Filozof píše:Jak velkej má vliv stáří pneumatiky ?
Mám 4,5-5mm a přemýšlím zda kupovat nové nebo to odjezdím ještě ...
Jinak u novejch přemýšlím nad Continental ContiWinterContact TS850
všude je vychvalují...
Co se tyka stari pneumatiky myslim ze to je hlavni kriterium. Co jsem vzdy mel starsi pneu byla to hruza a des a fungovali podobne jako letni. Kamarad mel i stare barumky a nerozjel se z mista na rovince s FWD. Ja osobne tvrdim ze guma max 4 roky pak zahodit / prodat.
Jinak Continental nevim sam sem se po ni dival ale 850 se nedela v rozmeru co potrebuji = nedelaji zadne 225 ..
To je u vsech jinak co si vybavuju e61 predek 2,4 zadek 2,8 pokud nalozenej tak predek si nepamatuju ale zadek 3,3 takze taky mi prijde 2,1 jako hloupost
Úžasné je, že všude píšou něco jiného. Přikládám výstřižek z CZ manuálu. US manuál má nižší tlaky (i pro touring) a já mám na štítku sloupku taky jiné tlaky, než jsou v obou manuálech. Ale předek se mi sjíždí stejnoměrně při doporučeném tlaku podle štítku na sloupku. Zadní se mi sjíždí trošku víc uprostřed (ne tragicky, za celou životnost pneu cca o 1 mm - střed má 2,5 mm a kraje 3,2)
Já volím zlatý střed. Mám LPG a jezdím minimálně ve 2lidech občas ve 4lidech.
Auto je vybavené webastem a slušnou výbavou takže je těžké i tak beru tedy střední hodnotu až vyšší hodnotu tlaku.
Já dávám předek 2,5
a zadek dávám 3,0
pokud vím že bude auto narvané po střechu lidma a kuframa atd přifouknu na víkend třeba na 2,6předek a 3,2 zadek.
V zimě a pokud to hodně klouže a je ledovka tlak stahuji na minima 2,2 a 2,5 zadek - auto má větší záběr s je jistější s větší plochou.
Je to prostě i o pocitu a jistě pokud někdo jezdí stále sám nebo ve dvou dá si jeden tlak na kola a ten drží celej rok.
Já to mám často jinak a raději mám vyšší tlak přes třičtvrtě roku.
V zimě si stím více vyhraji každej víkend aby to dobře sedělo podle počasí. Takže na tabulky bych se vy ... jsou jen orientační a stejně vidíte obrovké rozdíly od 2,2 - 3,4 třeba zadek.
Vzhledem k tomu že jezdim z 80 % sám tak si řikám když je vpředu motor a vzadu vozim jenom větší a malou golu tak by teoreticky ty 205/65 R15 jim mohlo vzadu taky stačit 2,1.
Stejně to udělám dle toho jak se mi to bude zdát nej
ja uz sem si vsimnul ze u nekterych gum muzes dat 2,5 a pořád sou "rozcapený" u kvalitnější pneu můžeš foukat třeba i 2,2 a OK fakt si myslim že bočnice gum sou co výrobce to jiná kvalita (řekne ti to každej pneuservisák že některý gumy se blbě nazouvaj že maj tvrdý bočnice a ty levnější zase jako nic)......ja sem u mé 525D E39 sedan narval mých obvyklých 2,5 vsude letní sem měl to samé (2,5) po cca 25T km sem koukal rovnoměrně sjetý pneu dával sem new gumy a samo že geometrii udělanou, zimáky sem nasazoval v pátek......v tabulce motorových olejů píšou taky věci které dnes neplatí.....
Na e39 mám Kormorány 195/65 R15. Foukám je všecky na 2,4. Vloni jsem na nich odjezdil celou zimu včetně několika jízd po D1 v marastu a podobně, sjetý hezky rovnoměrně bez jedinýho problému. I ve sněhu hezky zabírali.