Prozkoumejte výhody členství v jediném oficiálním českém BMW Auto klubu ZDE a rozšiřte naše řady 😉 - info ZDE a jsme také na Facebooku a Instagramu

Z4 E85 (2,5i 141Kw) - dotaz

Vše o Z1 E30, Z3 E36, Z4 E85/E86/E89, Z8 E52
Zpráva
Autor
Marrekk

Z4 E85 (2,5i 141Kw) - dotaz

#1 Příspěvek od Marrekk »

Ahoj,
nedávno jsem pořídil Z4 E85 (2,5i 141 Kw, rv. 2006) a měl bych pár dotazů, pro přehlednost píši v bodech:

1.manuální / Ruční stahování el. střechy.
Mám ho již přendaný do zavazadlového prostoru - Na motorku již není ta červená páčka co se za ni tahá, ale našel jsem přímo na těle motorku takový měděný (mosazný?) čudlík, který jde zasunout / zamáčknout do těla motorku. Zamačkávací hřídelka má několik hran, jako by se s ní dalo ještě otáčet klíčkem nebo kleštěmi ale to jsem nezkoušel.
Nicméně po zamáčknutí čudlu do těla motorku se nic nestane, střecha se neodjistí.
Mohl by mi někdo vysvětlit správný postup a jak to odjištění přesně funguje? To se odjistí tím, že po zamáčknutí čudlu do motorku se uvolní tlak hydrauliky a střecha by se měla odjistit? A co odjištění v předu v rámu u okna, to je elektrické, nebo také hydraulické? Střechu po odjištění (pokud k němu dojde) pak ručně složím do karoserie a ještě se to nějak někde zajistí ?

- Ptám se hlavně pro to, že Z4 co jsem koupil nemá ani na jedněch dveřích zámky u klik dveří, do vozu se lze dostat tedy pouze přes centrální DO ovládání klíčem (údajně to bylo na přání majitele co to kdysi kupoval nové u BMW), nicméně mi uniká důvod, proč to dělal, přináší to akorát potenciální problémy.
V případě, že by se např. vybila baterie, jak se dostanu do auta? Přes kufr to nejde, tam sice zámek na víku kufru je, ale není jak prolézt přes kufr auta dopředu.
Napadá mě pouze možnost ručně stáhnout střechu, ale půjde ručně stáhnout střecha při úplně vybité baterce - souvisí to spolu nějak (např. odjištění zámku v předu na rámu okna) ap?

2. Plátěná střecha - barvení /impregnace :
auto s plátěnou střechou mám prvně v životě. Byť je celkově na mém Z4 střecha v pěkném stavu, jsou na ní vybledlá místa tam, kde je střecha složená v přehybech. Byl by tip na osvědčenou impregnaci která střechu zároveň nabarví trvale na černo? Nebo jen barva co opravdu kreje, nebude pouštět a vydrží?

3. Olejové náplně:
Jaký olej používáte, nebo by jste doporučili do Z4 E85 2,5i / 141 Kw, rv 2026?
1. motorový olej (+ kolik ho tam přijde vč. olej. filtru)
2. převodový olej (+ kolik ho tam patří a jaké jsou intervaly na výměnu)
3. olej do kardanu (+ kolik ho tam patří a jaké jsou intervaly na výměnu)

4. vevnitř v kufru mám čudl v předu na tapecírunku a ten je na provázku, k čemu je to určené?
Když jsem za to zkoušel zatahat, nic se nestalo.
- Dále tlačítko otevírání na zadním panelu v interiéru za nahoře sedadly (viz fotka), také netuším k čemu to je, když to zkouším, nic se neděje...

5.
Ruční brzda - Lanovody :
Řešil zde již někdo lanovody k ruční brzdě? Mě ručka jde zprvu úplně bez tahu a pak zabere jen cca na 3 zuby a moc nebrzdí, navíc to jde celé dost ztuha.
Je velký opruz výměna lanovodů ruční brzdy, co vše se musí odstrojit a udělám to pod vozem zvednutém na heveru?
Štelování lanka je přímo v autě pod plastama ruční brzdy, nebo se to dělá jinde?

Poslední dotaz se týká benzínu, zda lze bez rizika používat 90 nebo 100 oktanový benzín, nebo se raději držet klasické 95-ky? Pravidelně při každém tankování leju i aditivum VIF.

Děkuji za odpovědi, Marek

ObrázekObrázekObrázekObrázek
vita11 Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 3376

Re: Z4 E85 (2,5i 141Kw) - dotaz

#2 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Vítej mezi Zetkařema :) K některým tvým dotazům:

- chybějící zámky – byla doba zaslepování zámků, protože se auta většinou vykrádaly tak, že ti zámek vylomili a přes něj se dostali do auta. Dneska už se to nedělá. Mají jednodušší způsoby, jak se do auta dostat.

- vybitá baterka - baterku máš přece v kufru pod podlahou, takže když se ti vybije, tak otevřeš kufr, napojíš funkční baterku a odemkneš dálkou.

- plátěná střecha - nevím o tom, že by existovala impregnace s barvou. Ani jsem zatím neviděl nikoho to plátno barvit a dost bych měl obavu o to, aby to vydrželo. Samotných impregnací je ale 3 prdele a kus. Třeba Gyeon dělá výbornou. Použil jsem ji na čalouněné židle doma v jídelně a je brutus, co to dokáže. Plánuju také použít na Zetku. Nebo se dá použít i prachobyčejná impregnace na stany ze sportovních potřeba. Bude to stát zlomek toho, co ten Gyeon.

- ruční brzda - ručka je typická bolest bavoráku. Je to řešené bubnovou brzdou uvnitř brzdového kotouče v náboji zadního kola. Dost často funguje blbě, málo, a tak podobně. Nastavuje se to na zadních kolech tak, že sundáš kolo, do díry pro šroub strčíš šroubovák a najdeš takové ozubené kolečko, kterým roztahuješ stavítko paken. Možná to bude chtít rozebrat, vyčistit, namazat, možná nejlépe dát nové kotouče, pakny a všechny ty pružinky a stavítka uvnitř

- benzin - nedával bych nic pod 95 (u nás už snad ani nejde koupit), 100 učitě neuškodí
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
El_Fuego Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 4108

#3 Příspěvek od El_Fuego Člen Klubu »

Ahoj, táhlo v tapecu by mělo být na manuální uvolnění víčka nádrže

co se týká zámku střechy, tak ten zvenčí neodemkneš. Motor, který ho ovládá je nad oknem - sundá se tam plast a kličkou z nářadí se tím otáčí
G32 640i Xdrive - Glaciersilber Metallic
EX F06 640i Xdrive - Spacegrau Metallic
EX E63 630i - Saphirschwarz Metallic
EX E46 316ti Compact - Japanrot
EX E36 323i Saloon - Orientblau Metallic
EX E36 316i Compact - Hellrot
Marrekk

#4 Příspěvek od Marrekk »

Ahoj, díky za odpověď.
- Ano s tou baterkou máš pravdu, když to bude pouze vybitá baterie a nestane se to někde mimo civilizaci, ale co dělat v případě, že se porouchá centrál?
Jak se pak dostanu do auta???

- Je tedy nějaká možnost mít tu střechu zase hezky celou černou, bez těch vymačkaných vybledlých míst?
To asi jen impregnace nevyřeší, nebo?

M.

vita11 píše: pát 13.03.2026 14:47 Vítej mezi Zetkařema :) K některým tvým dotazům:

- chybějící zámky – byla doba zaslepování zámků, protože se auta většinou vykrádaly tak, že ti zámek vylomili a přes něj se dostali do auta. Dneska už se to nedělá. Mají jednodušší způsoby, jak se do auta dostat.

- vybitá baterka - baterku máš přece v kufru pod podlahou, takže když se ti vybije, tak otevřeš kufr, napojíš funkční baterku a odemkneš dálkou.

- plátěná střecha - nevím o tom, že by existovala impregnace s barvou. Ani jsem zatím neviděl nikoho to plátno barvit a dost bych měl obavu o to, aby to vydrželo. Samotných impregnací je ale 3 prdele a kus. Třeba Gyeon dělá výbornou. Použil jsem ji na čalouněné židle doma v jídelně a je brutus, co to dokáže. Plánuju také použít na Zetku. Nebo se dá použít i prachobyčejná impregnace na stany ze sportovních potřeba. Bude to stát zlomek toho, co ten Gyeon.

- ruční brzda - ručka je typická bolest bavoráku. Je to řešené bubnovou brzdou uvnitř brzdového kotouče v náboji zadního kola. Dost často funguje blbě, málo, a tak podobně. Nastavuje se to na zadních kolech tak, že sundáš kolo, do díry pro šroub strčíš šroubovák a najdeš takové ozubené kolečko, kterým roztahuješ stavítko paken. Možná to bude chtít rozebrat, vyčistit, namazat, možná nejlépe dát nové kotouče, pakny a všechny ty pružinky a stavítka uvnitř

- benzin - nedával bych nic pod 95 (u nás už snad ani nejde koupit), 100 učitě neuškodí