Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

tažné E39 touring

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
milo
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od milo »

přemýšlel jsem, že pošlu touringa do světa, ale nakonec, vzhledem k tomu, že přestavuju barák, si jej nějaký rok ještě nechám.

s tím souvisí potřeba instalace tažného zařízení. hledám co nejlevnější variantu, řezání nárazníku mi nevadí, klidně si tam kouli nechám pořád. pokud by ale byla sundávací bez řezání nárazníku, nebudu se zlobit.

co tam dát? sehnat starší originál? nebo si někde nechat namontovat nové?

podmínkou je možnost zapsání do TP (jak je to u staršího?)

co elektronika (předFL, 10/1999)?
Dan td

#2 Příspěvek od Dan td »

V podstatě máš dvě možnosti - starší origo, komplet a zapsat přes někoho známého nebo za úplatu. Údajně to jde oficiálně i tak, že budeš mít TP od auta, z kterého to je (stejné jako Tvoje) a prý to jde nějak vyřešit, ale na to bych se asi zeptal přímo na Bohdalci.

Nebo neorigo, to bude nové, zápis bez problémů, pokud nevadí vzhled a to, že to nebudeš mít zapojené úplně jako origo (např. kontrolka blinkrů vleku, atd... Bude to za normální cenu.
Železo stojí relativně málo, ale problém je s kabeláží - když budeš kupovat hotovou - byť aftermarket, vyšplhá se to na nesmysl. Když trochu zakutíš, bude to za pár korun.
Obrázek Touring & Compact
Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...
milo
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od milo »

Tak nastal čas, že musím tažné namontovat. vzhledem k využití (převoz ze stavebnin 10-15 km atd.) chci kabeláž přímo na žárovky. donedávna jsme měl na touringu vzadu 4x 10W žárovky ve světlech od minulého majitele (přes 4 roky..), nyní jsou tam 4x 5W, co tam mají být. Takže s tím přetížením lichtmodulu bych to tak kriticky neviděl. Stovky kilometrů za mlhy s tím nepojedu.

Jako všichni jsem narazil na problém mlhovky a zpátečky. Kudy sakra ty kabely vedou? to téma se probírá v X diskuzích (nejen zde, ale i na zahraničních webech), ale nikde není definitivní řešení ve stylu "tady pod touto krytkou v tomto sloupku je ten svazek". nechce se mi rozkuchávat celé auto :-/

předem díky :)
milo
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od milo »

co jsem zatim nasel na netu, tak kabely vedou k LCM, ktery je u spolujezdce vpravo u nohou. kterym sloupkem jsou kabely do 5. dveri? at rozebiram co nejmene z auta?
all

#5 Příspěvek od all »

No, jediné co potřebuješ je mlhovka, to je kabel žlutý s černým proužkem (0,75), najdeš ho v zadním pravém sloupku. Ideální je sundat bočnici co je v kufru na pravé straně a tam u pásu bude pěkně do látky zabalený svazek. Tohle označení žíly tam bude 2x je jedno který napíchneš :-D oboje sou mlhovky.
zpátečku nepotřebuješ, pokud nehodláš dělat jinou než 7 pinovou zásuvku ;-)
milo
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od milo »

diky jednou za info, kde hledat kabel a jeste za upresneni te zasuvky. samozrejme tam budu davat 7-pin a na zpatecku jsem myslel nejak automaticky :) zitra jdu na to
all

#7 Příspěvek od all »

no stejně bych do toho nešel :-D
když vezmeš, že minimálně zdvojnásobíš zatížení na výstup na žárovky (a ledky) pro lichmodul to bude docela záhul.
klasická kára možná, ale podval, nebo někde kde sou ještě pozičky na bokách, to vypálíš.
Dá se koupit univerzální modul... za cca 1200kč
prostě jen oddělení relátkama ;-) a máš klid a když se něco posere na vozejku neodpravíš A2 modul světel ale jen vypadne pojistka na pridaném modulu tažného ;-)
HonzaX

#8 Příspěvek od HonzaX »

Koukni sem http://www.svcnachod.cz/tazne_zarizeni/bmw/5-serie/
už jsem jich pár namontoval fungují parádně, elektrika je zapojená za pár minut i s homologací. Je k tomu samozřejmě i podrobný návod kam to loupnout.
milo
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od milo »

podval za tim tahat nebudu. ten relemodul tam nakonec asi dam. ale davat pres litr za 6 relatek a par diod... brrr :)
bmw530i

#10 Příspěvek od bmw530i »

a tak si relemodul vyrob :)
neco takoveho

http://www.djpeak.cz/tuning/ostatni/des ... _307sw.htm
Rejchy Moderátor
Moderátor

#11 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

Koupil jsem origo starší tažné i s elektrikou,musím natahat i těch cca 8 kabelů dopředu k lichtmodulu? O jaké funkce bych tím přišel?
Děkuju :)
all

#12 Příspěvek od all »

musel bych se koukat na zapojení , ale co si pamatuju je tam deaktivace PDC signál zpátečky, mlhovky, zbytkem si nejsem jistý. každopádně pokud máš origo modul, musíš to natáhnout...
Rejchy Moderátor
Moderátor

#13 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

Díky za info,ten originál modul k tomu mám.Teď mě teprve došlo že se to zapojit musí,protože zapojením + a - k modulu mi světla na vleku nerozsvítí :oops:
e39kouba

Re: tažné E39 touring

#14 Příspěvek od e39kouba »

Ahoj chci se zeptat. V autě mám modul tažného zařízení JAEGER trailer module 52020502 ale nemůžu ho sehnat nikde použitý. Dle vin v etk je číslo modulu 61356955253 a podle do hledaného čísla na internetu by se mělo jednat o značku Siemens vdo. Mohu tyhle 2 moduly mezi sebou zaměnit za předpokladu že budou mít stejný počet pinu a zásuvku?
Odpovědět