Hledal jsem tady na foru, ale konkretne o tomhle motoru sem moc nenasel. Chystam se vymenit olej v me 540i(rv 2000), podle bmw tam patri 5W-30. Moc se mi to nezdalo a po precteni par stran na zahranicnich forech nejsem o moc chytrejsi. Nekdo doporucuje 5w-40, 5w-50, 10w-60 (ten uz mi prijde zbytecny do V8 s automatem).. Jaky olej davate vy? Jde mi o celorocni provoz a auto moc nesetrim.. Diky za rady
Tak to tady trochu ozivim. Celkem me zaskocilo, kolik lidi (hlavne v zamori) pouziva olej 20w-50. Vcelku uspesne tim snizuji hlucnost vanosu u M62TU. Konkretne sem o tom cetl tady: http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=575400 Akorat si nedokazu predstavit, startovat motor s timto olejem treba pri -10°.
Nikdo nic? Na jinem foru jeden clovek psal, ze udajne maji v usa jine normy, tykajici se oleju. Pry jejich 20w je, co se cerpatelnosti za studena tyce, na urovni evropske 10w, tak nevim..
viskozní třída musí být stejná tady i v USA, mají jiné normy na oleje, protože jejich motory vyrobené v americe jsou o něčem jiném. Pokud používají tenhle olej tak taky záleží v jakém teplotním pásmu.
pokud můžu doporučit používej mobil 1 5w-50, je dot oho motoru optimální, pokud budeš používat 5w-30 motor ho bude žrát a když mu budeš nakládat bude se zbytečně opotřebovávat a za čas zhluční... s tímhle motorem jsem najezdil za 5 let skoro 300 tis. takže osobní zkušenost...
Tak isto doporucujem Mobil1 5W50, idealny kompromis medzi cerpatelnosti za studena a stabilite pri vysokych teplotach. Maximum co by som do M62/M62TU pouzil by bol 10W60, aj to tak maximalne na leto a pod plnym kotlom.
15W50 alebo 20W50 je totalny overkill.