Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Trase mi auto - volant
ak myslíš silentbloky v ramenách, menil som ich nedávno spolu aj zo spojovačkami a tyčkami stabilizátora.Mne toteda pomohlo, ak keď som mal trošku iný problém.Mne sa rozkmitali kolesá pri brzdení aj pri malej rýchlosti trebárs pri dobrzdovaní na križovatke, ale len ak boli na ceste nejaké nerovnosti.Niekedy to bol riadny buchot.Po výmene mi to ešte neurobilo.A ešte jednej veci som sa zbavil.Pred výmenou sa auto niekedy akoby rozvlnilo, keď som prechádzal zákrutou vo väčšej rýchlosti a v zákrute bol nejaký hupák.Teraz som to zatiaľ nepostrehol.Dúfam, že to chvíľu zase vydrží.Neskôr chcem ešte vymeniť ramená komplet a gumy na stabil. a potom by predná náprava mala byť OK.Len ma napadá, čo zadná náprava o tej sa až tak nepíše.Treba aj tam niečo meniť ? Čo tam najčastejšie odchádza ? A ako sa prejavuje ak je niečo vybité na zadnej náprave ? To len aby som vedel na čo sa mám pripraviť.Mám E39 530D r.2002 manuál.
DirtyHarry píše:To Machy:
zkusil bych vylučovací metodu,nasadil jiný kola a projel to. Když to zmizí,je problém v nich. Pak prohodit předek-zadek. Moc odborná rada to není,ale snížíš aspoň okruh hledání. Na stojícím autě většinou nepoznáš nic. Ještě mě napadly př. tlumiče,když jsou chycený a změníš obutí,začnou se projevovat.
Tak to bude asi muj problem, kdyz sem ho koupil tak tam byly letni kola a nic se nedelo, prezul sem na zimu a totalka pri brzdeni od 130-90 a ted mi mechanik rekl ze je pravy predni tlumic v haji tak pristi tyden de na vymenu a doufam ze uz prezuju na letni!!Tak pak dam vedet jestli ten tlumic pomohl

dnes mi jeden typek tvrdil, ze to moze robit vraj aj ABS a ze vraj treba vyresetovat RJ ABS. Tvrdil ze to vie od nejakeho pracovnika z BMW a ze sa to ani neda spravit cez DIS, ale len cez nejaky pristroj BOSCH. Nikdy som nic take nepocul... Dalsi mechanik mi tvrdi, ze to je blbost, ze vraj nijaky reset jednotky sa nerobi... Jedno je vsak iste, posledne dni mi auto zacalo vpredu trosku hucat (ked som nalozil letne kola), ale nepamatam si aby to tak hucalo poslednu sezonu ked som ich mal. Mal som podozrenie na loziska, ale vraj to niesu loziska, ale ked sme dali dolu kola a tocim z diskom, tak vnutri je pocut ze tam nieco ako keby suchalo.... Ten mechanik ked bude dnes menit tie silentbloky, mal by do toho kuknut co to je. Ma napadlo, zi nieco nie je fakt so senzormi ABS a ci potom ABS nerobi nejaku habaduru ktora vyustuje do toho trasenia. Ale ked to pripojim na DIS, tak mi nepise ziadne chyby v ABS.... Moze tam byt spatne osadeny ABS senzor alebo nieco take??? Nevieto o tom niekto nieco?
Tak problem s trasenim volantu je vyrieseny. Po vymene tych silentblokov trasenie volantu uplne prestalo. Je citit este uplne jemne trasenie autom (len pri urcitej rychlosti a brzdeni), ale to fakt velmi velmi slabe, ale to pochadza od zadnych diskov, lebo tie su uz na hrane a dosky tak isto, takze coskoro vymena. ALe volant stoji rovno a to je hlavne.
Bola to presne tato cast:
http://img150.imageshack.us/img150/8692/e39.jpg
Samozrejme som nemenil cele ramena, len silentbloky. Tie sa tam musia nalisovat nejkou masinou co maju v BMW. Robil mi to nemec, vcera vecer to odmontoval, rano vzal ramena do roboty, prelisoval tie veci a dnes vecer to nahodil a bol som pre auto.
Ako sa ukazalo, tie stare silentbloky boli popraskane/roztrhnute, ale bolo to na obvode tesne pred hranou a nebolo to vobec viditelne pri vizualnej kontrole. Cena 50EUR za diely (origo bmw) a 20eur za pracu.
Bola to presne tato cast:
http://img150.imageshack.us/img150/8692/e39.jpg
Samozrejme som nemenil cele ramena, len silentbloky. Tie sa tam musia nalisovat nejkou masinou co maju v BMW. Robil mi to nemec, vcera vecer to odmontoval, rano vzal ramena do roboty, prelisoval tie veci a dnes vecer to nahodil a bol som pre auto.
Ako sa ukazalo, tie stare silentbloky boli popraskane/roztrhnute, ale bolo to na obvode tesne pred hranou a nebolo to vobec viditelne pri vizualnej kontrole. Cena 50EUR za diely (origo bmw) a 20eur za pracu.
ty vole 20 Eur za prácu..... nabudúce keď budem niečo meniť tak mi dáš kontakt na toho nemca a pôjdem za ním až zo Slovenska a aj tak sa mi to oplatí, lebo ja som dal v AWT Bavaria Rožňavská ul Bratislava za výmenu tých silentblokov 158 Eur + cca 50 Eur za silentbloky.Hanba im.Už tam nikdy nevkročím.A ešte keď som videl na akej "odbornej" úrovni to robia

helldiver, no kua keby som vedel o tych x5kovych, urcite by som ich dal, ale neskor....
dandy, v pohode prid, vybavime... do nemeckej dedinky KARKEN kde sidli to mas z Trnavy puhych 1126km.
Jo a to je este nic, kamosovi nedavno robil na e46ke vymenu zadneho loziska (pricom bolo tak zapecene, ze si zlomil pripravok a nasledne ho musel zvarat a zosilnovat a menit celu polos), menil mu tycky stabilizatora, zadne brzd oblozenia, nejake silentbloky vzadu, opravoval mu konektor airbagu a v neposlednom rade mu menil spojku... a este aj lepil prednu ladvinku ty vole, my ze jaka palka za pracu bude a Ralf ze chce 108eur, z toho 8eur bolo za lepidlo na ladvinku co musel kupit, skoro nas jeblo....
, a to robi v DE v BMW mechanika uz 25rokov.....
dandy, v pohode prid, vybavime... do nemeckej dedinky KARKEN kde sidli to mas z Trnavy puhych 1126km.
Jo a to je este nic, kamosovi nedavno robil na e46ke vymenu zadneho loziska (pricom bolo tak zapecene, ze si zlomil pripravok a nasledne ho musel zvarat a zosilnovat a menit celu polos), menil mu tycky stabilizatora, zadne brzd oblozenia, nejake silentbloky vzadu, opravoval mu konektor airbagu a v neposlednom rade mu menil spojku... a este aj lepil prednu ladvinku ty vole, my ze jaka palka za pracu bude a Ralf ze chce 108eur, z toho 8eur bolo za lepidlo na ladvinku co musel kupit, skoro nas jeblo....

Helldriver: mas s tim nahrazovanim silentblokama z X5 primy zkusenosti? Nenasel sem v katalogu jestli sedej rozmery.
Dle katalogu to na X5 (zde dil c.7) je za cca pulku oproti originalu na e39 (zde dil c.5), trosku mi jen prijde divny, ze to je na X5 lehci nez na e39.
Jeste sem nasel neco levnyho na ebay, ale to bude buhvi jaka kvalita.
Dle katalogu to na X5 (zde dil c.7) je za cca pulku oproti originalu na e39 (zde dil c.5), trosku mi jen prijde divny, ze to je na X5 lehci nez na e39.
Jeste sem nasel neco levnyho na ebay, ale to bude buhvi jaka kvalita.
Řeším stejný problém a po vyzkoušení všeho možného jsem se dostal ke stejným silentblokům jako airbone. Když už jsem nevěděl kudy kam, začal jsem se chytat drobností a zjistil jsem, že silenblok na pravé straně ze který mi třesení přichází je měkčí.
Objednal jsem powerflexy, 1539,- kč pár plus poštovné.
http://speedpro.cz/sportovni-silentblok ... p-893.html
Objednal jsem powerflexy, 1539,- kč pár plus poštovné.
http://speedpro.cz/sportovni-silentblok ... p-893.html
Me to dela taky, kdyz lehce brzdim nebo tahnu plato, tak se to roztrese jako prase. Nedavno jsem menil to podelne prave rameno, ale starsi, nebotz mam na dvore z ceho brat. Ozyvalo se bouchani po prejiti pricne nerovnosti nebo na kostkach a ani na stk mi to nezjistil. byl v prd. cep a ta vule byla citit az jsem to rameno vytahl a dal do sveraku. Silentblock sice nebyl nic moc , ale chtel jsem usetrit
, tak 3 tydny byl klid. V nedeli jsem tahl auto a zacalo to trepat, tak premyslim jestli se zvlnily kotouce, nebo se utrhl ten sil... ?

Pripadne sa mohla prejavit ina slabost podvozku (napr silentbloky priecnych ramien). Z mojej skusenosti, na dvojcapovych McPhersonoch (E32, E34, E39 atd...) sa neoplati menit diely po jednom, ked chce mat clovek klud tak treba komplet spravit napravu a dat vsetky nove ramena (ano ramena, nech su nove aj capy uz), tycky stabika, tycky riadenia, potom ist na geometriu, vyvazit poriadne kola a clovek ma zas na dlhy cas pokoj a krasny pocit ze auto jazdi ako nove:)).
To Airbone:
S tím ABS to není až tak úplná blbost, ale týká se to aut, která mají DSC a EDC. Nesouvisí to s ABS, ale s čidlem snímání polohy volantu. Při výměně předních příčných ramen a nebo tyčí řízení může dojít k rozhození geometrie a může dojít k tomu, že při přímé jízdě je volat mírně pootočený na některou stranu. Řídící jednotky DSC a EDC si tuto polohu volantu přeberou jako že auto mírně zatáčí i když jede rovně. Při pomalé jízdě se nic neděje, ale při vyšších rychlostech začne DSC bránit smyku a EDC mění tuhost tlumičů jako při průjezdu zatáčkou. Auto se i při normálním režimu EDC chová jako při zapnutí S EDC. Mně se podařilo při výměně ramen a axiálního táhla s klouby geometrii takhle rozhodit a auto se chová docela zajímavě. Nějak se s tím nemůže vyrovnat Servotronic, který mění progresi řízení, jako bych trvale jel ostrou zatáčkou. Podle TIS je potřeba provést test na jakémsi zařízení, kterým se srovnají osy obou náprav a nastaví se čidlo polohy volantu. Za týden bych na to měl jít, tak uvidím, co s autem vyvedou. Zajímavé bude, kolik AW mně naúčtují.
S tím ABS to není až tak úplná blbost, ale týká se to aut, která mají DSC a EDC. Nesouvisí to s ABS, ale s čidlem snímání polohy volantu. Při výměně předních příčných ramen a nebo tyčí řízení může dojít k rozhození geometrie a může dojít k tomu, že při přímé jízdě je volat mírně pootočený na některou stranu. Řídící jednotky DSC a EDC si tuto polohu volantu přeberou jako že auto mírně zatáčí i když jede rovně. Při pomalé jízdě se nic neděje, ale při vyšších rychlostech začne DSC bránit smyku a EDC mění tuhost tlumičů jako při průjezdu zatáčkou. Auto se i při normálním režimu EDC chová jako při zapnutí S EDC. Mně se podařilo při výměně ramen a axiálního táhla s klouby geometrii takhle rozhodit a auto se chová docela zajímavě. Nějak se s tím nemůže vyrovnat Servotronic, který mění progresi řízení, jako bych trvale jel ostrou zatáčkou. Podle TIS je potřeba provést test na jakémsi zařízení, kterým se srovnají osy obou náprav a nastaví se čidlo polohy volantu. Za týden bych na to měl jít, tak uvidím, co s autem vyvedou. Zajímavé bude, kolik AW mně naúčtují.