Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

523i - pořád to chlazení...

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
dafson

#21 Příspěvek od dafson »

Taky potvrzuju ze termostaty delaji na 97stupnu delali mi taky hlavu a presne jako ty mi to ten motorar tikal takze to asi bude pravda...
Cepa

#22 Příspěvek od Cepa »

Dnes jsem sledoval teplotu pres servisni menu.
Venkovni teplota mezi 20-22°C, termostat po vymene pred 2 mesici a otevira pri 92°C. Vyrobce nevim, origo BMW to neni a šméčko taky ne. Zlata stredni jiz drive odzkouusena cesta.
U moji 528i (r.v. 1998) s motorem M52B28 je to takto:

Studeny start, teplota motoru 25°C.
Behem cca 5 min provozni teplota - auto vytahnu z garaze, zamknu garaz :-), jizda do kopce, tocim do 2tis a max. asi pul plynu.

Pri 75°C byla rucicka uz presne na stredu - motor ma provozni teplotu.
Zduraznuji, ze rucicka na budiku teploty se po celou dobu uz ani nehla a byla stale na stredu a pritom teplota v servisnim menu ukazovala nasledujici:
Motor se ze 75°C zahral na 100-102°C a tu si plus minus drzel celou dobu.
Kdyz jsem to hnal do kopce sla na 104-105st. Pohom jsem jel z kopce cca 2-3km, zarazeny kvalt - teplota pod kopcem byla 94 (to bylo minimum, ktereho jsem dnes dosahl - bylo to tam jen chvilku).
Nezapominat na to, ze auto jelo bez vstrikovani paliva a do motoru sel jen vzduch - tzn. motor se tim ochlazoval i zevnitr! Proto to tak spadlo.
Jak motor dostal pod kopcem palivo okamzite to vyskocilo na 96 a postupne to vystouplo na 100-102.

Potom jsem stal a cekal cca 15 min. Nechal jsem motor bezet.
Teplota postupne vystoupala na 105-106°C. To jsem mel uz zapnutou i klimu - tzn., ze pres chladic motoru sel uz ohraty vzduch od chladice klimy.
Visko spojka sepnuta (kdy se zapnula presne nevim, ale 5-7 min to mohlo trvat - prislo mi to docela dlouho) a do toho podle potreby prichlazoval el. vetrak na nejvyssi rachlost.
Jak jsem se rozjel, teplota postupne sla na svych 100-102°C.

mari:
Myslim, ze tyto teploty jsou v norme a ted uz me nechavaji klidnym (ale nebylo tomu tak vzdy).
Vychazim z toho, co mi rekl motorar, ktery dela motory BMW (delal mi tesneni pod hlavou - vcetne zaskrabani bloku a natlakovani hlavy (ne moji) motoru. A z toho co mi rekli ve znackovem servise BMW.
Tesneni a hlava motoru se delala kvuli ventilum - chlazeni bylo pred i po oprave bez uniku a netesnosti - vse ok.

Souhlasim s tebou Mari - lepsi se zeptat a jeste si to overit.
Kdyz mi to rekl motorar, nechtel jsem mu verit a sel si to overit do BMW.
Motor Skodovenek je opravdu jinde (koncept je stary vice jak 50 let). :-)
A mam dojem, ze jen do Favorita byly 3 teplotni verze termostatu. Ale to bych nerozvadel.

Teplota 106°C se mi uz moc nelibila (a na XX sekund mi tam skocilo 107°C). Beru to jako upozorneni a proto jsem se dival na chladic klimy, ma-li zanesene zebra - ano, chteji trochu procistit. Tak casem na to vletim.

mari:
Pokud uz neni optimalni teplota motoru obecne plativalo a myslim, ze stale plati, ze je lepsi, kdyz se motor mirne prehriva nez kdyz je mirne podchlazeny.
Taky nesmime zapomenout na fakt, ze tolerance dnesnich motoru jsou jinde nez pred 20, 30 lety.

Mimo tema:
Jeste si vzpominam, ze kdysi jsem neco cetl k BMW motorum a jejich chlazeni - jde o nove nebo novejsi motory s inteligentnim chlazenim (ve srovnani napr. s M52B28). Tyto motory nemaji termostat a maji el. vodni pumpu, ktera merou sve aktivity prohani chladici kapalinu okruhem.
Za normalni povazujme urcitou teplotu motoru pri bezne jizde auta (vymyslim si treba 95°C)
Pokud auto stoji a motor bezi na volnobeh, tak teplotu o neco zvysi (mirne se pak prehriva) vymyslim si trena 100°C a pokud je motor pod vysokym zatizenim, tak teplotu mirne snizi (mirne jej podchladi od normalu) treba na 90°C.
Dal bych tuto perlicku tady nerozvadel - pripadne v pokecu. A na netu o tom bude vic.
Maslista

#23 Příspěvek od Maslista »

Susi píše:Hele "Masli",
jak tak sháním tu svou vrtuli, narazil jsem dneska na člověka, co rozprodává věci z E39/ 2001, má tam funkční vrtuli (včetně té jednotky) na Tvoje auto. Chce za ni 2.000,- komplet. Myslím, že cena je fajn (mohl bys mít náhradní motor...)
Pokud bys o tom uvažoval, jmenuje se Kovář a tel. je 774 356 341.

p.s.: Není to žádnej můj známej, jen jsem na něj náhodou trefil.. Je z Prahy.

Takže tak
určitě díky za informaci Susi..! ale vzhledemk tomu, že jsem už jednu tu zasr.. jednotku koupil chci to nejprve nechat pořádně diagnostikovat v BMW.. :?
mari

#24 Příspěvek od mari »

Vy bejci :D teď jste zas dali brouka do hlavy mě že máte všichni sto stupňů a víc, to bude asi termostatem protože mě se to přes devadesát nehne kdybych tahal Karosy. Díky Susimu mam v hlavě syndrom měření teploty motoru. :lol: Kudy jezdim tudy měřim.
dafson

#25 Příspěvek od dafson »

Vy bejci me jste dali taky brouka do hlavy......promin ze se opakuju ale me nejde dat test 7 mam druhou hlavu na sve 523i a jeste se mi nepodarilo si zmerit teplotu pres BC asi sem fakt debil no stejne mam auto porad v servisu ale az si ho privezu tak bych to rad zkusil nez uvarim i tuhle novou hlavu...tak chci zatim nastudovat teorii a pak budu testovat-))))))
Susi

#26 Příspěvek od Susi »

:D :D Mari, origo Bmw stojí 850,-, ale měl bych jeden zánovní francouzkej... :wink: :D
A ten syndrom mě mrzí, bohužel se ho taky nemůžu zbavit..

Cepo, díky za vyčerpávající článek k tématu. Je vidět, že jsi ohledně chlazení nastřádal hodně informací... :wink:

Jelikož mi nefunguje el. vrtule, nemůžu udělat takovýhle "zátěžový test", ale myslím, že se vyloženě shodnem. Po zahřátí motoru dokáže teplota během provozu klesnout max. na 94C a pokud pod plynem vyjedu táhlý dálniční kopec, teplotu mám u 100C.
Pokud po jízdě zaparkuju a nechám puštěnou klimu, určitě to ještě trochu vyskočí...

Mým problémem bude spíš visca, která se mi sepne už okolo 97C, což je špatně. Nevim proč, ale začala takhle blbnout poté, co jsem ji vyndal kvůli výměně termostatu.. Nevíte někdo, jestli se dá nějak ovlivnit spínací teplota? Osobně si myslím, že ne...
Susi

#27 Příspěvek od Susi »

Dafsone, až budeš sedět v autě, zavolej mi 731 568 373 a popíšu Ti postup. Je to jednoduchý, teď už to zvládám za 15 sekund. Jako Mari :wink:
dafson

#28 Příspěvek od dafson »

OK dekuju za ochotu ale je zajimave ze test ted nevim cislo ale je to ten ohnostroj jak to testuje budiky a vsechno jak sviti tak ten sem mi podaril udelat jen ta 7cka proste ne.....
Susi

#29 Příspěvek od Susi »

To je proto, že si neodemkneš celé menu. Pak Ti řeknu jak, půjde Ti to 100% :wink:
alpineman
Klubové ID: 1712
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od alpineman »

[quote="Cepa"]Susi mam motor 2.8. Je tam udelane tesneni i s halevou.
Teplota potom dosahovala cca 70 st C. Tak vymena termostatu.
Termostat 92st C - od jakeho vyrobce je nevim - dal to tam muj motorar.
V servisnim menu pristrojovky mivam teplotu 98-102. A je to ok. Pokud je teplota do 105st C je to OK.
Hlava ani tesneni to nebude.[/quote]

...asi mi něco uniklo. Jak se dostanu do servisního menu palubky a na teplotu chladiva??? PLS
Susi

#31 Příspěvek od Susi »

Až budeš sedět v autě, tak mi zavolej na tel. 731 568 373, budu Ti říkat...
:wink:
alpineman
Klubové ID: 1712
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od alpineman »

OK. Teď mám ale auto v dílně. Asi do pátku (ještě P+Z desky, ručka...)
Pokud Ti to nebude vadit, nejprve bych Ti písnul via SZ a pak teprve brnknul. Aby to nebylo nevhod :wink:
Susi

#33 Příspěvek od Susi »

Klidně můžeš napsat, nebo rovnou volat.. :wink:
dafson

#34 Příspěvek od dafson »

Tak se mi dnes konecne podaril udelat test 7 -) po jizde cca 8km ze s tudeneho motoru 4km (zkopce+rovina) a 4km po meste sem mel v cíli pri zastaveni 87stupnu zda se to normal ci ne???
Susi

#35 Příspěvek od Susi »

Normal, ale 8 km je málo na to, abys zjistil koncovou teplotu. Otestuj to při delší jízdě. Mě se teplota s novym termostatem (BMW) během jízdy mimo město pohybuje cca od 94C do 100C.
Odpovědět