Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

xenony na e91 r.v.06

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
fandik Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3270

#1 Příspěvek od fandik Člen Klubu »

mám 320d e91 z r.2006 a jsou na ní origo světla a to xenony, tj. že potkávací jsou D1S a dálkové jsou H7. Tady jsem někde četl, že jsou tam tzv.bixenony, kdy se v zatáčkách nebo při zatáčení rozsvítí H7 a přisvicují.
Mě to nic takového nedělá, takže tam asi bixenony nejsou. Ptám se proto, že světlomety už mají asi dost za sebou, skla(plasty) nejdou vyměnit a taky čočky tím každodenním denním svícením už taky nejsou tím, co byly, když byly nové. Nová světla se dají koupit i když stojí ranec, ale nabízejí buď klasiky(obě žárovky H7) nebo bixenony. Jaké tam tedy mám světla nebo je to i otázka nastavení funkce v pal.počítači? Pomozte mi v tom se zorientovat.
mike-ee
Klubové ID: 2481
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od mike-ee »

máš klasické xenonové světla. Některé pak umí to přisvětlování do zatáček, mají natáčecí čočku s motůrkem.

když potáhneš za páčku tak na snížený výkon jedou H7, když ji dáš od sebe a zapneš xenony, tak se rozsvítí naplno H7 a zvednou se ještě xenony.

Bixenon funguje tak, že už tam není žádná žárovka a vše obstarává xenonový světlomet, který je jenom jeden v jednom světle a používá se i pro dálková světla.

mrkni na realoem.com najdi si číslo dílu a objednej.

Pokud nechceš origo tak bude prostě třeba sehnat xenon s H7 pro dálky, pokud tam dáš bixenon, bude to třeba auto naučit, mám ale tušení, že před FL se bixenony nedělaly, takže nvm jestli to půjde...
Daudgen
Klubové ID: 2271
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Daudgen »

Ajajaj pánové, vy vůběc netušíte.

Tákže s největší pravděpodobností máš bixenonové světlomety.

Bixenonový projektor je v podstatě úplně stejný projektor, jako nebixenonový projektor. Jediný rozdíl který tam je je v clonce, která se po přepnutí na dálkové světla odklopí.

S přisvěcováním do zatáček to nemá vůbec nic společného. To se zase nazývá adaptivní světla, kdy je projektor uložen v kleci, která se naklápí do stran podle toho jaká je rychlost a úhel natočení volantu. Vím že E9x umí corner funkci, ale osobně si myslím, že to je úplně k ničemu. Důležité u světel je to kolik světla dokážou dostat na vozovku.

U tvé E90 předfacelift lze světla zrenovovat (výměna vysvícených projektorů). Pokud bys měl zájem můžeš se mi ozvat přes SZ.

Návod na ověření zdali máš bixenon:

Sedni do auta, nastartuj, rozsviť potkávací světla, použí světelnou koukačku: Páčka blinkrů k sobě. v tom okamžiku by se ti měli rozsvítit H7, pokud tam nemáš nějaké kolotočářské modré H7 tak by ti měli svítit žlutě. Pokud rozsvítíš dálkové, měla by se odklopit bixenonová clonka.
mike-ee
Klubové ID: 2481
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od mike-ee »

Nechci se hádat, ale když pustím dálky tak se zapne H7 a zvedne se clona na xenonech. Což podle mně není bixenon, protože hlavní práci obstarává H7 ke které se přidá xenon.

Usuzuji tak, že máme doma X6, která má bixenon a tá H7 nemá, ani když jenom pustíš houkačku tak se hned zvedne clona na xenonenech, prostě vnitřní světlo je tam prakticky na ozdobu, žádná další žárovka. Vše obstarává xenon.

Světelný účinek je někde jinde, samo u x6 lepší...

Takže jestli někdo nazývá to v E90 s H7 bixenon, nebudu mu to brát, ale za mně to co mám na E90 a to co je na x6 jako bixenon, jsou rozdílné světla... Nebo možná jen technologický pokrok, že z toho tu H7 vyhodili...
Daudgen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Daudgen »

Tak znova.

Rozdíl mezi xenonem a bi-xenonem je pouze v té clonce, kde xenon jí má na pevno a bi-xenon má clonku ovládanou solenoidem, která se při přepnutí na dálkové světla odklopí. V ničem jiném. Jestli k tomu svítí nějaká H7 nebo H8 je úplně jedno. Je tam stejně úplně k ničemu. Žádný halogen, který se v autech běžně používá H4,H7,HB3, HB4, H8 nepřesvítí Bi-xenonový projektor, pokud je v pořádku nevysvícený.

Problém u světel E9x je v tom, že je vyrábí firma ZKW, která prostě světla neumí vyrobit tak, aby vydržely svítit dobře více jak dva roky.

K té X6 možná to u ní funguje jinak, zatím jsem to nestudoval, ale myslím si že by tam měla být H8, pokud není, tak musí jak světelnou houkačku tak potkávací a dálkové světlo obstarat projektor. Jako když si představím, že jedu na denní svícení a chci na někoho zablikat, tak to trafo mě bude mít velice rádo.

Nicméně ještě k E9x:

Pro evropu se dodávali buďto halogenové světlomety, bi-xenon nebo BMW dynamic, což jsou adaptivní světla, která se umí natáčet do stran. Přisvicování do zatáček si myslím, že by mělo jít nastavit na diagnostice.
Selix
Klubové ID: 2474

#6 Příspěvek od Selix »

jj, vybavuju si to, v ceniku bylo bud halogen nebo bi-xenon, nic mezi tim.

btw.: projevuje se nejak na svetlometu to opotrebeni vizualne? myslim, jestli to pohledem jde nejak poznat, krome vnejsiho skla od kaminku, pripadne slabeho ucinku v noci
Daudgen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Daudgen »

Pokud je světlo vcelku tak jedině Luxmetrem. Pohledem to lze pouze pokud se světlo rozebere a vyjme se parabola. Na té je poškození okem viditelné.
fandik Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od fandik Člen Klubu »

díky moc za odpovědi, konečně jsem v obraze. Na světelnou houkačku svítí pouze H7 a při zapnutí dálkových světel se nadzvedne asi ta clonka xenonu a do toho ještě dosti žlutě svítí H7. Za těch téměř 7 let a 180 tis.km jsou skla již dost popraskané a poškrábané od kamínků. Proto jsem se rozhodl pro koupi nových světel. Ještě jednou díky.
hansm5

#9 Příspěvek od hansm5 »

fandik píše:díky moc za odpovědi, konečně jsem v obraze. Na světelnou houkačku svítí pouze H7 a při zapnutí dálkových světel se nadzvedne asi ta clonka xenonu a do toho ještě dosti žlutě svítí H7. Za těch téměř 7 let a 180 tis.km jsou skla již dost popraskané a poškrábané od kamínků. Proto jsem se rozhodl pro koupi nových světel. Ještě jednou díky.
az das jiny svetla,nech si nainstalovat denni sviceni-dokud se nerozsviti xenon,tak je vyrazen ostrik svetla,diky nemu totiz odchazi plexi :wink:
fandik Člen Klubu
Člen Klubu

#10 Příspěvek od fandik Člen Klubu »

díky, už jsem nad tím přemýšlel, protože si taky myslím, že ty ostřiky tomu plexi nedělají dobře. S tím denním svícením chci už udělat rázný řez, protože jsem zjistil, že když mi svítí i zadek, je celkem slušně vypálené plexi zadních světel z vnitřní strany, a to jak v těch vnějších tak i vnitřních světlech a to tam jsou pouze originální žárovky, žádné bastly nepoužívám.
Uvažuju nad koupí a instalací denního svícení AHD kit se senzorem do těch vnitřních H7.
hansm5

#11 Příspěvek od hansm5 »

fandik píše:díky, už jsem nad tím přemýšlel, protože si taky myslím, že ty ostřiky tomu plexi nedělají dobře. S tím denním svícením chci už udělat rázný řez, protože jsem zjistil, že když mi svítí i zadek, je celkem slušně vypálené plexi zadních světel z vnitřní strany, a to jak v těch vnějších tak i vnitřních světlech a to tam jsou pouze originální žárovky, žádné bastly nepoužívám.
Uvažuju nad koupí a instalací denního svícení AHD kit se senzorem do těch vnitřních H7.
ja to mam takhle :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=hFOU4PWv2IQ
fandik Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od fandik Člen Klubu »

to je super, tak nějak bych si to představoval.
Daudgen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Daudgen »

haha, to video je fakt hustý :D

to by mě zajímalo nač mu je přepnutí z dálkovejch na tlumený, když má halogeny :D ach jo :D no asi to vypada hustě.

k tématu:

Ty plexi by nebyly v takovém stavu, kdyby někdo používal originální příslušenství BMW, které je levnější než-li to benzínkové, tak by poničené plexi neměl.

Nastavení denního svícení bych řešil přes diagnostiku ne jakousi krabičkou. Nějak nechápu to opotřebení zadních plexi zevnitř, to je nějaké divné, když jsou v zadních světlech diody....
hansm5

#14 Příspěvek od hansm5 »

Daudgen píše:haha, to video je fakt hustý :D

to by mě zajímalo nač mu je přepnutí z dálkovejch na tlumený, když má halogeny :D ach jo :D no asi to vypada hustě.

k tématu:

Ty plexi by nebyly v takovém stavu, kdyby někdo používal originální příslušenství BMW, které je levnější než-li to benzínkové, tak by poničené plexi neměl.

Nastavení denního svícení bych řešil přes diagnostiku ne jakousi krabičkou. Nějak nechápu to opotřebení zadních plexi zevnitř, to je nějaké divné, když jsou v zadních světlech diody....
mozna u face jsou diody,u predface jsou zarovky :D
Lucifer
Klubové ID: 3086

#15 Příspěvek od Lucifer »

Daudgen píše: K té X6 možná to u ní funguje jinak, zatím jsem to nestudoval, ale myslím si že by tam měla být H8, pokud není, tak musí jak světelnou houkačku tak potkávací a dálkové světlo obstarat projektor. Jako když si představím, že jedu na denní svícení a chci na někoho zablikat, tak to trafo mě bude mít velice rádo.
Má to např e60/1 pofl kde je jenom bixenon a jedna žárovka pro AE, houkačku obstarává xenon
Odpovědět