Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Demontáž LPG systému - rady...

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
xSAFA
Klubové ID: 1477
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od xSAFA »

Možná by se to hodilo do pokecu o LPG ale příjde mi že tam moc lidí nekouká takže to dávám sem....

Jde o to, že jsem se rozhodl z mého auta (e36 328i) demontovat zařízení LPG Landi Renzo IGS. Důvod je pro mne jednoduchý a to sice ten, že nejsem nějaký vyznavač LPG, auto mám pro radost a né abych šetřil korunky plynem. Prostě chci jezdit jen na benzín a LPG dat do pryč na vždy...

Neví někdo jak je to když chci LPG vymontovat, teď myslím po stránce papírování. Můžu si to udělat sám? Nebo musím mít nějakej štempl od firmy, že LPG bylo odborně demontováno? S čím bych pak zašel na ouřad kde mi z TP vyškrtnou LPG. Nebo si to mohu vymontovat sám, zajet na technickou kde potvrdí že systém v autě už není a teprve na ouřad? Ví to někdo?

Dále mě zajímá jestli může být při demontáži nějaké úskalí? Nádrž, vedení a ty část s jednotkou co je v motoru... To vše mi příjde jako hračka odstranit. Je mi jasné, že budu muset dát jiné sání a poodpojovat všechny dráty co jsou napojeny na systémy motoru. Je tam dále něco co by mě mohlo zaskočit? Ještě se chci zeptat jak vypustit z nádrže případné zbytky plynu? Bývá tam nějaký vypouštěcí ventil?

Chtěl bych si to hlavně udělat sám, protože k autu už nepustím žádného krypla rádoby mechanika co se zrovna špatně vyspal a práce ho nebaví tak to dělá spíše destruktivním způsobem než s rozumem... :mad:

V poslední řadě pokud by někdo o toto LPG měl zájem může mě kontaktovat skrze SZ a já mu napíšu podrobnosti. Zatím to nechci dávat jako inzerát neboť nevím vůbec kdy to půjde ven z auta. LPG je půl roku po revizi kde bylo seřízeno + vyměněny nějaké drobnosti. Nádrž je místo rezervy ale bohužel jí 2010 končí životnost... Díval jsem se že nová stojí do 4000kč. Já už ji kupovat nehodlám, to to raději fakt vymontuju. Používám to jen na delší trasy a myslím, že u někoho jiného by to mělo určitě jlepší využití. K LPG je všechna dokumentace vč. návodu na montáž.
T613
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od T613 »

Resil jsem to taky u jednoho auta, a oficialne pokud se toho chces zbavit tak musis zajet do (jakekoliv) firmy co montuje LPG a ma k tomu opravneni. Tam si to nechat "odborne" demontovat a na zaklade toho dostanes protokol ze LPG zarizeni bylo odstraneno, s timto protokolem jdes na magistrat kde pozadas o zmenu v TP a to vyskrtnuti LPG zarizeni, stoji to snad 50kc nebo +/-. Ta demontaz taky neco stoji.

Neoficialne si to muzes demontovat sam, ale musis pocitat s tim ze v malem TP mas porad zapsane LPG zarizeni = musis mit auto oznacene kulatou zlutou nalepkou = nemuzes parkovat v podzemnich garazich atd a nikoho nezajima (nevi) ze to tam nemas fyzicky, na STK s tim bude taky problem.
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od xSAFA »

Chtěl bych to mít ofiko čisté... Hmmm tak to jsi mě nepotěšil představa, že se v tom bude hrabat zase nějakej LPG kurvílek tak mě bere děs... Navíc bych chtěl ten systém pak prodat takže by někde v papírech měla být poznávka že byl systém s vozidla toho a toho demontován ne?
Legend1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Legend1 »

Mám s tím taky zkušenost. LPG jsem si kompletně vymontoval sám, potom zajel do LPG servisu, kde montujou LPG a nechal si udělat odbornou demontáž jen papírově za cenu běžnou (asi 300). Potom stačí zajít na magistrát a tam udělají nový malý techničák za 50, kde už nebude jako palivo "BA 95 + LPG". Možná bych měl zájem o nádrž, kolik máš litrů? A do kdy přesně je platnost?
Legend1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Legend1 »

Co se týká demontáže systému, tak tam není žádný větší problém. Akorát uvést do původního stavu elektroinstalaci a vyměnit sání, ve kterém jsou díry se vstřikama apod. Vypouštění plynu z nádrže není třeba řešit, na nádrži je elmg. ventil a navíc ještě manuálně uzavíratelný ventil, tekže LPG zůstane uvnitř po odpojení trubek.
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od xSAFA »

A nevíš jak je to když chci LPG následně případně prodat? Stačí jen aby měl budoucí kupec všechny papíry? A zapisuje se tam někde že bylo z vozidla XXX zdemontováno? Nerad bych pak narazil na problém, že by měl dotyčný problém s legalizací.

To by bylo nejlepší řešení, zavolám teda do servisu lpg a zjistím jestli mi to vystaví.

Do kdy má přsně platnost a kolik je to litrů se podívám a napíšu :oops:
Legend1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Legend1 »

Se zapsáním do jiného auta je to hlavně o domluvě s konkrétním LPG servisem, jestli vůbec budou ochotní namontovat použitý LPG systém je to pro ně horší kšeft, než mít slušný zisk z nového systému. Papírově je to tak, že se podstatné části LPG systému evidují v centrální databázi (nádrž, reduktor, možná ještě něco) na základě VIN auta. Takže když se provede oficiální demontáž, tak potom není problém zapsat systém do jiného auta. Toto už musí provést servis, který to do auta namontuje, ten vystaví novou přílohu k TP a potom už zase stačí zajít na magistrát a nahlásit přestavu LPG k novému autu.
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od xSAFA »

Super, díky za vyčerpávající odpovědi 8)
Legend1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Legend1 »

Ještě připomínám tu LPG nádrž, jestli se můžeš podívat...
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od xSAFA »

Nádrž je teda do 12/2010 ale mám už poměrně hodně zájemců na celý systém tak uvidíme... :wink:

Zítra hodím sem na klub inzerát s veškerým popisem...
Odpovědět