Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

e38 - Ťukání na nápravě - UŽ ZASE

Vše o E23, E32, E38, E65/E66, F01/F02, G11/G12
Zpráva
Autor
caknakis
Klubové ID: 3068

#1 Příspěvek od caknakis »

Vím že se to řešilo milionkrát. Nicméně můj problém asi řešení nemá...už jsem z toho fakt nešťastný.

Ve stručnosti - něco mi ťuká na přední nápravě, jedná se o E38 2001 3.0D. Nedělá to ani tak při vlítnutí do díry, ale když jedu třeba po kostkách, které jsou hodně zvlněné, tak z přední nápravy ozývají ukrutné kovové zvuky. Vyměnil jsem všechno co se dalo jen v rychlosti

Vyměněno v následujícím pořadí
-přední pružiny
-silentblok na motoru
-tyčky stabilizátorů
-horní uložení
-tyč řízení
-všechny tlumiče
-všechny ramena, které se zdály špatné.
-momentálně nové brzdy

Byl jsem s autem na STK, nic nenašli, měl jsem auto na čtyřsloupovém heveru, všechny ramena drží, na dvousloupovém to samé. Geometrie dobrá, auto netáhne, kola jsou rovná. :D

Nějáký nápad?

Jen menší postřeh, začalo to ťukat po návštěve servisu u Bohma, kdy mi měnil přední pružiny. Ale to bych tady dál nerozváděl, rád bych dal auto do kupy a budu vděčný za každý nápad.

Díky Tom
E65DRIVER
Klubové ID: 2754

#2 Příspěvek od E65DRIVER »

jestli máš přední brzdiče 4 pístkový bremba..což většina 730D má..tak bych hledal příčinu tam... Jsou to hrozný srajdy...skoro každý jsou volný.. Zkus sundat kolo a bouchnout do kotouče když nestojíš na brzdě..
caknakis

#3 Příspěvek od caknakis »

Mám dojem, že kamarád, když mi měnil ty brzdy, tak měl sundané kolo a zkoušel tam tahat za všechno možné-nemožné.... Ale vyzkouším. Díky za nápad.
E65DRIVER
Klubové ID: 2754

#4 Příspěvek od E65DRIVER »

je to malá vůle do toho kotouče musíš pořádně mlátit.. ale slyšet to je.. Nemusíš to kolo ani sundavat stáčí když pojedeš a budeš mít nohu na brzdě.. potom by to dělat nemělo.. pokud je to brzdič.. :)
caknakis

#5 Příspěvek od caknakis »

Tak brzdičema to není. :cry: Někdo nějáký jiný nápad?
kralik

#6 Příspěvek od kralik »

Napsal jsi zes menil ramena, ale nenapsal ktera...l ty dve velke cerne tlacne na predni naprave sly ven? Ty se na heveru ani jinak moc nepoznaj, zvlast ty silentbloky co ma na konci. Vakl kola neni, ale mlati to. Ma to mlaceni casto vztah s rozjizdenim a brzdenim...
Hansen
Klubové ID: 1589

#7 Příspěvek od Hansen »

Kovové klepání nápravy často způsobuje vůle v táhlu tlumiče, a to někdy i u nových tlumičů z druhovýroby. Mně klepaly nové Bilsteiny. Když jsem dal dopředu originály Sach Boge, tak klepání zmizelo.
caknakis

#8 Příspěvek od caknakis »

Kralik: Nejsem si jistý, které všechny se dělaly. Prostě jsem nechal vyměnit všechno, co se zdálo jen trošku blbé. Mohl bych Tě poprosit o odkaz na ETK, které to jsou? zeptám se pak, jestli byly dělané.

Tlumiče: mám tam taky neorigo Bilstein, nicméně ťukalo to už před jejich výměnou a tlumiče se měnily více-méně preventivně.

Díky za nápady chlapi
Hansen
Klubové ID: 1589

#9 Příspěvek od Hansen »

U stabilitátoru je dobré vyměnit kromě tyček také pryžová pouzdra. Když jsou vymačkaná, tak umí dělat pěkný bordel.
ignor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ignor »

zapomenute kladivo v motoru? :D
caknakis

#11 Příspěvek od caknakis »

Netuším. Objednal jsem teď ještě pár věcí na podvozek.... pro jistotu i druhý silentblok motoru, tak pak napíšu, jestli se něco změnilo
kralik

#12 Příspěvek od kralik »

caknakis píše:Mohl bych Tě poprosit o odkaz na ETK, které to jsou?
http://bmwfans.info/parts/catalog/E38/S ... _wishbone/
dil c. 5 je to rameno, silentblok je pak c. 6
caknakis

#13 Příspěvek od caknakis »

Děkuji, mrknu na to
caknakis

#14 Příspěvek od caknakis »

Takže vyřešeno pánové. Dělala to převodka řízení. Vyměnila se a je klid.

Tímto ještě jednou děkuji Libovkovi za konečně správnou diagnózu problému! :wink:
caknakis

#15 Příspěvek od caknakis »

Takže pánové...

Převodka vydržela držet hubu přesně dva dny. Dělá mi to teď úplně stejný bordel a randál jako předtím

Nechápu to. Člověk, který mi tu převodku prodal trvdil, že je dobrá a nemám důvod mu nevěřit, protože chvíli byl klid. Existuje něco, co může dobrou převodku zkurvit během dvou dní a cca 400km? Jsou to úplně stejné zvuky jako předtím, všechno ostatní na nápravě je v pořádku

Fakt už mám sto chutí na tohle auto rezignovat a koupit si nějákou jinou značku, protože si připadám jako otrok tohodle vraku.

Mátě někdo nějáký nápad, čím se to může dít? Může na to mít vliv, že mám odpojený servotronicový ventil a řízení tak defacto posiluje pořád naplno?

Díky za každý postřeh
100RM
Klubové ID: 675

#16 Příspěvek od 100RM »

No ja ti neviem no ... kupovat jete podvozkove diely sa asi moc nevyplati ...
7er. True definition of luxury. Yours.
T613
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od T613 »

lol nova prevodka rizeni stoji 35t, nevim kdo by ji kupoval novou na pekac e38 v hodnote 100t

prevodka vydrzi klidne 300tkm, zalezi kde to auto jezdi, takze bys musel mit smulu asi jakoze vyhrajes zitra sportku, ze po 400km se na ni projevi vule ... proste mas problem jinde a vymenil jsi dobrou za dobrou
ignor
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ignor »

kdyz zatacis kolama z jednoho dorazu na druhy, nejlepe v garazi, tak to nevrze? Nemyslim vrzani pneu o zem, ale podezrival bych lozisko tlumice.

Mel jsem 725tds, uz je to tedy nejaky cas, a tam prevodka rizeni nebyla nic moc, ale projevovalo se to "jen" vuli, ale klepanim ne.

Zkousel jsi ve dvou lidech (jeden taha za blatnik auto nahoru, druhy pak tlaci auto dolu) auto rozhoupat tak, aby se klepani ozvalo?

Zkousel jsi se spolujezdem za jizdy zjistit odkud to slysi on a odkud ty jako ridic?
caknakis

#19 Příspěvek od caknakis »

Ložiska tlumičů jsou ok, tlumiče jsem měnil zhruba před půl rokem, tak se to zároveň zkontrolovalo a namazalo.

Kola při stání na místě nevržou. Autem mi dneska ráno houpali dva mechanici, neozvalo se to.

Jezdil jsme po mojí "zkušební cestě" ( vlnitá, děravá cesta..) s dvěma mechanikama, každý měl vystrčenou hlavu z okna a pak se ještě střídali :-) Shodli se, že to dělá stejný randál jak na levo, tak na pravo.

Prostě mi nejde do hlavy, jak to po výměně převodky mohlo přestat a za dva to mám zpátky. V úplně stejné intenzitě a hluku.
davcer

#20 Příspěvek od davcer »

ahoj, nevim presne jak to ma vazby na sebe, ale moje zkusenosti s prevodkou rizeni byli ze na oko dotazena prevodka se zprvu projevovala v poho, pak po najeti nekolik set km zacala zase plavat. Proste to minulej majitel dotahl, vule nebyla a jakmile se to rozjezdilo, zacala se zase srat...Takze bych zase prevodku tak nevylucoval, uplne nej by asi bylo prohodit kus za funkcni kus a pozorovat rozdil, jinak se to asi vyloucit neda... kazdopadne to jsou moje poznatky s prevodkou, ktere jsem zazil. Nikomu to necpu jako navod na reseni.....
Odpovědět