toretto píše:dik.. to zni rozumne.. jeste by me zajimalo na jakem principu je onen prenos dat???
Nevim, ale jestli je to stejne, jako u jinych aut, tak tam k zadnemu slozitemu prenosu nedochazi a klic se neprogramuje. Je tam proste cip s kodem, podobny, jaky se picha pod kuzi psum. Ten kod je porad stejny jiz od vyroby cipu. Ve spinaci skrince je civka, ktera za pomoci elektromagneticke indukce precte ten kod a imobilizer jej porovna s udaji, ktere ma v sobe naprogramovane. Pokud udaje souhlasi, imobilizer se deaktivuje a auto nastartuje. A kod z toho-ktereho klice se do imobilizeru dostane tak, ze se im. prepne do uciciho rezimu a v nem si dany kod nacte primo z klice. Tak nejak to pracovalo u me oktavky. U Z3 nevim, tam jsem to nezkoumal, protoze vsechny klice (vcetne nouzoveho) plne fungovaly.
mengi píše:Nevim, ale jestli je to stejne, jako u jinych aut, tak tam k zadnemu slozitemu prenosu nedochazi a klic se neprogramuje. Je tam proste cip s kodem, podobny, jaky se picha pod kuzi psum. Ten kod je porad stejny jiz od vyroby cipu. Ve spinaci skrince je civka, ktera za pomoci elektromagneticke indukce precte ten kod a imobilizer jej porovna s udaji, ktere ma v sobe naprogramovane. Pokud udaje souhlasi, imobilizer se deaktivuje a auto nastartuje. A kod z toho-ktereho klice se do imobilizeru dostane tak, ze se im. prepne do uciciho rezimu a v nem si dany kod nacte primo z klice. Tak nejak to pracovalo u me oktavky. U Z3 nevim, tam jsem to nezkoumal, protoze vsechny klice (vcetne nouzoveho) plne fungovaly.
dik za info..
ted dalsi, z toho vyplyvajici, otazka - jak prepnu imobilizer do "uciciho" modu???
toretto píše:dik.. to zni rozumne.. jeste by me zajimalo na jakem principu je onen prenos dat???
Nevim, ale jestli je to stejne, jako u jinych aut, tak tam k zadnemu slozitemu prenosu nedochazi a klic se neprogramuje. Je tam proste cip s kodem, podobny, jaky se picha pod kuzi psum. Ten kod je porad stejny jiz od vyroby cipu. Ve spinaci skrince je civka, ktera za pomoci elektromagneticke indukce precte ten kod a imobilizer jej porovna s udaji, ktere ma v sobe naprogramovane. Pokud udaje souhlasi, imobilizer se deaktivuje a auto nastartuje. A kod z toho-ktereho klice se do imobilizeru dostane tak, ze se im. prepne do uciciho rezimu a v nem si dany kod nacte primo z klice. Tak nejak to pracovalo u me oktavky. U Z3 nevim, tam jsem to nezkoumal, protoze vsechny klice (vcetne nouzoveho) plne fungovaly.
Samozřejmě, že to není složitý přenos dat, ale jde o kód (jak píšeš), který musí být shodný jak v autě, tak v klíčku. Jinak promiň. Ten čip samozřejmě přeprogramovat lze. Koupil jsem auto s jedním orig klíčkem a dalšíma dvěma sic orig., ale bez dálky. Tudíž jeden s dálkou někde zůstal. Budu řešit zda-li se ztratil nebo ho někdo má doma na věšáku? Zajel jsem do servisu BMW a načetli mi do imobilizeru v autě i do klíčku úplně jiná data. Tudíž pokud má někdo orig. klíč doma na věšáku, tak mi tak maximálně odemkne auto, kde začne řvát alarm...
Pokud budu chtít další dva origo klíče, tak mi je v BMW klidně udělají. V tom klíčku je přepisovatelná pamě?. Tzv. EPROM.. Nevím jak v jiných modelech, ale u mě to šlo hladce..
Maxiczech píše:Dálkou by jsi měl pouze odemknout vůz a zároveň deaktivovat alarm. Při vložení klíče do spínací skříňky si imobilizer tzv. načuchá klíček, resp. čip v něm. Je to bezdrátový přenos dat. Čip v klíčku má naprogramovaná data shodná s imobilizerem. Pokud klíček s čipem nemáš, tak to prostě nanatočíš. Závada, kterou popisuješ vypadá na vadný čip v klíči nebo možná došlo k poruše dat právě v čipu. Nic jiného v tom nehledej.
dik.. to zni rozumne.. jeste by me zajimalo na jakem principu je onen prenos dat??? Oproti me minule E34 (nemela imobilizer) ma tato kolem spinaci skrinky jakysi vystupek po celem obvodu.. nebude to spolu souviset - ctecka?
Maxiczech píše:
Jinak se zase samozřejmě do mě můžeš pustit na "Výbava v sociálce"
myslim, ze jsem se do tebe nepustil, ale jestli ti to tak prislo tak sorry..
Onen detailní přenos dat bych nezkoumal. Stejně je ti to kničemu. Já mám taky jednu malou nejasnost. V klíčku, který mám s dálkou, je doživotní akumulátor, který se automaticky dobíjí, když je ve spínací skřínce. Žádné kontakty, jen normální železný klíček. Taky to nechápu... Možná, že by mi "chytří a zběsilý" mohli poradit, jak to funguje..
Zrejme uplne stejne, jak je napajeny ten cip, ktery ty umis preprogramovat, i kdyz nema vyvody , a to za pomoci el.mag. indukce, t.j. tou civkou, ktera je obtocena kolem klice, kdyz je zasunuty v zamku. Jinak to tvoje 'preprogramovani cipu' probiha tak, ze se proste kod ztracenych klicu z imobilizeru vymaze a nahraji se tam kody aktualnich klicu. Zadny jiny klic pak imobilizer neakceptuje. Ale jak rikam, naznam tvoje BMW, treba to mas jinak.
mengi píše:Zrejme uplne stejne, jak je napajeny ten cip, ktery ty umis preprogramovat, i kdyz nema vyvody , a to za pomoci el.mag. indukce, t.j. tou civkou, ktera je obtocena kolem klice, kdyz je zasunuty v zamku. Jinak to tvoje 'preprogramovani cipu' probiha tak, ze se proste kod ztracenych klicu z imobilizeru vymaze a nahraji se tam kody aktualnich klicu. Zadny jiny klic pak imobilizer neakceptuje. Ale jak rikam, naznam tvoje BMW, treba to mas jinak.
Jo. Přesně tak. Malinko mě opakuješ. Nic jiného jsem taky netvrdil. Taky jsem nepsal, že ten čip umím přeprogramovat já, ale v BMW u Bychla. Jen maličkost. Ten čip nemá vůbec žádné napájení. Zkrátka ho nepotřebuje. Pravě proto, že funguje tak, jak si výše popsal.
1, civka, proud,indukce..., indukce,civka,proud... Faradayuv zakon, fyzika ze zakladni skoly...
2, ty tvrdis, ze se cip v klici programuje, ja tvrdim ze ne. V cem te malinko opakuji
Mad Max píše:Díval ses do CZ manuálu str. 11? Třeba nemáš z nějakého důvodu druhý klíč přihlášený. Proto s ním nenastartuješ.
do manualu jsem samorejme koukal, ale o imobilizeru jsem nic nenasel.. inicializaci dle str. 12 jsem provedl a na obou klicich mi funguje dalka.. jen ten imobilizer
mengi píše:1, civka, proud,indukce..., indukce,civka,proud... Faradayuv zakon, fyzika ze zakladni skoly...
2, ty tvrdis, ze se cip v klici programuje, ja tvrdim ze ne. V cem te malinko opakuji
Ehm.., v tom, že to funguje bezdrátově. Nikde žádné kontakty, ani jiné vodiče. Sorry. NE přenos dat, ale indukce. Taky jsem psal, aby to nepitval, že je mu to úplně na ....., stejně s tím musí do Bawora. O.K. Klíč se neprogramuje, ale vbleje se do čehosi (radši nenazívám, aby nedošlo k další zbytečné diskuzi), ukázáno na http://www.bmwbychl.cz a ... Prostě to tam ty kluci rozchoděj, aby to makalo. Stejně si to doma neudělá, a? to maká jakkoliv. Tak proč to pitvat, že
skautik píše:mengi ma pravdu a maxi ty se pletes klic se neprogramuje, programuje se EWS... proc taky programovat veci dve, ze?
taky bych to videl takhle..
kazdej klic/cip ma svou jedinecnou "signaturu", ta se zapise do EWS a ten ho potom zna a umozni start..
to je to, co jsem si z tohoto tematu vyvodil..
skautik píše:mengi ma pravdu a maxi ty se pletes klic se neprogramuje, programuje se EWS... proc taky programovat veci dve, ze?
kazdej klic/cip ma svou jedinecnou "signaturu", ta se zapise do EWS a ten ho potom zna a umozni start..
Diky, uz jsem si prestaval byt jisty
Opravdu tady nejsem jantar sám. Pořád se tady opakuje do kolečka jedno a to samé. Pozdravit lze taky miliónem způsobů. Ahoj, nazdar, cao, mej se... zní to uplně jinak, ale podstata je stejná..
Hlavně proto, že zabíjíš čas nečím, co si doma sám prostě neuděláš. Pokud to nechápeš, tak ten klíč třeba rozeber a založ nové téma "rozebraný nefunkční klíč"
Maxiczech píše:Opravdu tady nejsem jantar sám. Pořád se tady opakuje do kolečka jedno a to samé. Pozdravit lze taky miliónem způsobů. Ahoj, nazdar, cao, mej se... zní to uplně jinak, ale podstata je stejná..
precti si po sobe cos napsal.. ze se programuje klic - to se mi nezdalo, proto jsem se v tom stoural.. ale ocenuju tvou snahu pomoct - jen nechapu, proc zacinas rejt
Maxiczech píše: Hlavně proto, že zabíjíš čas nečím, co si doma sám prostě neuděláš. Pokud to nechápeš, tak ten klíč třeba rozeber a založ nové téma "rozebraný nefunkční klíč"
Ja myslim, ze cim zabijim svuj cas, je ciste moje zalezitost
a nechapu proc bych mel zakladat nove tema - tohle tema jsem si zalozil ja a take 100% splnilo moje ocekavani..