jsem tu zpátky po delší době pro radu. Chci si v dohledné době kupovat nástupce mojí staré e39 525tds, kterou jsem prodal předloni (rodinné důvody a stavba domu mě dost vyždímaly jak finančně tak i časově, takže jsem sem moc nechodil a taky mi vypršelo členství). O modelu už mám jasno - bude to e60 s m-packetem, ale s motorem pořád váhám.
O 530d a 535d je tady toho napsáno mraky, takže výhody vs. nevýhody dá se říct znám. Charakter dieselového motoru od BMW mi celkem vyhovuje, ale nemám zas takový nájezd (cca 20 000km/rok). Takže jsem začal přemýšlet o benzínové variantě. Po 525tds jsem skoro rok jezdil s AUDI A8 4.2 quattro automat 5-kvalt (220kW) ale moc mě to nenadchlo. Hlavně zastaralý automat ten motor úplně zazdil. Takže benzín bych chtěl v manuálu. 530i je podle mě dobrá volba, ale zase si říkám, že ta spotřeba oproti osmiválcům neni zas o tolik nižší a i 220kW v AUDI mi nepřišlo jako nějaký zázrak, takže se dostávám k mojí hlavní otázce do debaty, proč nekoupit 540i, 545i nebo nejlépe 550i manuál. A další věc je, že bych chtěl auto s osmiválcem provozovat na LPG.
Prosím o Vaše rady a názory. Auto by mělo sloužit spíše k delším cestám, do města mám ještě moto BMW F650GS, nebo služební auto. Jde mi o to jestli jsou osmiválce stejně spolehlivé jako 530i, jestli tam není nějaký významný rozdíl v nákladech na údržbu atd. Děkuji za všechny příspěvky

P.S: Funkci hledat znám, o 530d nebo 535d psát zkušenosti moc nemusíte, ty jsem si našel. Ale o 550i tu toho moc není. Klidně ale napište např.:,,já bych vzal radši 535d než 550i, protože... ,, apodobně o tohle a o zkušenosti s osmiválcem mi jde především. (Hlasování je i pro ty co mají názor, ale nemají chuť nebo čas ho psát)