Mohu se optat, jak kdo máte u své E38 polohování předních světelných projektorů? Já tam tedy nemám nic.. mám pod volantem na levé straně vedle tuším rolovacího tlačítka na intenzitu podsvícení tacho-displaye jen záslepku, takže tlačítko chybí.. ale zaráží mě to, jelikož i běžná auta to mají ve výbavě.. a co se týče předních světelných projektorů, měly by mít servo motory k polohování (směru a velikosti světelných kuželů). díky za info či poučení
člověk by měl mít možnost si individuálně nastavit svícení svého vozu.. a nebo se pletu? originál nastavení BMW může být možná podle nějaké normy, ale když auto příkladně hodně naložím zavazadly a pasažéry, konfigurace se přece změní.. ne?
máš asi auto se Xenonama..To se potom reguluje samo.....Pomocí takovejch kostí ( co jsou na nápravách) snímaji jak je auto nakloněné a podle toho regulují sklon světel... U starších aut to bývá už nefunkční.... Ty tyčky zreznou a upadnou..Takže je dobrá kontrola
No pokiaľ viem ja, xenony (podľa toho, čo píšeš asi máš xenony...) nemajú manuálne nastavovanie výšky / sklonu. Xeneonové projektory sa nastavujú samé po zapnutí podľ zaťaženia auta. Myslím, že žiadne auto s xenonami nemá manuálne nastavovanie sklonu svetiel.
Teda aspoň u E39, E53 (X5) a E90 (new 3-er) žiade také nastavovanie nie je.
no mám.. aháá, takže auto, které má ve výbavě xenony, to tlačítko u volantu má zaslepené, říkám to správně? a u starších modelů E38, kde xenony nejsou, i když jsem zatím žádnou E38 bez xenonů neviděl, tam to tlačítko pro regulaci mají?
OK, díky.. ovšem teď jste mi nasadili brouka do hlavy, a nevím, zda mi to vůbec funguje.. ? dá se to nějak proměřit nebo zkontrolovat? nebo pouze přes servis BMW?
Giorgio píše:OK, díky.. ovšem teď jste mi nasadili brouka do hlavy, a nevím, zda mi to vůbec funguje.. ? dá se to nějak proměřit nebo zkontrolovat? nebo pouze přes servis BMW?
Vemi zjednodušený spôsob kontroly je, že auto postavíš predkom ku stene / garážovej bráne, pri vypnutom zapalovaní zapneš svetlá do polohy I (normálne stretávačky = xenony) a zapneš zapalovanie do polohy II. Xenony sa rozsvietia a ty môžeš vidieť, že svetlá asi pol sekundy "plávajú" hore-dole, kým si nenájdu tú "správnu" polohu. Aspoň u mňa to takto funguje.
Druhý spôsob ako zistíš, že to nemáš OK je, že ti večer všetci oproti blikajú, že oslňuješ
Už sa to tu kdesi riešilo, vraj keď sú tie čidlá sklonu auta zlé, nastavia sa xenony úplne dolu (ako keby auto bolo plne naložené), tým pádom svietia málo dopredu.
Myslím, že regulaci světel nemají taky auta s výškovou regulací -Niveauregelung, kde se auto automaticky vyrovnává. Ať je auto zatíženo, jak chce, stejně si přizvedne zadek a světla by měla svítit stejně. Jako když je prázdný, nebo poloprázdný.
aha, to je taky možnost.. na to jsme zapomněli.. díky.. ale prozkoušet to musím.. už se delší dobu chystám na celkovou velkou technickou prohlídku, kterou si provedu sám..