Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

¨Leštění límců

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Misanek

#41 Příspěvek od Misanek »

BOOST píše:Jestli jsou šrouby z nerezu se samozřejmě magnetem zjistit dá. Existuje sice i magnetická nerez, ale šrouby se z ní určitě nedělají. Šroubky se dají vyleštit i stejným kotoučem a pastou jako límce, leštil jsem takhle asi čtyři sady už.

K tomu zalakování, musí se použít speciální čirej lak, co se používá u BBS a co používají i lestimekola.cz. Potom ten lak vydrží a nežloutne, ale musí se to zalakovat i se šroubkama a nesmí se to mechanicky poškodit.
sakra, tak teď už fakt nevím :lol: Takže zalakovat nebo se na to vysrat? Já už jsem se zas rohodl nelakovat, tak už fakt nevím :D
Booste, jinak ty jsi fakt v leštění frajer :wink: To moje ani zdaleka podle mého takto fajnově :roll:
jinak na šroub jsem zkusil magnet a magnetický je, takže se asi jední o ocel...

Storm píše:Jestli se do toho pustí někdo z fandů bmw tak má můj obdiv, protože každý to jednou zkusí na svých kolech a vícekrát již ne, je to velká makačka, na druhou stranu je několik profi firem, které již reference mají.
Jo, tak já jsem jeden z těch dalších "každých" :D
BOOST

#42 Příspěvek od BOOST »

Misanek píše:sakra, tak teď už fakt nevím :lol: Takže zalakovat nebo se na to vysrat? Já už jsem se zas rohodl nelakovat, tak už fakt nevím :D
Booste, jinak ty jsi fakt v leštění frajer :wink: To moje ani zdaleka podle mého takto fajnově :roll:
jinak na šroub jsem zkusil magnet a magnetický je, takže se asi jední o ocel...

Záleží jestli s tím budeš jezdit denně, jestli to bude garážovaný atd. Problém u těhle BBS, je ta pavučina, protože se musí potom mýt ručně bez chemických přípravků, pokud není zalakovaný límec. A ono sehnat ten lak asi nebude prdel. Já jsem nikdy nic nezalakovával a vydrželo to hodně. Záleží na tom, jak je to vyleštěný, čím kvalitněji, tím delší dobu to vydrží, samozřejmě ale záleží na následné údržbě.
Nějakou dobu jsem leštil na kšeft:
Před:
Obrázek
Po:
Obrázek
Obrázek
Jiný kola:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Něco jiného:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Já už měl na BBS RC taky hnusný olezlý šrouby a i ty jsem vyleštil a vydržely, takže být tebou bych je vyleštil a uvidíš. Stejně pod chromování se nejdřív leští, pak poměďuje a pak teprve chrom.
Misanek

#43 Příspěvek od Misanek »

Takže... :D

kola budou denně používána v běžném provozu (rozuměj jaro - podzim), přístup k tomuto speciálnímu laku nemám, nebo aspoň o tom nevím. Co mi teda navrhuješ ty, jako profesionál (za kterého tě považuji)? Vysrat se na lakování?

Jinak, ty doby, kdy jsi leštil na kšeft pamatuju moc dobře :wink: a ještě jednou před tebou opravdu smekám 8O teď už vím, co to vlastně všechno obnáší a jsem blbec, že před tím, než jsem započal svou leštící proceduru jsem ti nenapsal, protože můj výsledek se s tím tvým nedá vůbec srovnávat. Což o to, leskne se mi to taky, ale jdou při detailním pohledu v límci vidět škrábance. jednoduše takové zrcadlo jako jsi ty dokázal jsem nezvládl. moje leštící premiéra no... :roll:

Jinak ty teda zase na druhou stranu tvrdíš, že stačí šroubky do RCček vyleštit a na zbytek se vykašlat?
Storm

#44 Příspěvek od Storm »

Tu práci BOOSTE fakt obdivuju, protože vím, co to leštění obnáší, takže paráda !

No a co píšeš ty Mišanku o denním ježdění tak tady pak není co řešit a bude daleko lepší kola zalakovat, protože to by jsi byl jinak oběť těch kol, nelakovaná kola by tě stáli hodně času a úsilí, udržet je v původním lesku.

Moje nelakovaná kola ...

Obrázek

Udržet je v takovém stavu vyžaduje pokaždém zaparkován í v garáži kola umýt a vyčistit, jednou za měsíc navoskovat a minimálně jednou ročně přeleštit kotoučem na flexe a pastou, to mi trvá tak dvě odpoledne a to s ním jezdím jen občas za pěkného počasí, jinak je v garáži pod plachtou.

Obrázek
Misanek

#45 Příspěvek od Misanek »

No... ...tak vidím, že jsem si pěkně nasral do bot :lol:
bibikuba

#46 Příspěvek od bibikuba »

To STORM :D
Musím uznat že pěkná práce a ještě hezčí vonavka 1+ :D :D
kdybys měl zájem hrknout ještě jednu sadu límců tak písni SZ-hledám dobrovolníka :D :D PS koukám že máš na prahách ještě plastové prahy-co je to zač-origo nebo jsi montoval???Jinak opravdu mazel......
BOOST

#47 Příspěvek od BOOST »

Misanek píše:Takže... :D

kola budou denně používána v běžném provozu (rozuměj jaro - podzim), přístup k tomuto speciálnímu laku nemám, nebo aspoň o tom nevím. Co mi teda navrhuješ ty, jako profesionál (za kterého tě považuji)? Vysrat se na lakování?

Jinak, ty doby, kdy jsi leštil na kšeft pamatuju moc dobře :wink: a ještě jednou před tebou opravdu smekám 8O teď už vím, co to vlastně všechno obnáší a jsem blbec, že před tím, než jsem započal svou leštící proceduru jsem ti nenapsal, protože můj výsledek se s tím tvým nedá vůbec srovnávat. Což o to, leskne se mi to taky, ale jdou při detailním pohledu v límci vidět škrábance. jednoduše takové zrcadlo jako jsi ty dokázal jsem nezvládl. moje leštící premiéra no... :roll:

Jinak ty teda zase na druhou stranu tvrdíš, že stačí šroubky do RCček vyleštit a na zbytek se vykašlat?

No já osobně bych leštěný kola bez zalakování na běžný ježdění opravdu nechtěl. Nejsem totiž magor, abych ta kola pořád myl a leštil, jak píše i Storm. :) Mnou komplet vyleštěný Brocky vydržely na jednom E30 kabriu, který najelo prd km ročně a většinu času strávilo v garáži a bylo o ně dobře staráno, ale nebyly ani jednou přeleštěny, asi 6 let, než potřebovaly znovu přeleštit. Za běžného provozu budeš otrok těch kol, nedejbože, že ti to kolo pochčije třeba pes. :lol: Leštěná kola bez zalakování se hodí spíš na nějakou srazovou leštěnku, nebo víkendovou záležitost pro vyjížďky za pěkného počasí. :wink:
Ty šroubky jsem jen vyleštil a vždycky vydržely bez jakýhkoliv dalších úprav.
Misanek

#48 Příspěvek od Misanek »

Fajn. takže jinými slovy jsem to celé pěkně posral :lol:

Dobrý no, teď už fakt nevim. Asi se na lak vyseru, ať si tou zkušeností taky projdu, uvidím co a jak přes sezonu a přinejhorším si další zimu dám další leštící peklo s tím, že bych snad mohl do té doby sehnat kontakt na něho, kdo by mi mohl poskytnout ten zázračný lak přímo na leštěný hliník.

Díky moc všem za rady, kluci :wink: Kdyby ste ještě měli cokoliv dalšího, tak klidně napište, rád si přečtu co nejvíc názorů.

Jo a booste, jak jsi leštil ty šroubky konkrétně? Upínal sis každý do vrtačky nebo nějakou jinou metodou?
BOOST

#49 Příspěvek od BOOST »

Misanek píše:...
Jo a booste, jak jsi leštil ty šroubky konkrétně? Upínal sis každý do vrtačky nebo nějakou jinou metodou?

Šroubky jsem leštil normálně v rukavicích v ruce. Jde to celkem dost rychle, pokud by jsi leštil vrtačkou, tak jí chytit třeba do svěráku a hlavu šroubku přitláčíš na točící se na s pastou.
Misanek

#50 Příspěvek od Misanek »

ok. Jo a poslední dotaz - v případe RCček jsi ty šrouby do límce bez poškození nakonec talkoukl jak? Ať zbytečně nevymýšlím vymyšlené :wink: Díky moc
BOOST

#51 Příspěvek od BOOST »

Misanek píše:ok. Jo a poslední dotaz - v případe RCček jsi ty šrouby do límce bez poškození nakonec talkoukl jak? Ať zbytečně nevymýšlím vymyšlené :wink: Díky moc

Pomocí velkýho imbus šroubu. Už nevím, jestli to byla M16 nebo M12, ale do té šestihranné díry v hlavě šroubu se akorát vejde hlava toho RC šroubu a tím pádem ti to z toho šroubu nemůže sklouznout. Takže šroub nasadíš do díry v kole, vezmeš ten imbus šroub, nasadíš ho tou šestihranou dírou v hlavě šroubu na šroub v kole a zeshora do toho flákneš kladivem. Pokud nedosedne úplně, tak pokračuješ, dokud nesedí naplno, poznáš to i podle zvuku, když šroub dosedne, tak to zní jinak. Samozřejmě tím kladivem s citem, ale zase se neboj, ten šroub tam jen tak nejde. Dá se použít i kratší nástavec na golu, ale počítej s tím, že ho zlikviduješ, než tam všechny šroubky namlátíš, protože ten vršek rozklepeš. Takže já doporučuju ten šroub a hlavně dost dlouhej, aby jsi do něj mlátil až nad tím límcem, kdyby ti ujelo kladivo, tak aby jsi neměl v límci zásek, to se opravuje dost blbě.
Misanek

#52 Příspěvek od Misanek »

ok, díky moc :wink:
Storm

#53 Příspěvek od Storm »

bibikuba píše:To STORM :D
Musím uznat že pěkná práce a ještě hezčí vonavka 1+ :D :D
kdybys měl zájem hrknout ještě jednu sadu límců tak písni SZ-hledám dobrovolníka :D :D PS koukám že máš na prahách ještě plastové prahy-co je to zač-origo nebo jsi montoval???Jinak opravdu mazel......

To neee, ty kola jak píšu na dřívější stránce leštil profesionál, pan Marek z budějovic, na tohle já nemám vůli a trpělivost :-(

To jsou origo M5 prahy, stejně tak se dávali na e34 snad od roku 95 sériově, ostatní je klasický M paket.

PS: Díky za pochvalu, je to můj mazel na víkendové ježdění jak se tady píše jen za slunečného počasí a bezvětří :-D
Martinéz

#54 Příspěvek od Martinéz »

Chlapi, obnovuju vlákno s dotazem, kdo je kde aktuálně kvalitní leštič?

Potřebuju zrcadlo na BBS RC090 za rozum, něco jako kdysi zvládnul Boost nejen na mejch kolech.

http://www.lestimekola.cz mi nějak nejede, tak zmiňovaný Dan z Ostravy?
Storm

#55 Příspěvek od Storm »

To jsi mě překvapil, že stránky nejdou, nicméně s tím pánem jsem mluvil, on je taky zaskočený, že mu nejdou stránky, nechal mi tel číslo, kdo má zájem, má zavolat - p. Marek 777069768

Vřele doporučuji jako profesionála toho pána, byl jsem za ním v Budějovicích, jeho práce je dokonalá, viz reference v časopisech, výstavách atd.
Birkoff

#56 Příspěvek od Birkoff »

Tak dejte pak někdo vědět. Mám taky jedny RC090 na vyleštění. Když vidím co z nich jde udělat, tak slintám. Zajímá mě pracnost a přibližná cenovka za sadu.
Couloo

#57 Příspěvek od Couloo »

No ja si pred dvema lety taky nechal vylestit pouze limce ale chtel jsem je zalakovat. Ten, co to delal mi to nedoporucoval a ja ho poslechl. Vysledek byl super a jeho prace vyborna ale vydrzelo to cca 3mesice. Nasadil jsem ty kola moc brzy na jare a asi byl na cestach jeste zbytek soli po zime a zacalo to delat fleky. Pracne jsem to sam jeste zachranil ale pak mi to parkrat obchal čokl. No a perlička na zaver byla, ze kdyz jsem prijel do Praglu a sel chodit nekde po obchodaku, tak jsem to v podzemce nechal mezitim umyt. Moje chyba byla, ze jsem je zapomel upozornit na zakaz pouziti chemie a bylo po kolech. Je pravda, ze museli videt ze ty limce jsou lestene ale i tak to pouzili a a pak uz jen kroutily rameny. Od te doby lesteny kola uz vazne NE.
Misanek

#58 Příspěvek od Misanek »

Doprdele, nestraště mě!! :lol: Já jsem předevčírem hodil na auto vlastnoručně pracně vyleštěné RC, doufám že na podzim tuhle zkurvenou práci nebudu muset absolvovat znova! :evil:
Storm

#59 Příspěvek od Storm »

To není strašení, je to pravda, kola pokud jsou jen vyleštěná bez laku, osobně jsem odpůrce lakování ručně leštěných límců, tak to opravdu vyžaduje častou údržbu, rozhodně to není na denní ježdění, jezdím s tím velmi málo a i přesto je musím dvakrát do roka přeleštit, samozřejmě po každém zaparkování do garáže, je potřeba kola očistit přípravkem a pravidelně voskovat :-)
Misanek

#60 Příspěvek od Misanek »

Kuuuurvaaaa!!! To jsem si fakt pěkně nasral do bot :lol:

Můžeš prosím napsat typy na nějaké přípravky čím to udržovat? To čištění a voskování mě zajímá... Sakra, já to mám na denní ježdění a takovou jsem z toho (doposud) měl radost, doprdele... :D
Odpovědět