Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Zimní pneu rok 2003 názor?

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Spike

#1 Příspěvek od Spike »

Zdravím,
zima už je za dvěřma a tak je třeba přezout :)
Ale než se rozhodnu něco koupit, zajímal by mě názor druhých na zimní pneu Pirelli 205/55 R16 sice se vzorkem 7mm, ale rok výroby 2003 :!:
Nevím, zda tak staré pneu už neztrácí zimní vlastnosti a zda by byla tato koupě dobrá.
Díky za reakce
scooter_x

#2 Příspěvek od scooter_x »

8 let stará zimní guma samozřejmě ztratí dost ze svých původních vlastností, konkrétně "ztvrdne", není tak přilnavá. Takže pokud je možnost, raději minimálně 2008.

Na druhou stranu si myslím, že i starší zimní pneu s dobrým vzorkem je v zimě na sněhu lepší, než úplně nová letní. Takže taky záleží, jestli na nich vyjedeš dvakrát za zimu nebo najezdíš 20tkm. A nakonec taky jak moc výhodná to je koupě. V R16kách ty gumy dneska nestojí moc ani nové a nejspíš půjde sehnat i "bazarová" zánovní za slušný peníz.
RuDoSh
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od RuDoSh »

gumy zásadně jen nové.... až to pošleš do škarpy(v lepším případě) tak budeš mít vydělané :-) bazarové pneu = šetření na špatnám místě
Rejchy Moderátor
Moderátor

#4 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

No já koupil auto na zimních michelinech z roku 2002,měli taky kolem 7mm.V létě jsem na nich ještě jezdil a celkem to šlo,ale s mrazem klouzali i na suchém asfaltu.Když šli z auta dolů,tak s zjistilo že byly rozlámané kostry.Dal jsem nové zimáky a paráda.
scooter_x

#5 Příspěvek od scooter_x »

Taky je rozdíl bazarová a bazarová pneu. Když koupíš třeba rok starou sadu s výborným vzorkem, nepoškozenou, může se dát hodně ušetřit. A v tomhle případě bych to neviděl jako šetření na nepravém místě. Byť v 16kách nebude rozdíl mezi novou a takovouhle gumou moc velký.
Já teď sháněl 18ky 235/50 a to pak ty ceny lítaj trochu jinde. Sehnal jsem pneu s 7,8mm, DOT xx10, za třetinu ceny než novou, ušetřil jsem skoro 20 litrů.

Problém je takhle zánovní gumu někde najít, většinou se prodávají těsně před smrtí. To je ale jiný problém.
paveld
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od paveld »

Já poslední 2 zimy odjezdil na asi 6 let starých Kleberech (kupovaný nejetý, ale starý) a neměl jsem nikde problém. Rozhodně proti uplně novým Barumkám a Savám který jsem kupoval předtim to bylo o dost lepší. Nepopírám ale že mít nový Klebery, je to asi o dalších 100% jinde.
Marrtin

#7 Příspěvek od Marrtin »

Jednu zimu jsem mel na 328 stary zimni, byly tvrdy a klouzalo to desne, dalo se s tim vsude driftovat. Na gumach bych urcite nesetril, to je to jediny co te drzi na silnici.
Ticho

#8 Příspěvek od Ticho »

Takhle stary pneu jsou kus plastu, s gumou nemaj nic spolecnyho. Jezdit na nich je dost o hubu, rozhodne doporucuju vyhodit/nekupovat.

Zimni gumy mit ctyri roky a pak vyhodit - nehlede na vzorek. Za rozmlaceni auta, ne-li neceho cennejsiho, to fakt nestoji.
aristoloser

#9 Příspěvek od aristoloser »

díky 7let starým zrovna pirelkám jsem před 4mi lety dostal hodiny v 50ti kilometrový rychlosti,tehdy v e30,kde seděla celá moje rodinka.zatáčka celkem neviná,bylo nad nulou,trochu vlhko.naštěstí to odnesl jenom spoiler.jak já si tehdy nadával,že sem o věku těch gum věděl a chtěl je eště zimu dojezdit... :oops: od tý doby na zadek jedině nový ,hlavně neztvrdlý gumy a je klid....
paveld
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od paveld »

Tím jsem určitě nechtěl obhajovat starý ztvrdlý zimáky. Spíš jsem tim chtěl říct, že po letech nemusí být vždy na odpis - ty co jsem koupil měli na sobě opravdu rok výroby několik let zpět (nevim teď už přesně jak moc to bylo, cca těch 6 let) a tvrdý nebyly a fungovali dobře. Možná záleží na tom co se s nima těch 6 let dělo a jak byly skladovaný.
Spike

#11 Příspěvek od Spike »

Diky vsem za nazor a zkusenosti. Ja sam jsem sice odjezdil celou zimu na letnich 245/40 a 225/40 a bez problemu, ale ztvrdla pneu neni nic dobreho, takze nebudu pokouset stesti a radeji pujdu do novych zimaku:)
Odpovědět