Kamarád si koupil před rokem novou autobaterii : BMW AGM-battery 90AH
asi v týdnu neměl co dělat a dolil jí lehce destilkou....
Co si o tom myslíte? vydrží? bude v pohodě?
já sem se všude dočetl, že není potřeba dolévat, protože funguje jako nasáklé články s tlakovým únikem přez víčka.... ale nikde sem se nedočet že když se doleje umře... a přeci jen, v BMW bývají AGM baterie častěji poradíte někdo?
Nevím, ale dolejvat AGM mi přijde ukrutná píčovina. Nehledě na to, že drtivá většina baterií dnes je bezudržbová. Co jsem tak pochopil, tak AGM je něco jiného než klasická s olovem a nejsem si jistý, jestli do AGM vůbec patří destilka. Měl by tam být gel, ale nevím z čeho přesně. Na internetu jsem ale četl, že dolití ji zkurví...
AKTUALIZACE VŠECH MAPOVÝCH PODKLADŮ (MKx/CCC/CIC/CIC-HIGH), FSC KÓDY VČETNĚ LIFETIME A ROZUZMNÉ CENY
E65 730d
E61 530xd - stolen
E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex
Jak se mu podařilo dolít hermeticky uzavřenej akumulátor?
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
AGM nemá s gelovými bateriemi nic společného, vychází z principu běžné konvenční zaplavené baterie, avšak s tím zásadním rozdílem, že elektrolyt není v článku ve volném tekutém skupenství, nýbrž je v celém objemu zasáknutý do sklolaminátových mikrovláken. Jakékoliv ,,dolévání" je nežádoucí, ani si ho neumím představit. Baterie má pouze přetlakový ventil, aby při přebíjení mohli vznikající plyny, které by se jinak přeměnily opět na kapalinu, uniknout ven z baterie a zabránit tím poškození.
aha, já jsem někde četl, že AGM je gelová. Takže jestli to tak není, tak se omlouvám za matení nepřítele...
AKTUALIZACE VŠECH MAPOVÝCH PODKLADŮ (MKx/CCC/CIC/CIC-HIGH), FSC KÓDY VČETNĚ LIFETIME A ROZUZMNÉ CENY
E65 730d
E61 530xd - stolen
E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex
přesně, já kupoval novou Boschku, asi před 3/4 a špunty tam prostě nejsou. Dnes se už baterie nedolejvaj. I když znám případ, že ji známej navrtal a dolil... Ale on je případ sám pro sebe...
E65 730d
E61 530xd - stolen
E32 730i V8 - ex
E32 735i - ex
E32 730i - ex
Kouzlo u té AGM je , že se při nežádoucím přebíjení voda vypaří do separátoru nad články a při zkondenzování se zpátky stane součástí elektrolytu. Gelovky se používají zejména u motorek, kde to při položení nevyteče
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
no, nahoře jsou špunty překryté nálepkou.... špunty maj hlavičku uspůsobenou jen na utáhnutí... směrové zuby....
každopádně po cca 3dnech provozu se to chová úplně normálně a hlavně pocitově to lépe točí ......? je tvrdší při startu... vůbec se nic nevypne, předtím se rádio při startování vypínalo.
otázka je, co to udělá dám