Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Podezřele levný olej BMW 5W30 - je ok?

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#81 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Foli píše:Takže co tím chci hlavně říct, jak sem kolega dal odkaz na německý Eshop, tak zněj jsem vzal třeba tento mobil 1. http://www.oelshop24.de/products/22/48/ ... 0W-30.html stačí si všimnout, že koncová cena tohoto oleje v 5 ti litrovém provedení v německu stojí při kurzu Eura 24,5 Kč stojí 1467 Kč.

Ten samej olej v polském eshopu http://www.sklep.oleje.pl/MOBIL_XE_3000 ... L-219.html stojí také v 5 litrovém balení při aktuálním kurzu 1 zl 5,67Kč na 850 Kč koncová cena. Což je rozdíl 617 Kč ve prospěch Polska. Velice zajímavé, opravdu stejná kvalita? Nebo že by Německo na tom vydřelo co nejvíce?

Kde myslíte že nakoupí zlatý český ručičky? v Německu nebo Polsku? Very Happy

Aha, takže ty jsi ještě ke všemu slepej. Porovnáváš dva naprosto rozdílý oleje
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#82 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Takže nevím, kdo je tady za pitomce
Foli

#83 Příspěvek od Foli »

Vlasta píše:
Foli píše:Takže co tím chci hlavně říct, jak sem kolega dal odkaz na německý Eshop, tak zněj jsem vzal třeba tento mobil 1. http://www.oelshop24.de/products/22/48/ ... 0W-30.html stačí si všimnout, že koncová cena tohoto oleje v 5 ti litrovém provedení v německu stojí při kurzu Eura 24,5 Kč stojí 1467 Kč.

Ten samej olej v polském eshopu http://www.sklep.oleje.pl/MOBIL_XE_3000 ... L-219.html stojí také v 5 litrovém balení při aktuálním kurzu 1 zl 5,67Kč na 850 Kč koncová cena. Což je rozdíl 617 Kč ve prospěch Polska. Velice zajímavé, opravdu stejná kvalita? Nebo že by Německo na tom vydřelo co nejvíce?

Kde myslíte že nakoupí zlatý český ručičky? v Německu nebo Polsku? Very Happy

Aha, takže ty jsi ještě ke všemu slepej. Porovnáváš dva naprosto rozdílý oleje

ááá má chyba, jsem se překlikl, má chyba
bibikuba

#84 Příspěvek od bibikuba »

debata víc než zajimavá-ten kdo si potrpí na olej do motoru a přečte to tady tak asi olej jen tak nikde nekoupí :( Nějakej rozumnej názor jak je to třeba s tím hologramem na origo obalu?
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#85 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

bibikuba píše:debata víc než zajimavá-ten kdo si potrpí na olej do motoru a přečte to tady tak asi olej jen tak nikde nekoupí :( Nějakej rozumnej názor jak je to třeba s tím hologramem na origo obalu?

Jestli zejtra pojedu do druhý garáže, tak to zkusím vyfotit. Já jenom upozorňuju, že pořád mluvím jen o těch olejích, co jsem psal vejš
Foli

#86 Příspěvek od Foli »

píšu z mobilu, tak jsem to tam pořádně neviděl. Každopádně když vezmu nejlevnější eshop Polskej a nejlevnější Německej, stále je rozdíl velký ve prospěch Polska.

ZNOVA PRO SLEPÉ: olej nekupuju za 500 Kč litr jak tu pár nechápavých píše, kupuju ho lehce pod 300 Kč. A opravdu mi nevadí, že to mám o cca 120 kč na litru dražší, fakt ne. To jsou zanedbatelné peníze pro mě když mám stoprocentní jistotu.

Takže sem už opravdu nepolezu, tohle téma je pro mě uzavřené, mé rady a zkušenosti jsem napsal, je to zcela normální že se v Čechách hodně surovin pajcuje a prodává pod origo zbožím. Takže asi tak, kdo jde po cenně jak slepice po flusu a nic víc ho nezajímá, Kupujte olej třeba za 60 Kč litr, mě to je fuk. Koho zajímá nějaká jistota kvalita, neberte to za každou cenu nejlevnější ale ověřte si skutečný puvod, kde to bylo stáčeno a podobně. pááá
Foli

#87 Příspěvek od Foli »

bibikuba píše:debata víc než zajimavá-ten kdo si potrpí na olej do motoru a přečte to tady tak asi olej jen tak nikde nekoupí :( Nějakej rozumnej názor jak je to třeba s tím hologramem na origo obalu?

Fakt poslední post. Obal a hologram ti dnes udělá kde kdo, těžko to poznáš. Záruku máš jedinně tehdy, že máš stoprocentní jistotu, že ten dotyčnej to bere nejlépe od výrobce. Taky hodně napoví to, kde ten olej je opravdu stáčen, Jestli Polsko, Německo a podobně. Jiné jistoty nejsou. Obal a etikety udělat téměř k nerozeznání není problém dnes
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#88 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Foli píše:Fakt poslední post. Obal a hologram ti dnes udělá kde kdo, těžko to poznáš. Záruku máš jedinně tehdy, že máš stoprocentní jistotu, že ten dotyčnej to bere nejlépe od výrobce. Taky hodně napoví to, kde ten olej je opravdu stáčen, Jestli Polsko, Německo a podobně. Jiné jistoty nejsou. Obal a etikety udělat téměř k nerozeznání není problém dnes

Ti řikám, zajedem do zkušebny. Ty tady akorát pičuješ
clay

#89 Příspěvek od clay »

Foli píše:

Fakt poslední post. Obal a hologram ti dnes udělá kde kdo, těžko to poznáš. Záruku máš jedinně tehdy, že máš stoprocentní jistotu, že ten dotyčnej to bere nejlépe od výrobce. Taky hodně napoví to, kde ten olej je opravdu stáčen, Jestli Polsko, Německo a podobně. Jiné jistoty nejsou. Obal a etikety udělat téměř k nerozeznání není problém dnes

hlavne uz nepis nic o tom, ze uz sem nebudes psat, to jsem cetl asi uz 5x... je to trapny, clovek by si za svym mel stat!
bibikuba

#90 Příspěvek od bibikuba »

debata se krapátek zvrtla ale každej tu píše svojí zkušenost či osobní názor-bohužel je to všechno nepotvrzený či nevyvrácený :( Jistý ale je že pravděpodobnost přebalu či nějaký lumpárny je hodně vysoká!!!Osobně vím že prodejce nakoupí olej třeba od výrobce za nějakou nákupní cenu která je poté pro odběratele mnohdy vyšší než sto procent :? Pokud tedy mám známého a nechá mi olej za nákupku je to až zarážející :? :?
bmwbombic

#91 Příspěvek od bmwbombic »

No trochu taky do mlýna kupuji tady http://www.oleje-online.cz/ kupoval sem 2x aktuálně teď jdu kupovat po třetí naprostá spokojenost !!!
Jinak dle mého názoru ani v servise BMW nemáš jistotu že ti naliji originál určitě nestojíš za servisakem abys viděl co ti lije zvláště pokud auto je už dávno po záruce. Jinak kolega má Mercedes a standartně chodí bokem za servísakem který děla v mercedesu a ten mu tam lije olej v originálních obalech!! kde asi ten olej bere ? když mu ho prodává sotva za poloviční cenu ! :lol:
bmwbombic

#92 Příspěvek od bmwbombic »

:lol:
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#93 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Já tam nakupuju už 8 let, za tu dobu najeto přes půl milionu km a absolutně bez problémů
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#94 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Tady je ten hologram

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/214/slxll04.jpg/]Obrázek[/URL]
RSak

#95 Příspěvek od RSak »

Kupoval jsem 10l olej z http://www.oleje-online.cz/ a přišel 10x v litrovém balení a v krabici s číslem a údaji přímo do BMW.

Jinak pokud někdo chce nakupovat jen podle ceny, tak můžu klidně nakoupit, přirazit 100% a prodávat pro Vaši spokojenost dál ...

Je to jen v české ochotě nechat se ojebávat, zkuste si třeba koupit plechovkovou Plzeň v Rakousku. :wink:
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#96 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Já jsem tady nabízel možnost analýzy oleje v ÚPM v Praze. Ten pán, kterej tady se mnou včera polemizoval vůbec netuší, o čem je řeč. Ale je to jeho svobodná volba, ať si kupuje, za kolik chce.
m.deejay

#97 Příspěvek od m.deejay »

...zajímavý článek :

Citace z internetových diskusí:

... olej které značky a konkrétně který typ je absolutně nejlepší?
... mnozí výrobci olejů provádějí veřejný test za přítomnosti státních zkušeben. Pro takový test se vyrobí várka oleje s plným obsahem aditiv ...
... poslední dva roky jsem nikde žádný pořádný test olejů neviděl ...
... testy jsou interní záležitostí, ale mám známé, kteří mi občas srovnávací testy olejů ukáží ...

Spotřebitelské testy kvality

V dnešním pokračování Mazivářských mýtů se dostáváme k otázce, která se vyskytuje v nejrůznějších variantách a spojeních: "Který motorový olej je nejlepší?". Na takovou otázku je velmi jednoduchá odpověď: "To nikdo neví, protože nejlepší olej neexistuje.". V novinách a časopisech můžeme najít testy různých výrobků - potravin, nápojů, předmětů denní potřeby, sportovních potřeb, elektroniky, apod. Nikdy však neuvidíme výsledky srovnávacích testů motorových olejů. Aspoň ne takových, které by věrohodně vypovídaly o kvalitě motorových olejů. Důvod je velmi jednoduchý - nikdo by takové testy nezaplatil.

Testy motorových olejů
Zatímco u většiny běžně testovaných výrobků stačí, aby se jejich složení či užitné vlastnosti vyzkoumaly v laboratoři, u motorových olejů to nejde. Ty vyžadují testy na skutečných motorech, nejlépe v reálném provozu, pro dobrý odhad však postačí i testy na zkušebním motoru. Motorových testů však máme několik, každý vypovídá o něčem jiném a tak pro odhad kvality motorového oleje by bylo potřeba několik motorových testů. Dovedete si představit, že by někdo takové testy zaplatil? Cena za testování jednoho motorového oleje by se pohybovala v řádu milionů korun.
Někteří výrobci motorových olejů čas od času provádí testování vlastních olejů v reálných provozních podmínkách. Zdůrazňuji vlastních olejů, nejedná se tedy o nějaké srovnávací testy. I u nás se takové provozní testy dělaly a dělají. Pro tyto účely se však nepoužívají nějaké "lepší" oleje, jak je zmíněno výše v citacích, ale oleje běžně vyráběné. Výsledky těchto testů jsou pak většinou využívány v oblasti marketingu.

Motorové testy pro výkonové specifikace
Pro bližší představu si uveďme testy, kterými olej musí projít, aby výrobce mohl na obal oleje napsat např. ACEA A3/B3. Jedná se, kromě mnoha laboratorních zkoušek, celkem o sedm motorových testů, při nichž se hodnotí tvorba vysokoteplotních úsad a váznutí pístních kroužků, tvorba nízkoteplotních kalů, opotřebení ventilového rozvodu, tvorba tmavých kalů na vnitřních stěnách motoru atd. Každý test se provádí na jiném motoru a za jiných podmínek. Pro získání specifikací VW je potřeba absolvovat zase jiné motorové testy. Po proběhnutí motorového testu se hodnotí čistota motoru po jeho rozebrání, zjišťuje se hmotnost důležitých dílů motoru před a po testu pro zjištění opotřebení (otěru) a při některých testech se hodnotí také viskozitní vlastnosti oleje. Zde se nejedná o stokorunové ani tisícikorunové záležitosti spojené s laboratorními testy. Jedná se o miliony za jediný olej. Nedovedu si představit, že by někdo někomu zadal takový srovnávací test několika motorových olejů. Přesto, abychom byli úplně v obraze, srovnání kvality olejů existuje. Výsledky všech testů pro všechny schválené motorové oleje má pochopitelně ta instituce, která testy provádí, ale ta příslušné výsledky sdělí pouze zadavateli, tedy většinou výrobci oleje a ten je pochopitelně nezveřejňuje a chrání před konkurenčními firmami.

Nejlepší motorový olej
Za této situace je tedy zřejmé, že rozhodnout, který motorový olej je nejlepší, nelze. Může nám být sympatický barevný obal oleje, může nám být sympatické jméno či logo výrobce, ale to je tak všechno. Nezbývá nám tedy nic jiného, než spolehnout se na údaje na obalu motorového oleje. A jestliže se rozhodujeme např. mezi třemi nebo více motorovými oleji, které všechny mají specifikaci např. ACEA A3/B3 a VW 502.00/505.00, pak musíme vzít na vědomí, že všechny jsou stejně kvalitní. Všechny tyto oleje prošly výše zmíněnými motorovými testy, všechny splnily podmínky testů a motor zůstal po jejich použití alespoň tak čistý a neopotřebený, jak požadují předpisy testu.

Ing. Jaroslav Černý, CSc.
Ústav technologie ropy a petrochemie, VŠCHT Praha
jaroslav.cerny@vscht.cz
EX:E36 318-320i,E46 320d,E60 530d mpaket komplet...teď Mustang 5.0 GT...k tomu na "zimu" X3 3.0i
m.deejay

#98 Příspěvek od m.deejay »

...a kdo si chce něco přečíst o olejích více a od skutečných odborníků, tak viz níže odkaz :

http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... _komentare
EX:E36 318-320i,E46 320d,E60 530d mpaket komplet...teď Mustang 5.0 GT...k tomu na "zimu" X3 3.0i
Don

#99 Příspěvek od Don »

celou dobu tady v diskuzich o olejich tvrdim, ze pokud olej splnuje specifikace, je jedno co tam naleju. pro ty co si potrebuji nad cenou oleje poradne vypindit honika tu mame oleje za 600kc/litr :)
...Jeep Cherokee 3.0D | E39 523iAT | E66 745Li | E53 X5 4.4iA | E39 528iAT LPG | RR Vogue L322 4.2 Supercharged
m.deejay

#100 Příspěvek od m.deejay »

Don píše:celou dobu tady v diskuzich o olejich tvrdim, ze pokud olej splnuje specifikace, je jedno co tam naleju. pro ty co si potrebuji nad cenou oleje poradne vypindit honika tu mame oleje za 600kc/litr :)

...asi tak... :D
Odpovědět