Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Bmw e39 nefunkční ventilátor

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Johny9

Bmw e39 nefunkční ventilátor

#1 Příspěvek od Johny9 »

Dobrý den, mám problém na své e39 530d R. V. 99 že mi přestal fungovat vnitřní ventilátor topení. První věc co jsem udělal tak vyměnil ježka topení a zkontroloval všechny pojistky,problém ale stále přetrvává. Auto jsem napichnul na inpu a akorát mi to vyhodilo chybu Auxiliary water pump.Dá se v inpě otestovat i samotný ventilátor topení? A myslíte že ta chyba má něco společného s nefunkcnim ventilátorem? Díky všem za rady
PetoK

Re: Bmw e39 nefunkční ventilátor

#2 Příspěvek od PetoK »

Nema, vetrak KO, treba vymenit za novy, a kvoli tomu treba zhodit vrch palubky... je s tym dost prace.
bmwwehrwolf

#3 Příspěvek od bmwwehrwolf »

Zdar,jak píše Peto,nemá,....vrchní díl palubovky shodíš v pohodě ,jen to chce trochu citu a opatrnosti,nic neurvat a pak při vytahování elektromotorku je tam taková fičura-ovládací táhlo je zasunuto do sebe teleskopicky ze 2 stran,tak pozor neurvat . Motorek má tuším 2 pin zástrčku,u neoriginálu nemusí sedět středící výstupek,lze opatrně snadno odpilovat nebo konektor v krajním případě střihnout a připájet původní a dobře zaizolovat pomocí nejlépe samsmrštovací bužírky.

U toho pomocného vodního čerpadla bývají opotřebené uhlíky /uhlíky v origo kvalitě jsou k sehnání na aliexpress za cca 100 kč i s poštou/,čerpadlo lze celkem snadno demontovat a rozdělat,jeho vrtulka je podáněna nepřímo systémem magnetického unašeče,rotor běží na miniaturních kuličkových ložiskách - pozor při demontáži komutátorového víka /nepoškodit komutátor motorku/. čerpadlo má za úkol urychlit cirkulaci kapaliny v topení a rovněž "nabíjet" zásobník latentního tepla,pokud je jím auto vybaveno. U některých e 39 čerpadélko žene kapalinu cca ještě 5 min po vypnutí zahřátého motoru.
Johny9

#4 Příspěvek od Johny9 »

Tak dneska jsem rozebral celou palubku vyndal ventilátor a zkusil ho napojit naprimo z baterie a normálně fungoval. Vrátil jsem ho tedy zpět a vše zase funguje jak má i dokonce starý ježek co jsem myslel že nefunguje tak normálně fungoval.Kontroloval jsem i motorek ventilátoru i uhlíky a vypadají dobře. Je mi teda záhadou co se mohlo stát že ventilátor přestal fungovat. Jestli třeba nebude lepší preventivně raději ventilátor vyměnit a předejít tak další demontáži palubky.
PetoK

#5 Příspěvek od PetoK »

Proste prerusuje, v niektorej polohe zastavi a uz sa neroztoci. Vyhod to do popolnice a kup NOVY. Usetris si nervy.
Odpovědět