Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

ventilátor

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
kojakE39

#1 Příspěvek od kojakE39 »

Zdravím, prosím o radu. Mám E30 525d tour 02. Zničeho nic přestal fungovat ventilátor klimatizace. Řešilo se to už tady několikrát a většinou byl problém v již tolik diskutovaném ježkovi. Ale všichni měli potíže, že si makal jak se mu zachtělo, někomu i vybíjel baterku. Mě to makalo naprosto v pořádku tak jak má. Do teď vůbec žádný problém, najednou nic. Na auto, na max manuálně, na ofuk okna. Vůbec nic. Vše svítí a maká tak jak má, alektronika je slyšet jak se přenastavuje, ale ventilátor ani nehlesne. Pojistky jsou OK, tak nevím jestli najednou odešel motor ventilátoru, nebo je to ten ježek. Moc dík za radu
ACDC

#2 Příspěvek od ACDC »

Ježek jde docela dobře vyndat, a zkusit proklemovat přívod do ventilátoru napřímo. Ale chce to WDS nebo hledat s měřákem, pokud umíš trochu elektro. (já to měl propojené přes vypínač a jezdil tak, než jsem sehnal jiný).
kojakE39

#3 Příspěvek od kojakE39 »

moc dík, měřák nemám, musím si půjčit. Náhodou si nepamatuješ, které kabely jsi proklemoval. Teď jsem na něj koukal, ale nemůžu najít kde je uchycen. Konektor mám odpojen, ale nevidím tam, kde je přesně přichycen sám ježek. Špatný přístup. A ještě jedna věc, všichni uváděli, že mají starý typ ježka, celokovový. Já když na něj koukám, tak je vplastu :o
Frosty

#4 Příspěvek od Frosty »

Mně "ježek" vydechl a větrák taky nedělal vůbec nic. Na E39 je to naprosto běžná závada. :P
ACDC

#5 Příspěvek od ACDC »

Ježek vyndáš, na to přijdeš. Přivod je stálé + z pojistky F78, tu zkontroluj jako první (+ 12V), dále kostra (hnědý) a slabý vodič řízení otáček, ten tě při zkoušení motoru nezajímá. Do motoru vedou dva vodiče. ty připojíš na napájení ( kostru a +). Polaritu (barvy) není ve wds, ale - do motoru bude kostra něco s hnědým. Když je přehodíš, poběží ventilátor obráceně, to hned poznáš.Myslím, že + pól je na ježku propojen. Dělá se to blbě, krátké dráty jako ve všech bmw.
kojakE39

#6 Příspěvek od kojakE39 »

dnes jsem se k tomu už nedostal, ale chtěl jsem se ještě zeptat na pojistku F78. já jsem sice omylem původně napsal E30, ale myslel jsem E39 :D což jsi jistě pochopil. pojistky jsem prověřil všechny, která má být F78 přesně nevím. mám dojem že ventilátor klimatizace měl být na pozici 28, nebo 27. teď přesně nevím. zítra to zkusím proklemovat a výsledek napíšu
ACDC

#7 Příspěvek od ACDC »

Omlouvám se, je to F76, je u řídící jednotky motoru, to je vpravo pod krytem v motor. prostoru (tj vlevo, pokud se díváš zpředu na motor). Může taky záležet na motorizaci a roku výroby.
kojakE39

#8 Příspěvek od kojakE39 »

takže po týdnu jsem měl konečně čas kouknout na tu pojistku i ježka. výsledek je, pojistka v pořádku, ježka jsem proměřil zkoušečkou s žárovkou a věci se mají následovně. mě do něj vedou 4 kabely, přičemž hnědý kostara a ostatní (žlutozelený, červeno zelený a černozelený) jsou +. tak nevím jak to má být správně, ale toto jsem naměřil na konektoru nasazeném na ježkovi. takto je to i u mne

http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=143393

tak nevím co propojit :( jinak jsem byl dnes na diagnostice a ta mimo jiné závady vypsala i regulátor otáček ventilátoru. :?: tak prosím jak propojit ten konektor, abych s tím mohl zatím jezdit. našel jsem ještě nějaké schéma zapojení, ale je tam 5 kabelů

http://www.bmwklub.sk/bmw5/e39-530d-vyb ... 80-15.html
ACDC

#9 Příspěvek od ACDC »

Plus je tam proto, že ježek nesepne - reguluje proti kostře. Spojíš hnědý s černý a zelený/... s rudozelený. Tj. dva silné přívodní s dvěma silnými do motoru... Ale plus je stálé, takže po zaparkování musíš rozpojit
Brátn Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Brátn Moderátor »

a nebo si toho ježka kup, je to tak klasická věc, že to má každý BMW servis skladem a prohodit ho, když to máš otevřený mi tvralo v dešti na parkovišti ve tmě a ještě celý opatlaný od silikonu od Dargona po opravě 2 minuty
E36 325i Convertible | E39 528i LPG pracant | E61 545i LPG dailycar | E86 Z4 3.0si #0Z4C0UPE | K1100LT Cafe Brat Racer #builtnotbought

Obrázek Obrázek
kojakE39

#11 Příspěvek od kojakE39 »

tak dnes jsem byl ještě jednou na diagnostice. chtěl jsem vidět co se objeví znovu za závady, nechal jsem si to včera vymazat. a kupodivu se objevila jen závada na žhavení, což souhlasí. žhavení blbne, ale ježek nic. tváří se že je ok, při tom to nefouká :( nicéně jsem to překlemoval jak jsi radil a výsledek je že fouká :lol: tak nevím jestli je to ježek, nebo ten tenký modročervený kabel z ovládáná klimatizace, ketrý jsem taky objevil :wink: zkoušel jsem ho měřit žárovkovou zkoušečkou, ale na nic jsem nepřišel. nevím jestli ním má procházet nějaký proud, či posílá pouze nějaké impulsy. ještě si zkusím půjčit digitální voltmetr a proměřit jej. jinak nový ježek je objednán. moc dík
kojakE39

#12 Příspěvek od kojakE39 »

chci vám všem poděkovat za pomoc. jezdil jsem nějakou dobu s vypínačem, a teď už mám ježka vyměněného a ventilátor maká jak má jen pár dodatků ten starý je úplně stejný jako ten nový, plastové od valea, takže soudruzi to u toho novějšího zase tak moc dobře nevychytali :lol: a machra co umí ježka vyndat na parkovišti do 5 minut bych taky chtěl vidět. buď to musí být člověk s do prdele šikovnou rukou, nebo kecá. já jsem jej mordoval ven cca. půl hodiny a přitom jsem musel klečet vedle auta na zemi a válet se po podlaze u spolujezdce. na parkovišti bych toto určitě nezmák :P nebo že bych byl já takovej dřevák :roll: ještě jednou dííík
milo
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od milo »

ja jezka kupoval v ACI na P9 a menil jsem to tam hned pred prodejnou 8) ale je pravda, ze jsem v tom mel uz celkem cvik :twisted:
kojakE39

#14 Příspěvek od kojakE39 »

tak to bude chyba u mě :? je fakt, že teď u bych to asi taky zmáknul rychleji, když vím jak dostat ježka z klece :lol: ještě jednou dík
Brátn Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Brátn Moderátor »

na poprvý to byla taky dřina, hlavně když nevíš, kde vlastně je a jak ho dostat ven, dneska tahám ježka přesně 2 minuty a ani se nedívám kam šahám, je to o cviku
E36 325i Convertible | E39 528i LPG pracant | E61 545i LPG dailycar | E86 Z4 3.0si #0Z4C0UPE | K1100LT Cafe Brat Racer #builtnotbought

Obrázek Obrázek
kojakE39

#16 Příspěvek od kojakE39 »

Zdravím všechny fandy :wink: potřebuji znovu utevřít téma ježek, nevím zdali je to takový obrovský problém, nebo mám zradu hledat jinde. Opět odešel :cry: a to po cca 1/2 roce! Prosím nevíte někdo proč odcházejí? Nemůže tam být něco špatně, co jej vždy odepíše? (třeba nějaké přepětí, či něco podobného) Nechce se mě kupovat 2x ročně ježka. Moc dík
Foster
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Foster »

No, mě po půlroce odešel taky. :(

Taky jsem z toho rozladěnej... možná horší serie, nebo nevím.
Odpovědět