Prozkoumejte výhody členství v jediném oficiálním českém BMW klubu ZDE a rozšiřte naše řady 😉 - info ZDE

FAQ - E39 skřípání klik (E38, ...)

Návody, fotopostupy na opravy, úpravy, implementace a výměny
Zpráva
Autor
Brátn Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 1860

#1 Příspěvek od Brátn Moderátor »

vyřešil jsem problém skřípání klik u E39:

Potřebné nářadí:
šroubovák
pilník
svěrák
kladívko

Postup:
není nutné sundávat tapec ze dveří, stačí pouze dírou na boku dveří
Obrázek
vytlačit pojistku kliky
Obrázek
je to plíšek který se pro povolení kliky, musí zasunout hlouběji do dveří
POZOR: je tam pojistka, kterou je vidět v pravo, je to kus plíšku který potřebujete vyhnout k tapecu, ideálně pomocí tvrdého drátku, pokud se vám to nepodaří, tak musíte víc zabrat při posouvání celého plechu, aby jste pojistku přetlačili (ohnuli)
Obrázek
tím se uvolní celé tělo vnější kliky
Obrázek
na obrázku je označeno místo, kde klika skřípe, jde o to, že častým pouštěním kliky z výšky se prohne jeden z bočních držáků a klika se pohne na jednu stranu a začne skřípat třením o sebe
druhé místo je logicky na druhé straně
Obrázek

oprava je možná buď odbroušením případné třecí plochy pilníkem, nebo srovnání bočních držáků, pro oba způsoby je nutné kliku rozebrat (jen vyltačit horní závlačku) já sám jsem boční držáky jen trošku srovnal ve svěráku a přibrousil třecí plochy pilníkem, dávejte bacha při rovnání, držáky lze snadno zlomit jsou ze slitiny už se mi takhle zlomila celá klika

zpět stačí kliku posadit na původní místo, zkusit funkčnost a háčkem zatáhnout plíšek zpět, není nutné kliku nějak složitě otevírat atd, jen nasadit, nakonec zašpuntovat otvor ve dveřích a hotovo

tohle je foceno na mé E39, ale podle mě to bude stejné i na E38
E36 325i Convertible | E39 528i LPG CUMEL Gumbalkan | E61 545i LPG dailycar | E86 Z4 3.0si #0Z4C0UPE | K1100LT Cafe Brat Racer #builtnotbought

Obrázek
StepanMatl
Klubové ID: 2455

#2 Příspěvek od StepanMatl »

Díky, super návod :)
Sushi83

#3 Příspěvek od Sushi83 »

Zravím,

u mého auta (E39) stačí kliku vysunout a prostříknout plošky silikonovým olejem. Dělám to cca jednou za rok, vždy když začnou opět vrzat.

Jinak návod fajn, Tvá metoda 100% vrzání odstraní nadobro...
Brátn Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 1860

#4 Příspěvek od Brátn Moderátor »

no už jsem viděl jedince co to stříkají zavřený nevytažený, jen otevřou kliku a fouknou silikon a pak jim to teče po celých dveřích až k prahům, viď jawaku :wink: :D
E36 325i Convertible | E39 528i LPG CUMEL Gumbalkan | E61 545i LPG dailycar | E86 Z4 3.0si #0Z4C0UPE | K1100LT Cafe Brat Racer #builtnotbought

Obrázek
marcocz78

#5 Příspěvek od marcocz78 »

.....no , každý způsob je ORIGINÁLní. jinak, neznám E39 na které by to nedělalo :roll: :roll: :roll: