Ahoj,
jsem trochu natvrdlej, tak bych se zeptal. Když mám v E38 MK3, navigaci, TV, a chtěl bych 16:9 MK4 stačí mi jen monitor k tomu aby mi jela telka ?
V tom, co píšeš "mám v E38 Mk3, navigaci, TV" je chyba. Mk3 a navigace nejsou dvě věci, je to jedna.
Zřejmě jsi myslel, že máš v autě monitor 4:3, Mk3 (CD) navigaci, TV modul a chtěl by si monitor 16:9 a Mk4 (DVD) navigaci.
4:3 a 16:9 se vztahují jen k monitoru v palubní desce a udávají jeho poměry stran. Jednotka monitoru obsahuje jenom obrazovku, mechaniku kazety, MD nebo CD a spoustu tlačítek. To je všechno, nic jíného, než zobrazit obrazový signál, něco přehrát a dát vědět, co se stisklo to neumí.
Mk3 a Mk4 je označení navigační jednotky vzadu v kufru. To je ten vlastní mozek. Vytváří obrazový signál všeho, co se na monitoru objevuje (předně teda té navigace, pak zobrazuje funkce palubního počítače, telefonu, větrání/topení, předává zobrazování televizi apod). Všechny jednotky jí poskytují svá data a ona je pak prezentuje na monitoru. Mk3 je starší vydání s CD mechanikou. Mk4 je novější, rychlejší vydání s DVD mechanikou.
Pokud máš TV modul, pak je obrazový signál posílán z navigace do TV modulu a z něj teprve do monitoru. Když v hlavním menu navigace zvolíš "TV", tak navigace předá tvorbu obrazu TV modulu a ten začne zobrazovat televizní signál, pokud máš dobře naladěnou stanici (anebo zrnění, pokud nemáš). Pozor, starší verze TV modulů pro 4:3 monitory neumějí zobrazit obraz (jakýkoli navi nebo TV) na obrazovce 16:9 přes celou obrazovku a nechávají po straně černé pruhy. Výrobce, někde v NDR, tuhle nevýhodu po přeprogramování odstraní.
Tohle všechno zodpovědělo Tvojí otázku. Aby Ti jela telka potřebuješ jenom TV modul. Pokud ho máš, televize bude fungovat a je už jedno, jaký křoví máš kolem (monitor 4:3 neo 16:9, navigace Mk3 nebo Mk4)
Ahoj chci se ti zeptat když mám starou obrazovku né 16:9 ale tu poloviční.A chci jí vymenit za 16:9.? Pujde to vymenit bez nejakeho přepájení apod..?štekry sedí na připojení novější 16:9?? Jde mě jenom o to,jestli me pujde palubní počítat(spotřeba,dojezd,prumerna rychlost apod) na obrazovce a rádio a cd changer navigaci nepotrebuju aby nejak fungovalo.Díky za odpoved a měj se fajn...
Jediné obtíže, se kterými se můžeš po výměně potkat jsou tyhle:
- Obraz bude možná stále 4:3 i na 16:9 monitoru (boční černý pruhy).
-- Stačí přehrát firmware TV modulu na verzi 11 nebo vyšší, tohle problém vyřeší.
- Vždy nebudou fungovat soft tlačítka (INFO) a u E46 verze 16:9 s CD nebo MD mechanikou nebudou ty mechaniky hrát
-- OG radiomodul neumí ovládat soft tlačítka, možnosti jsou dvě, první je nastavit všechno tak, jak to budeš chtít ještě na 4:3 (RDS, Frequency, TMC station, TP) a po výměně to už neřešit, nebo druhá dokoupit radiomodul NG s redukcí do OG kabeláže. Druhá je jediná, která vyřeší ovládání CD/MD mechaniky v E46 16:9 monitoru.
Tohle můžeš bez problémů dát jen do auta, které nemá origo navigaci a tudíž má vyvedený rádiový OG konektor v palubce. Navigace má totiž radiomodul a tedy i konektor radiomodulu v kufru, takže při výměně za tenhle tunning bys ho musel prodlužovacím kabelem dotáhnout dopředu do palubky. Návod začíná slovy "Rozeber půlku auta...".
Mám vyměněný monitor 16:9 za původní 4:3,ale pořád je obraz ořízlý .
Čtu tady,že se dá přehrát firmware a pak by to mělo fungovat.
Umí to někdo já severní moravě(ostravsko)?Je to do e38 po Fl.
firmware si mužeš přehrát sám, ale myslím že to MK2 nezvládne.
najdi si na netu MK2 update FW, pak si vypálíš CD, to tam dáš a naflashuje se to. zkusit to určitě mužeš.
Chtěl bych jenom upozornit, že musíš aktualizovat firmware TV modulu, ne navigace a na to firmwarové CD navigace nepotřebuješ. Pomocí GT1 s programováním nebo s kompem s SSS Ti to někdo udělá.