Jestli s tím nebudeš jezdit, klidně hod i SPZ do depozitu a zruš povinné ručení.. ušetříš tím 5/12 tj skoro polovinu povinného, což není k zahození (minimálně jedna plná nádrž)
Jak říká etien, můžeš zkusit i odpojit baterku a uskladnit ji doma v teple.. já to teda nedělal, cca 1x měsíčně jsem auto vytáhl z garáže na dvorek a nechal motor tak půl hodiny běžet .. stačilo a baterka byla na jaře uplně v pohodě, stejně jako olej i gumy....
Připrav se na to, že až budeš v zimě kolem auta chodit, a čekat na březen, budou tě srvrbět ruce jako blázen...
s úřadem nemít rači nic společného, proto depozit neeee (zaplať panbu allianz má možnost si určit, ve kterých měsících HAV ano a kdy ne, takže nemusím na úřad...)
baterku tam nechám, buhvi, co by složitá elektronika říkala na 5 měsíců bez štromu... ale to vytažení na dvorek... mno, uvidíme...
Pokud 1. listopadece sypne a vydrží to do konce březence, tak ňa svrbět nebude... si ani nevzpomenu....
Chlopi, ještě jedna otázka k zimování: upgrade volantu mi trvalo skoro měsíc, celou tu dobu stoijí m4Zlik v gáráži s odpojenou baterkou.... tak mě napadá, že už to nechám tak (tj. odpojená baterka, demontovaný volant a odpojený airbag) až do jara (dodatečné zabezpečení proti nenechavcům... )
Otázka: co můžu očekávat, až tam dejme tomu v březnu, tj po 5 měsících bez napětí, vpustím proud? Co všechno bude vynulované (hodiny, nastavení rádia.....)
Vynulované hodiny ano, předvolby v radiu (pokud je originál) ne, ty by měly zůstat.
Vynulují se adaptační hodnoty v DME, po nastartování bude motor šaptně držet volnoběh a "usadí" se to po ujetí několika desítek km samo. Alespoň tak to dělaly motory M50/M52 (Bosch/Siemens DME).
Frank Costanza píše:Anymore info on this? I'm leaving the country for 2 months and need to either disconnect the batter or get one of these smart chargers.
Don't dicsonnnect the battery. You'll need to bring it in to the dealer to reset several things. Just get a trickle charger and you're done.
Ale to neplatí pro výměnu baterie za stejnou. Myslím, že se to týká jen když vyměníš normální baterií za typ AGM nebo opačně, pak je třeba baterii ve voze registrovat (pomocí diagnostiky).
Frank Costanza píše:I'm leaving the country for 2 months and need to either disconnect the batter or get one of these smart chargers.
Don't dicsonnnect the battery. You'll need to bring it in to the dealer to reset several things. Just get a trickle charger and you're done.
No, to je pristup Amiku… Vyresetujou se obcas veci jako cidlo natoceni volantu atp., tam staci zkalibrovat zatocenim od levy zarazky k pravy zarazce. A jestli tam zustane svitit neco dalsiho (podvozek, ABS/DSC atp.), tak ti to vyresne za flasku kterejkoliv klubak s diagnostikou. Mne se to stalo jen jednou, jindy v pohode…
jaho píše:Ale to neplatí pro výměnu baterie za stejnou. Myslím, že se to týká jen když vyměníš normální baterií za typ AGM nebo opačně, pak je třeba baterii ve voze registrovat (pomocí diagnostiky).
Pleteš se i při výměně baterie za úplně stejný druh je potřeba auto napíchnout na diagnostiku a udělat upgrade IBS. Defakto přes diagnostiku dáš IBS modulu info že jsi dal novou baterii a on s tím i počítá a podle toho řídí dobijení. Protože BMW to ma dělané tak že dobijí baterii podle stáří a výpočtu ztráty kapacity a pokud tento upgrade neuděláš tak sice auto bude jezdit jak má ale do nové baterie budou téct proudy jako do předchozí baterie nevím jak staré třeba 2-3 roky a tato baterie se cca do roku odporoučí protože nebyla správně dobijená.
Jo málo kdo to ví dokonce i v BMW Invelt to nevěděli ale potvrdil mi to následně jiný autorizovaný servis mě to potvrdil a nakonec mě v tom utvrdil i autorizák v DE kde mi i na vlastní oči ukázali co dělají. Normálně si systém v autě provedl krátký test hodnot nové baterie a pak se zeptal jestli je baterie nová. Po potvrzení cca do 5 minut diagnostika zahlásila že byla aktivovaná nová baterie.