mam 8 let starou E39 525i a posledni mesic se po nastartovani zacalo z motoru ozyvat prerusovane piskani. Je to jen pokud je motor naprosto chladny a bezi na volnobeh. Jak pridam plyn nad 1500ot, tak to nedela. Nedela to ani po zahrati motoru na trochu normalni teplotu. Pokud se teplota dostane na normal (5-10km cesty), tak uz piskani nepozoruju vubec zadne. Je to opravdu jen tesne po chladnem startu. Co jsem to zkoumal trochu bliz, tak je to z predni/spodni oblasti motoru.
Auto ma nejakych 122 tisic km, coz mi u BMW prijde na vymenu remene/kladek pomerne malo. Nicmene, rad bych vedel, jake jsou alternativy, abych neplatil 30 tisic. Diky
měl jsem naprosto ty samé problémy s pískáním,první co jsem zkusil bylo lehounce máznout klíňák,dával jsem nový tak jsem myslel,že by to mohlo být tím,ale nebylo.Dělala to napínací kladka klíňáku co jde ke kompresoru klimy.Ta je právě v nejpodnější části motoru,teda alespoň u mne-530D
Diky za odpoved. Da se vymenit jen zminovana kladka a zbytek rozvodu nechat puvodni? Pripadne, kolik te stala vymena klinaku a kladky? Abych se nenechal natahnout. Diky.
Jeste bych se rad zeptal, jak nebezpecne by bylo chvili jezdit s takto piskajici kladkou? Zatim to vypada, ze driv jak za 14 dni se do servisu nedostanu. Na klinak sme se divali pred 2ma mesicema a byl v poradku.
ta spodní kladka co jde ke klimakompresoru se nechá vyměnit samostatně,nechá se sehnat za 850Kč(INA).Řemeny dle značky taky max.800kč oba.Jezdit s tím by nemělo vadit,dle mého,ale nechat včas vyměnit.
Zkus z toho kompresoru shodit řemen nebo popřípadě pouze odlehčit kladku,když bude pískání pokračovat problém je někde jinde.
Kladek a kokotinek co můžou popískávat je tam poměrně dost,teda alespoň u 530d.
Ještě radši doplním to,aby jsi se mojí info neřídil doslova.Máme rozdílné motory,nevím jak je rozvod řešen u 525i.Ale ty kladky vyzkoušej v každým případě ať jsou kde jsou.
Nuze, po tezkych strapacich a hledani priciny se piskani vyresilo.
Nejprve jsme vymenili klinak a kladky, coz mi subjektivne prislo, ze start motoru utisilo, ale mirne piskani a obcasne vypisknuti se objevovalo stale. Po dalsich asi 3 dnech hledani jsme zjistili, ze pricinou byl vzduchovy ventil, ktery pri chladnem motoru nasava mnohem vic vzduchu a proto pri necistotach mohl obcas az vypisknout. Cele vedeni vzduchu, vcetne ventilu se procistilo a motor startuje nejen bez piskani, ale i s mnohem stabilnejsim chodem. Jen to trvalo trochu dyl, nez bych byval cekal