zesílil konstrukci toho svýho stahováku a konečně ji vyndal. V samym zápalu už jsem zapoměl dát pod auto lavor, takže se mi udělalo rovnou pod nohy ale tak hlavně že je to venku.

No a na cem to tak drzelo? Alespon budes mit na par desitk tisic km klid, ze pumpa je ok
zkusim sem hodit fotku z mobilu focenou pod zářivkama, ale ta s*iňská pumpa je u 4 válce taková víc podlouhlá a po obvodu je spousta ztvrdlýho vodního kamene s fridexem nebo co to je za sajrajt. Průšvih je že se při tom stahování tak jak se to má dělat odštíplo takže ačkoli ta pumpa byla ok, musí se vyměnit. Nevim jak jinak zjistit co s ní je, průhledný motory se ještě nevyrábí :?
castro
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od castro »

Nejde to moc videt, ten mobil fotí napikaču, ale po celym obvodu je zatvrdlej vodní kámen. :mad:

Obrázek
George_D
Klubové ID: 49
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od George_D »

Koukam že jsem ti to vysvětlil a poradil dobře :smile2: :wink: Tak aspon že se zadařilo :Pohar: , to jsem rád. Jo a díky za dárek :Klaun: , ještě večer jsme ho otestovali :Ehm: a myslim že to funguje :smich2: :smich: jak má :cool2:
Obrázek
E36 328 Coupe+E30 318iA LPG Coupe - Jezdim se srdcem, ktere mi tluče pod kapotou BMW
ŽEBŘÍČEK ŠKODLIVOSTI DROG !!!!
castro
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od castro »

George_D píše:Koukam že jsem ti to vysvětlil a poradil dobře :smile2: :wink: Tak aspon že se zadařilo :Pohar: , to jsem rád. Jo a díky za dárek :Klaun: , ještě večer jsme ho otestovali :Ehm: a myslim že to funguje :smich2: :smich: jak má :cool2:
jj, díky za TIP :cool2: způsobů je sousta ale tenhle se osvědčil :wink:

jsem rád že dáreček funguje :lol:
George_D
Klubové ID: 49
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od George_D »

No akorát škoda žes jí vyštíp, ale pokud je v pořádku, tak tam kde drží to neni utrhlý ne??? Bych jí tam vrazil očištěnou zpátky, pokud je cajk. Přípravek na vyndání už máš, tak co :lol:
Obrázek
E36 328 Coupe+E30 318iA LPG Coupe - Jezdim se srdcem, ktere mi tluče pod kapotou BMW
ŽEBŘÍČEK ŠKODLIVOSTI DROG !!!!
nehpo
Klubové ID: 71

#15 Příspěvek od nehpo »

castro píše:
George_D píše:Koukam že jsem ti to vysvětlil a poradil dobře :smile2: :wink: Tak aspon že se zadařilo :Pohar: , to jsem rád. Jo a díky za dárek :Klaun: , ještě večer jsme ho otestovali :Ehm: a myslim že to funguje :smich2: :smich: jak má :cool2:
jj, díky za TIP :cool2: způsobů je sousta ale tenhle se osvědčil :wink:

jsem rád že dáreček funguje :lol:
jj funguje a je i moc hezkej :!:
castro
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od castro »

nehpo píše:jj funguje a je i moc hezkej :!:
takovej cestovní kousek... akorát na hranicích musíte říkat že je to vázička a nebo na šroubky ;-)
tds

#17 Příspěvek od tds »

dle mého názoru je teďka nad slunce jasný že se ti motor hřeje kvůli tomu že je zarostlej chladič zevnitř vodním kamenem! jinak příště lít do motoru destilku a kvalitní antifreeze.
castro
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od castro »

tds píše:dle mého názoru je teďka nad slunce jasný že se ti motor hřeje kvůli tomu že je zarostlej chladič zevnitř vodním kamenem! jinak příště lít do motoru destilku a kvalitní antifreeze.
mno vidiš, na tohle jsem nějak ani nepomyslel. Víc než pravděpodobný protože toho tam bylo všude docela dost a muselk jsem škrábat šroubovákem...

pumpa už je nová, termostat a řemen taky a auto šlape na volnoběh jak má i voda už se po odvzdušnění uklidnila. Dneska to ještě celý rozdělám, zašroubuju ten šroub do bloku na kterej jsem zapoměl :oops: a půjdu to někam projet :D

kdo ví jestli touhle "zbytečnou" investicí do pumpy když stačilo nejspíš vyměnit jen termostat jsem nezachránil něco mnohem víc. Jinak bych si asi nevšim že je totálně zpuchřelej ten drážkovej řemen, někde dokonce s odpadlýma drážkama a kdyby někde daleko od domova rupnul....
Odpovědět